• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Krazy - помощник
Съжалявам ако темата се дублира но все пак имам няколко въпроса, относно полагането на фаянс . Та значи, банята е с хоросанова мазилка и отгоре е боядисвана с блажна боя като слоевете са поне 4 (явно на всеки ремонт собственика е удрял по една боя). Опитах да свалям боята с някъкъв препарат (Терминатор май беше), който реагира само с най-горния слой боя а за следващите трябва пак да минаваш и така безкрайно и трудоемко. Днес един майстор набързо ми обясни как да сложа плочките: първо с една тесла се начукват стените до мазилка, после се прави шпакловка с теракол и след като изсъхне започва същинското полагане на плочките. Незнам дали е вярно но ми се струва логично, но все пак да попитам: ако действам по тая схема, няма ли да се разлепят след някой друг месец или да продължавам да махам боята или да къртя стените? Взел съм теракол на Вебер, нормален се води не е "флекс". Благодаря предварително за мненията :)
velsi - Почетен майстор
Схемата е добра, ще стане. "Вебер" също е много добро лепило, ама що не взе "флекс"?! Разликата е 40-50 стотинки за 25 кг торба! А той (флекса) е точно за случаи като твоя.
emil_v r - майстор
Краси :o ,чисти боята ,не се ослушваи :o . Ако доида ще ти изчегъртам петно 20/20см са 10 секунди . И не бии с тъпата тесла че ще отлепиш мазилката от тухлата .Измети стената накрая с твърда метла ,после с маркуча с вода . Остави температурни фуги отгоре и в ъглите . Ще ти се отлепи цялата стена ,като кора :-D Оо Велси :o
и аз имах подобен проблем. При мен обаче слоевете бяха доста повече. Първо пробвах с "терминатор" обаче много бързо се отказах от него. След това пробвах с пистолет за горещ въздух - и от него се отказах. Накрая взех газовата горелка тип "пърлачка за прасета" и много внимателно на по-слаб огън за около 20 минути свалих всичко от около 15 кв.м. Чалъма е да нагрееш до толкова, колкото да набъбне боята и веднага със шпаклата я сваляш. И задължително с ръкавици, щото иначе пари. След това стената я минаваш с грунд. Аз ползвах един на "Боро". Казва се "бороконтакт". Един такъв розов на цвят е. Нанасяш го с валяк или четка и чакаш 2 часа за да изсъхне. След това лепиш. Аз ползвах лепило за плочки на "knauf". Стана много здраво. Сега в момента ще лепя теракот върху мозайка и отново със същия груд я минах. Наистина много здраво хваща.
От мен за сега толкова. Успех.
masteradmin - майстор
Това става само ако имаш варова или гипсова замазка отдолу. Аз така една панелна баня с една такава горелка само я опуших. На едната стена боята се наду заедно с тънката замазка отдолу, но другите 3 въобще не мръдна. И ако се спреш на варианта с горелката задължително пусни течение, че може да се задушиш в това затворено тясно пространство, казвам го от личен опит.
Krazy - помощник
emil_v r написа:
Ще ти се отлепи цялата стена ,като кора :-D Оо Велси :o
Това не го разбрах май :o Ще се отлепи ако лепя върху боята ли?Все пак ще бъхтя да сваля колкото се може повече боя :oops: Направо ми се е.. ма..та с тая баня :x Единственото, което ме крепи още да я работя е радостта от готовия продукт накрая :roll:
velsi - Почетен майстор
Аз лепих теракот върху изцяло боядисана с блажна боя замазка без никаква предварителна подготовка на основата. С лепило "Флекс". Нищо не е мръднало вече 2 години. Смятам, че след като начукаш по-голямата повърхност няма да има проблем. Пък има и грундове за такава основа.
Стефан - майстор
За теракот може и да стане, но с начукване, и с по-дебел подложен слой. Но човека пита за фаянс, ако правиш разлика. Според мен, там върху боя и гипсова шпакловка е рисковано да се лепят плочки. Или здравината ще е временно явление. Всеки си казва мнението, нека човека сам да си реши кого да послуша. Успех!
Krazy - помощник
Ето малко снимки от вече започнатата баня :) Само се надявам да не паднат плочките след някой друг месец... :oops:

Прикачен файл

DSC00060_1.JPG
Подмяна на старите тръби...
DSC00060_1.JPG (39.61 KиБ) Видяна 9292 пъти

Прикачен файл

DSC00072_1.JPG
"Нарязах" стените с флекса, с диск за камък...Не пробвайте това в къщи, вдига се ужасно много прах!!!
DSC00072_1.JPG (30.23 KиБ) Видяна 9292 пъти

Прикачен файл

DSC00075_1.JPG
Измазах стените с теракол...
DSC00075_1.JPG (30.97 KиБ) Видяна 9292 пъти

Прикачен файл

DSC00083_1.JPG
И дългоочакваното лепене най-после започна ;)
DSC00083_1.JPG (32.79 KиБ) Видяна 9292 пъти
masteradmin - майстор
О да любимите ми полипропиленови тръби алуминиева вложа - голям фен съм им.
  • 1
  • 2

Тема "Полагане на плочки върху стара мазилка (боя)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: