Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
BAlexandrov - специалист
Имам една нова батерия за баня на Видима. Проблемът е, че трудно се регулира водата. Например: Водата е топла - завърташ малко към студеното, пак топла, завърташ още малко и става хладка. Завърташ към топлото, за да я затоплиш, а тя изстудява още повече! Завърташ още към топлото и тогава чак започва да затопля...
Сякаш има празен ход на нещо вътре, но не се усеща по дръжката да има луфт или да е променливо усилието - плавно си се върти, но резултатите са странни.
Дали наистина е проблем това и какво мога да направя? Дори и да успея да намеря гаранцията - как да го докажа, че не работи?
Crafty - специалист
Няма какво да доказват - носиш гаранцията и батерията и ги оставяш да се оправят. Ако е току-що купена ти дават директно нова, ако са минали няколко месеца я ремонтират, а през това време си на тапи или друга батерия.
На ТЕЦ или на газово котле си? Аз имах точно същият проблем, преди да загрея, че топлата вода не тече вряла, просто защото на котела съм намалил градусите...
BAlexandrov - специалист
Преди няколко месеца, но не върви да не се къпем заради тях :)
Въпросът е дали това е проблем или не. На бойлер съм.
Проблемът не е, че не тече топла, а че регулирането е трудно - като си въртял към студеното и тръгнеш да въртиш към топлото в началото става по-студено!
Crafty - специалист
BAlexandrov написа:
Преди няколко месеца, но не върви да не се къпем заради тях :)
Въпросът е дали това е проблем или не. На бойлер съм.
Проблемът не е, че не тече топла, а че регулирането е трудно - като си въртял към студеното и тръгнеш да въртиш към топлото в началото става по-студено!
Загрях! Току-що поекспериментирахи докарах същият проблем, като увеличих налягането на студената вода. Пробвай да врътнеш малко кранчето и да намалиш дебита - поне при мен действа безотказно ;)
Много ми е силно налягането на студената вода и ако не е намалено, първо потича студена...
Мисля, че проблема не е в батерията.
chapara - майстор
Нали и бойлера е със същото налягане :?
ArturDent - Почти Безобиден
chapara написа:
Нали и бойлера е със същото налягане
Да в началото е същото, но... след като се пусне водата - не е същото.
Най-вероятно бойлера минава през меки връзки, рани колена и т.н. които имат по-голямо хидравлично съпротивление от това на студената вода.... от там и по-ниското налягане/скорост/дебит...
Spokoiniq - майстор
Винаги се усеща на стари инсталации, защото металните тръби на топлата вода ръждясват и диаметъра се стеснява още повече, и корекцията топла/студена граничи с еквилибристиката :lol:
BAlexandrov - специалист
Наистина топлата е с по-малко налягане, заради намаления дебит някъде макар, че не съм със меки връзки, а с пластмасови тръби. Може би клапана?

Ефекта пак повтарям е следния - въртиш хоризонтално на средно положение крана наляво-надясно, за да нагласиш топлината на водата.

Променя се и силата, заради по-слабата топла, но съвсем малко.
Въртиш към топлата и в един момент изведнъж става доста топла, въртиш към хладната и става хладка, въртиш пак към топлата и в първия момент става още по-хладна, въртиш още - става пак същата хладка, въртиш още и тогава започва да става пак топла.

Това го няма на другия кран, който е на мивката, а само на този за душа. Сега като го мъчих да го постигна изкуствено ефекта и не мога, а и намалих малко студената от крана и се изравниха почти като налягане студена и топла /при топлата явно има предел на дебита/ и може би има ефект...
torbalan - Дървен философ
Spokoiniq, не съм съгласен с теб....

имал съм ги монтирани една срещу друга в хуня и баня (знаете как е в панелките)
видимска и китайска, ама не от най-калпавите а средна ръка...

ми видимската си е боклук... освен трудното регулиране...
главата и се запушва бързо (при нас във водата има и песъчинки), ако се дигне температурата главата се стапя (и това се случи) и какво ли още не...
отделно и нещо чисто козметично - варовика се отделя идеално по видимските батерии... сравнявам с китайска, която беше на душа а видимската - на мивката в банята... на разстояние 50 см. една от друга...

в течение на годините откакто са се появили тез керамичните глави - само такива купувам...
купувал съм видима, китайски за по 15 кинта, китайски за по 30-40 лева, финландски (които пак са китайски), италянски (коит пак са китайски) и в момента съм с рока моноджет (нямам идея къде ги правят)

ми по-калпави от видимските май не съм случвал...
Spokoiniq - майстор
Имаш предвид едноръкохваткова глава, нали?Скоро сменях на Видима, беше на 35мм, половината дилъри на Видима ме гледаха тъпо и твърдяха, че тва е китайска глава(а те са по-къси, но толкова разбират, вкл. в Юроком, в които се кълнях за компетентност), че 35мм на Видима няма и тн.Главата беше сцепила леко леглата на опръстените долу и не затваряше добре(4 г експлоатация).Новата-12 кинта в сервизна база на марката, че не знам колко се е водела гаранцията и пазя ли я някъде.Има ли това керамичен аналог като на двуръкохватковите или не, не ми се е налагало да сменям и ми е интересно.

Тема "Проблем със смесителна батерия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: