• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Vancata - напреднал
Здравейте съфорумници.
Нов съм в този форум. Имам един малко странен въпрос за банята... Та значи искам да сменя теракота в банята. Жилището е строено 1993-1995г. Въпроса ми е следния: мога ли да лепя новите плочки върху стария теракот? Теракота има грапавина и плочките ще са замо за пода на банята. Плочките по стените са в отлично състояние, италянски... Но теракота събира много влага, и мръсотия, поради лошата конфугирация на банята.
А също така мога ли да направя някакво почистване на фугите по плочките на стените (фугирани са с цимент предполагам...) та мога ли да ги почистя, да ги мина с анти-бактериялен силикон след това, за да не се събират влага и мухал м/у фугите им.
И последен въпрос, мога ли да направя нещо като преграда от плочки, ръбче около 10см високо и 5см широко на пода на бянята, от плочки за да разделя мястото за къпане от тоалетната, защото са едно до друго. Нещо като душ кабина го замислям с плексигласова стена от едната страна, а от другата със завеса за влизане и излизане и да не пръска по време на къпане.

Мерси предварително на отзовалите се на помощ със съвети хора :)

едит1: Ще приложа 2 снимки за да ме разберете правилно и визуално.
едит2: Имам и отвор за отходни води от вана, и мисля да ползвам него за това малко отделение подобно на душ кабина до тоалетната, което ще правя.

Прикачен файл

DSC01477.JPG
1
DSC01477.JPG (32.4 KиБ) Видяна 8133 пъти

Прикачен файл

DSC01478.JPG
2
DSC01478.JPG (35.93 KиБ) Видяна 8133 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Коригирам се. Не знам защо снимки не ми излизат от първия път.
Принципно, всико може. Но. Плочките на стените лягат върху пода, заради водата. А като правиш нов под, ще остане фуга и ще таи вода надолу.
Така като гледам проблемът не е в някаква конфигурация а в некадърно лепени плочки. и в липса на хигиена.
Купи си препарат за освежаване на фуги, ако ти се глези откъм цена или обикновен кислол (5л за 2,50). сложи очила и ръкавици, отвори широко отдушници, врати и прозорци и намажи. После изплакни и мини цялата баня с CIF.
Ще светне. Препарати за фаянс бол. 1-2 пъти седмично...
Ако фугите ти са повредени, напукани, дълбоки... смъкваш старите фуги и правиш нови.
Vancata - напреднал
Рових се в търсачката но открих само идеи за здраво лепило и лепене в/у старите плочки. Идеята ми е първо да бъдат запечатани старите плочки с тънък слой, запечатваща замаска. За да не се събира влага м/у 2та реда плочки. Проблемът е че самонивелираща замаска не става, поради наклона на банята към канала, който даже не мисля, че е добре направен. Искам банята да стане равна... А също така 2та канала, да се монтират такива, който да са лесни за смяна и почистване (ако се наложи), но не и да се кърти.. след време отново.
По другите въпроси открих полезна информация ,а също така ще се консултирам и с майстор.

едит: Дам и хигиената е проблем... за съжаление не си падаме чистиници откакто майка ми почина, но съм решил да оправя банята, и да се потдържа чиста. Пък и този терактор ме дразни. Няма ли начин да се оправи това подпъхване на плочките? Да се изрежат с ъглов шлаиф долния ръб и да се захванат новите пак под стенните стари плочки.

едит2: Най дразнещо е че водата с която се къпеш, се изсипва направо в/у тоалетната чиния и в цялата баня... което не мисля че е редно. И след къпане трябва да чистиш половината баня, а не само пространството в което си се къпал.
lenko71 - специалист
Вярно е че подовите плочки трябва да бъдат под стенните, но лепилото е достатъчно здраво и водонепропускливо ( за такива случаи ползвам теракол - флекс), освен това отдолу има други плочки така че няма да има проблем (все пак добре е фугата в ръбовете да бъде добре запълнена с лепило а след това и с паста за фугиране). Това дето си го замислил с преграждането става, само че на този отвор нямаш сифон така че къртенето е наложително!
Vancata - напреднал
Дам няма проблем, имах предвит да не се налага да къртия всички плочки, после замаски и цял месец игра. Този сифон беше допреди месец нещо като тръба за вана излизаща по средата на банята, след 1-2 спъвания ми "кипна" извадих ъгловия шлаиф и го отрязах... и сега стана още по зле. Просто плочките по земята са доста некадърно правени и на места има фуги по 4-6см с цимент.. в края при пода и стената.. Принципно ако сложа някаква добра изолация м/у новия ред плочки и стената няма ли да хване добре и да възспре оттичането надолу по и под плочките на пода? Също така мисля да вдигна и тоалетната чиния, на нещо като 10-15см пиедестал, защото е доста ниска... (поне за мен). Като цяло съм отделил към 5хил. лв за този ремонт, но искам да се направи добре, един път завингаи. Без компромиси.
lenko71 - специалист
Лепилото което ти препоръчвам е много здраво така че ще запечата всичко. Имай предвид че при поставянето на плочките лепилото трябва да се почисти (това което е останало по плочките и във фугите, без тази в ръба до стената) преди да са минали 24 часа. След това се чисти с чук и секач! А за 5 хил. лева ще си направиш цялата баня че може да остане и за джакузи :)
Vancata - напреднал
Мерси за съвета, началото на другия месец търся майстор и почвам :)
laki1968 - специалист
понеже това ми е работата.............купуваш "бетонконтакт"мажеш хубаво старите плочки /не купувай "бороконтакт" щото не е за плочки/ и лепиш без никакви притеснения. само ако не ти клопат старите плочи де... ако се съмняваш в някоя по добре я свали
dundurma - специалист
ВАНКА,то е ясно че всички сме бедни,но по-добре събери лев и направи всичко като хората-ел.,в и к.,и т.н. :prost: :prost:
vlad0 - специалист
Батка, по-добре вместо да викаш майстор/респективно да му даваш пари/ четеш и гледаш тук във форума кое как се прави, след това къртиш всичко до основа и лепиш нови плочки на всякъде. И ново ВиК задължително. Повярвай ми, само изглежда сложно, всеки може да се справи /с повече ентусиазъм, разбира се/

Успех!
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос с баня, плочки и теракот." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: