Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
HD - специалист
Здравейте колеги :) ,

отскоро имам много сериозен проблем в банята (всъщност от миналия ден, петък) - усетих, че от тавана в единия край взе да капе вода, ама си капе така доста сериозно, по една капка на около 2-3 секунди. За цял ден в един леген се пълни около 3-4 см с вода.
Това е единственото място в апартамента, където все още не сме правили ремонт, тъй като мислех другото лято (ако събера достатъчно пари разбира се) да направя основен ремонт на цялата баня, обаче май ще се наложи частично по-рано да свърша някои неща :cry:

За повече яснота прилагам и снимки:

тук в очертаното с червено е теча, а това с бутилката е системата за временното каптиране, че поне да не ни капе на главите :-)
Изображение

Ей така капе:
Изображение

Общо взето в целия край на тавана на банята (всичко зад дървената летва) е много влажно, тръбата в левия ъгъл, която е и за акотата :-), горе е замазана с гипс, който в момента е на каша и мога да го изгреба с лъжицата :-) Всичко е направо трагично и не знам какво да правя ...
Изображение

Ейтук точно в ляво до червения етикет има една цепнатина, която също е запълнена с гипс, сякаш две плочи са снаждани там, не знам какво е, що е, но май оттам най-много капе, само че то леко се разсейва и капят капки от няколко места там.
Изображение

Тук ги има снимките в оригинален размер:
http://htftp.domainbg.com/HD/Bania_problem/

Досега какво направих по въпроса - махнах окачения таван в банята, за да видя под него какво е. Ей за тези дървени летви беше захванат окачения таван, пък под него леле мале :cry:
Ходих при съседите над мен, обясних им за проблема и ги помолих да прегледат при тях как са нещата - те са си правили ремонт на бяната преди година и нещо, и аз ходих и оглеждах там, нищо не се вижда уж. Ние живеем на 9-тия етаж, блока е ЕК и е 12 етажен. Съседите казаха, че тези пък над тях някога са ги наводнявали, и затова те (комшиите де) са си минали тавана с водно стъкло, и с хънтър после за окачен таван. Според съседа проблема идва от тези над тях (т.е. на 10-ия етаж), понеже днес нямах време, утре смятам да се кача и до тях, тъй като те в момента май правят някакви ремонти, защото се чува да чуколят.

Някой имал ли е такива проблеми (не може да е нямал всъщност :-) ) и може ли да ми даде съвет какво да правя, защото нещо много съм се отчаял :cry:
Ако успеем да открием откъде е теча, и ако поизсъхне малко, ще го изстържа и изкъртя (ако трябва) до по-здраво, и аз мисля да го мина с водно стъкло, дори няколко слоя, и после не знам има ли смисъл да го минавам с нещо, например теракол ...
А така както е мокро може ли да се направи нещо по въпроса?

Благодаря предварително на отзовалите се, знам, че в този хубав форум ще се намери някой, който да даде съвет по въпроса (целия апартамент си ремонтирах, четейки форума, дайте и сега да видим какво може да се направи :) ).
Master_Kenobi - V.I.P.
Не, не! С теракол, водно стъкло... дори и с магия няма да стане ако ги нанасяш отдолу. Рано или късно пак ще избие. По-скоро рано...
Трябва да разбереш от къде е теча. Не може да е от 100 места! :?
Разбери дали това е чиста или мръсна вода. По-скоро е от канала на снимката, ама?... :? Понамирисва ли в банята от тоя теч? Или може да е някоя водопроводна тръба, било то и през един етаж нагоре? Или тръба на парното?
Ако трябва убеди комшията отгоре да разкъртите плочата около канала на снимката.
Няма как, трябва да установиш от къде е течът.
Кофти.
Time2Burn - специалист
Съжалявам за песимистичния ми отговор, но проблемът Ви не е за "направи си сам". Определено се налага експертен оглед...
HD - специалист
Мда, и аз си мисля, че не е за "направи си сам" работата :cry:

Довечера ще отидем до съседите, дето са през един етаж над нас, да видим и при тях как е. Иначе съседа над нас тая тръба вертикалната за мръсната вода си я е облякъл с плочки и сигурно няма да му хареса идеята да кърти, ма то пък и аз не съм сигурен, че при него е проблема ...
От парно не е, защото парно в блока няма, и май никога не е имало, въпреки, че тук-там има тръби, но те са на другия край на банята.

И освен това - НОВО 20 - сега прокапа и в другия ъгъл на банята (сутринта го установих това), ще ви го снимам довечера и него :cry:

Направо вече не знам ...., работата става все по-зле :?
Ние сме новодомци в тоя блок (едва от февруари месец тая година живеем там) и нищо никъде не знам ...

Снощи между другото комшията (дето е над нас) идва в нас да види как е положението, и заключението му беше, че и при него значи ще прокапе скоро, макар че си е минал тавана с водно стъкло .... Според него е от тези над него, но то пък и какво друго да каже де :?

И аз не съм много за теракола и водното стъкло (теракола да, колкото да позагладя тавана само), и със сигурност ще се опитаме да разберем откъде е теча, защото бая си капе, абе все едно им аспукана ВиК тръба някъде, пък може и от тръбата от мръсната вода да е .... уф, не знам, но тук от няколко дни сън не ме лови, направо съм се шашардисал яко. Иначе нищо не може да ме уплаши, стига то да зависи от мене (щом целия апартамент си ремонтирах сам), но тук нещата май не са в моя ресор за съжаление :cry:

Иначе за миришене ...., абе понамирисва май май, но аз да кажем бях забравил да затворя сифона на банята снощи, по-вероятно да е оттам, защото и преди да прокапе така като го позабравя и понамирисва ..., понякога се е случвало и да мирише леко неприятно дори и при затворен сифон ..., но то прокапа много след това пък ...
Иначе като мириша водата, която се събира в легена не мирише на лошо, мирише просто дотолкова, че се "промъква" между бетонната плоча.

Благодаря за мненията, ще пиша пак довечера.

П.П. А иначе към кого би трябвало да се обърна за "експертно мнение"? Някой обикновен водопроводчик би ли могъл да се изкаже уместно или трябва да търся друг тип човек?
Последна промяна от HD на ср ное 05, 2008 12:12 pm, променено общо 1 път.
solo5 - майстор
HD написа:
НОВО 20 - сега прокапа и в другия ъгъл на банята
скоро ще прокапе по-сериозно и в комшиите ти сигурно :?
явно отнякъде има сериозен теч и въпрос на време е водата да си намери пролука
ако не се хванете всички комшии да оправите проблема
ще берете сериозни ядове
Последна промяна от solo5 на ср ное 05, 2008 5:02 pm, променено общо 1 път.
LZ - специалист
При него (над теб) би трябвало да има ревизионен отвор на тръбите. Вземи си едно огледалце и фенерче и погледни какво става вътре. По-точно нагоре. Ако е суха шахтата при него, с голяма вероятност е проблема да е от него.
Наскоро комшията над мен започна ремонт. И при мен протече. Той вика "Не бе нали всичко е ново" Да, ама тия дето слагали водомерите не сложили единия хубаво и от него кап, кап. Та така. Подробен оглед му е майката. Имаш ли комшии в съседния вход? Проблема може и там деа е.
HD - специалист
LZ написа:
При него (над теб) би трябвало да има ревизионен отвор на тръбите. Вземи си едно огледалце и фенерче и погледни какво става вътре. По-точно нагоре. Ако е суха шахтата при него, с голяма вероятност е проблема да е от него.
Наскоро комшията над мен започна ремонт. И при мен протече. Той вика "Не бе нали всичко е ново" Да, ама тия дето слагали водомерите не сложили единия хубаво и от него кап, кап. Та така. Подробен оглед му е майката. Имаш ли комшии в съседния вход? Проблема може и там деа е.
Ще огледам довечера всичко и ще пиша пак, а иначе комшията каза, че е правил ремонта преди година и половина, все си мисля, че ако нещо не е било както трябва е щяло да прокапе отдавна ..., или пък може и да не съм прав :?
А тоя ревизионен отвор едно кръгло капаче на тръбата за мръсната вода ли е? Зад тоалетната чиния имам едно такова, само дето неговото както писах и по-горе си го е облякъл с плочки ....

Със сигурност дружно трябва да оправим проблема, защото иначе лошо, пък определено проблема не е при мене - само това знам със сигурност засега :cry:
LZ - специалист
HD написа:
...
А тоя ревизионен отвор едно кръгло капаче на тръбата за мръсната вода ли е? Зад тоалетната чиния имам едно такова, само дето неговото както писах и по-горе си го е облякъл с плочки ....
Не става дума за този отвор. Става дума за някаква вратичка от където може да се огледа шахтата в която минават тръбите. Това за да се види дали над него тече. Ако нагоре е сухо, значи е от него или поне от това ниво
montoya - майстор
Той теча е един и винаги не е там където си мислим че е. Веднъж обаче стигнал до циментовата плоча се разнася и после мамата си трака.
Съвсем пресен случай имам от едно спукано удължителче 20мм., покапва и намокри цялата стена към стълбите, но като стигна до циментовата плача веднага се показа отвън на къщата.
Напоследък много боклуци се продават и е нещо старшно.
HD - специалист
LZ написа:
Не става дума за този отвор. Става дума за някаква вратичка от където може да се огледа шахтата в която минават тръбите. Това за да се види дали над него тече. Ако нагоре е сухо, значи е от него или поне от това ниво
Ясно, обаче той като си е затварял тази тръба за мръсната вода, аз поне не видях да е оставил ревизийка :| Ще видим и това.

Тема "Сериозен теч от тавана в банята - помощ!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: