Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
madrigal - напреднал
Здравейте!
Впредвид предстоящият ремонт на банята, имам следния въпрос: Как най-добре да се захване за стените гранитен плот, на който ще се монтира вградена мивка? Плотът ще се хваща на 2 стени - с дългата си страна на една стена и с късата - за съседната (ъглова) стена. Как трябва да се изпълни захващането, че хем да е здраво, хем да се вижда минимално. Тъй като всичко е все още на етап идеен проект, всякакви решения се приемат.
И още един въпрос, по който има писано вече във форума, но все пак - Според вас възможно ли е да се използва не гранитен, а мраморен плот в банята и защо?
Благодаря предварително за мненията и отговорите.
Забравих да уточня - плотът ще е с приблизителни размери 150x60x2 см.
plumber - специалист
От към стената,гледам слагат профил за гипскартон,отгоре плота като преди това намазват профила с PU така че плота като легне да залепне здраво.А да не се килне напред допълнително ъглови планки.Продават се готови в Практикер съм виждал.Като за стената се хваща с дюбели а към плота пак с PUА ако искаш можеш да си направиш по-стабилни от кух профил но рамото което се хваща на стената така или иначе ще се вижда.Може да го направиш по-късо но за сметка на стабилността..Успех
madrigal - напреднал
Абе аз имам идея да вкопая по един винкел в стените. Винкелите да хвана с видии и дюбели, а плотът да легне върху тях. Едната стена е тухла и предполагам това няма да е проблем, но другата е носеща бетонна и не знам дали ще се получи (дали няма да стигна до арматурата, която не искам да прекъсвам). Освен това, дали трябва да използвам пяна (предполагам, че PU значи това) или може и със силикон да се залепи плота. И другият основен въпрос - има мрамор, който много съм харесал, но дали е подходящ за баня (с оглед на хигроскопичност) или трябва задължително да е с гранит?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
2см се чупят, тяхната beep!
Мрамор не е препоръчителен, защото всичко поема. Оцветява се от каквото му падне - сапун, шампоан..., почистващите препарати го ядат...
Визуално и дизайнерски, как поемаш по-голяма дебелина? Мисълта ми е за чело криещо оребряване.
plumber - специалист
PU е в туби като силикона,по същия начин се нанася,но е дост по здраво.С него лепя мивки под плот
anmoll - специалист
В момента майка ми правят такава мивка от мраморен прах отливка/не се сещам как точно се казваше/.Ще снимам етапите и ще пусна снимки.Първо налепиха плочките,а днес аз ще взема размера за да го пратя на фирмата,която ще прави тази мивка по размер.Има два варианта за поставяне -преди и след слагането на плочките.Ако е преди -мивката се отлива с по-висок ръб от страните към стената и върху ръба нагоре се слагат плочки,ако има плочки -ръба се прави по-нисък.Под мивката ще има перваз,който ще скрива държачите.От фирмата ми обещаха да е монтажа.Най-добре ще се види на снимките...надявам се до една седмица максимум трябва да е готово.
Последна промяна от anmoll на пон юни 09, 2008 9:05 pm, променено общо 1 път.
madrigal - напреднал
Визуално и дизайнерски, как поемаш по-голяма дебелина? Мисълта ми е за чело криещо оребряване.
Абе за поемане, поемам я :-D Само че, идеята е плотът да изглежда като в прикачената рисунка, а при това положение не знам как ще се изпълни челото. Не е проблем да потърся и по-дебел гранит (напр. 3 см.), но тогава плотът ще стане още по-тежък. От друга страна, смятам под десния край на плота да има шкафче, което би могло да поеме тежестта на плота или пък там да се сложи ъглова планка, както предложи plumber.
Идеята ми е да няма открити части от винкела или скарата, на която ще се държи плотът, т.к. от влагата след време неминуемо ще се получи ръжда.
Не знам дали обяснявам добре, дано да сте ме разбрали.

Прикачен файл

plot-2.jpg
Това е плотът, гледан отдясно
plot-2.jpg (14.07 KиБ) Видяна 12898 пъти

Прикачен файл

plot.jpg
Така мисля да изглежда плотът
plot.jpg (5.88 KиБ) Видяна 12900 пъти

Прикачен файл

plot-1.jpg
Това е плотът, гледан отпред
plot-1.jpg (13.58 KиБ) Видяна 12900 пъти
plumber - специалист
Ми като ще има шкаф какво се тревожиш?Той ще обира тежеста.А ако няма,колегата n_a ти е предложил чело което да крие.С такова 10 см чело или колкото там се прави,отдолу абсолютно нищо няма да се вижда,освен ако не клекнеш.още повече че мивката ще се вижда достатъчно ако ще се монтира под плота.В твоя случай слагаш профил на задната страна на стената,както и в ляво гледайки мивката отпред а в дясно плота ще се държи от шкафа.Ще стане идеално.
кака Лара - специалист
Колкото и да е дебел плота, според мен пак трябва да си сложиш някакво чело - иначе ще се вижда дъното на мивката, че и тръбата към нея. Пък ако я сложиш върху/в шкафа, ще е най-добре

Прикачен файл

superior_5.jpg
superior_5.jpg (39.13 KиБ) Видяна 12847 пъти
madrigal - напреднал
Хммм, хвърлихте ме в дълбок размисъл с това чело. Наистина е хубаво, но: 1) ще трябва да жертвам извивката на плота пред мивката и 2) челото ще трябва да свършва до стената на шкафчето, че иначе не знам как ще се намърда то под плота.
Ще трябва пак да го премисля. А иначе спор няма - хубав е плотът на кака Лара - напомня ми малко на плотовете в х-л Санкт Петербург в Пловдив, но някак си създава усещане за масивност, а аз искам да избегна това.
И още нещо - задължително ли е поставянето на такива допълнителни "фризчета" или както там се казват от същия материал над плота или може да се направи само с плочки до нивото на плота (т.е. това от естетическа гледна точка ли се прави или има има и някакво друго предназначение, напр. обиране на водата и т.н.)?
Благодаря Ви, че четете въпросите ми, че дори и отговаряте на тях :-D .

Тема "Захващане на гранитен плот в баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: