Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
philip_stoev - напреднал
Здравейте,

Мъчи ме една плъзгаща се врата на баня -- между стената и вратата има голям луфт и не се получава никаква звукоизолация.

Какво евентуално мога да сложа във фугата, така че врата да продължи да се движи, но и да спира звука? Самата врата е ала PVC дограма от някакви много несериозни материали.

Благодаря предварително!

Прикачен файл

IMG_8292.JPG
изглед отвътре
IMG_8292.JPG (49.35 KиБ) Видяна 5603 пъти

Прикачен файл

IMG_8293.JPG
изглед отвън
IMG_8293.JPG (65.34 KиБ) Видяна 5603 пъти
MASTER - специалист
Вратата ти не е ПВЦ, а алуминиева, и не е от несериозни материали, а от най стандартните материали които се продават у нас, и с тях се правят всички плъзгащи системи. Това което виждам е липса на капачка на вкопчаващия профил, но тя е поскоро декорация в случая.
При монтажа нито дограмаджията,нито плочкаджията не са се замислили за момент за идеята, че задния край на вратата трябва да уплътнява някъде.

Тук си личи страхотната комбинация от липса на проект, майстори, които не знаят какво правят и възложител,който не е наясно какво иска.

В случая първо ми изниква въпроса защо изобщо е предпочетена такава врата, а не нормално отваряща се.

И второ, защо се задава въпроса в момента,когато вече всичко е завършено, а не когато е мислено да се прави, или поне в процеса на работата.

Какво да се сложи за да се затвори - разгледай добре отвора, който остава и сам ще се сетиш какво може да се сложи - не вярвам да не си се сетил за това.

А какъв да е профила - ами измери си луфта, и си търси подходящия - едва ли някой по снимка ще разбере колко милиметра остават към стената за да опре четката на вратата.

И последно - не очаквай чудеса в шумоизолацията, дори и да има профил. С пъти ще се намали шумопредаването, но няма притискащо се уплътнение което да осигури добро изолиране.
philip_stoev - напреднал
Благодаря за строгата, но справедлива критика :-) Вратата е такава, защото банята е малка и уж с тази врата се получават образно казано 10 кв см повече място.

Казах, че вратата е несериозна, защото е куха между двете плоскости и ми се струва, че действа като мембрана на тъпан. Възнамерявам да за разглобя и да я напълня с монтажна пяна.

Иначе фугата е 20 мм , а четката - само 1-2 мм. Има ли някакъв фабричен профил, който може да се използва, или трябва да е нещо самоделно (ала велосипедна гума?)
Чаро - Акълия
Не знам кой и как е правил вратата, но предполагам че е поръчана във фирма за дограма. Те за да не откажат поръчка, викат неволята и става една...
Аз не се занимавам професионално с това, ама съм виждал кви ли не щуротии подходящи за темата Майстори менте...

Предполагам вратата не е висяща, а плъзгащият механизъм е на долния профил и той е ПВЦ? Ако е така очаквай след година-две износване на пластмасата и блокаж на вратата.

Ето идея как да уплътниш добре плъзгаща врата:
Изолация (има самозалепваща на 3М такава, ако не се лъжа) едното парче се залепва на стената, другото на задния профил на вратата. Лепят се така, че при затворено положение на вратата, да се опират плътно.
Няма триене което да затруднява плъзгането на вратата.
firebrand - специалист
У дома имах същия проблем ,но още при монтажа се видя ,че има проблем и момчетата сложиха един профил и се получи доста добре.
Също и четката която опира в стената е по-голяма.

Прикачен файл

0135.jpg
0135.jpg (12.55 KиБ) Видяна 5538 пъти
Последна промяна от firebrand на вт авг 25, 2009 7:57 pm, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Това е начинът. Обмислях го за да не наводнявам.
Не с пяна! нЩЩ раздуе плочите. Цложи вата.
philip_stoev - напреднал
Благодаря, точно в десятката! Вратата наистина не е висяща, а се търкаля на някакви ролки които шумят ужасно :-(

Ще потърся въпросния материал - за момента намирам само тънки ленти, но сигурно ще изскочи и нещо примерно 15 мм , за да се застъпят две такива.
MASTER - специалист
С две думи

Варианта с микропорестата гума(която всъщност е EPDM, или EVA) изглежда добър, но има следните недостатъци.

Сравнително трудно залепване, ако залепващия праймер не е фабрично сложен.
За сметка на това е много лесно за отлепване, тъй като ограничаването на отварянето на вратата ще се осъществява от двете залепени ленти.

Освен това е трудно е да се монтират и двете ленти така че да контактуват по цялата дължина и да осигурят добро уплътнение.

И поледно няма чак толкова добра естетическа визия.

Аз ти предлагам да направиш следното

1. Уверяваш се че луфта в никъде не е по малък от 20 мм(идеално ще е ако е 21-22 мм)
2. Отиваш в първия склад за материали за алуминиева дограма. Купуваш си правоъгълен профил 20/30, или 20/40. Може да си купиш и няколко метра 6мм и 8 мм четка. И капачки за вкопчаващ профил, които ти липсват. Може да си купиш и две ролки, за да смениш скърцащите
3. Отрязваш профила според дължината на отвора ти.
4. Закрепяш го на стената срещу вкопчания профил с четките, като мястото определяш при затворена врата. Закрепването е добре да стане с дюбели да речем, но вкарваш главите на винтовете вътре в профила през проходен отвор, защото иначе ще пречат. Ако монтажа беше направен преди плочките и замазването съществуват и по елегантни начини.
5.Затваряш вратата и проверяваш дали те удоволетворява резултата.
6.Ако не те удоволетворява резултата сваляш вкопчаващия профил.
Това става като огледаш профила за винтчета с които е хванат на страната на която са четките. След това го издърпваш навън, сравниително лесно излиза. Вадиш четките и поставяш новите по високи четки, също така поставяш и капачките за профила, които си купил.Щракаш профила и завиваш винтовете. Всъщност като се замисля, може би няма винтове изобщо, тъй като е доста неудобно да се завият в конкретния случай. Опитваш как се затваря, ако затварянето става прекалено плътно и трудно, значи че четката е прекалено висока.

Долу горе това е.

А за другия ти въпрос - опиши точно какъв пълнеж имаш в вратата, за да не стане грешка. По принцип пяната не е много добър шумоизолатор. Освен това, имаш ли ясна идея как се разглобява такава врата ?
philip_stoev - напреднал
Благодаря за подробните съвети! Ще се опитам първо с лентите, пък като се разлепят безславно, тогава с профили. Струва ми се, че няма да има естетически проблем, защото лентите няма да се бият на очи при което и да е положение на вратата.

По втория въпрос -- първоначално смятах, че е съвсем куха защото кънти много, но сега като гледам май има нещо тънко между двете външни плоскости. Каквото и да е то, плоскостите си вибрират свободно и това именно исках да предотвратя, защото ми се струва, че има отношение към общия шум, дори и пяната да не е добър изолатор.

За разглабянето, признавам и идея си нямам, има някакви скрити винтове, надявах се като ги развия пред мен да се разкрият тайните на конструкцията :-) В краен случай -- пробиване на дупки с бормашината на скрито място в страничния профил на вратата и впръскване на пяната на сляпо с наконечник. Ако това е напълно безумна идея, моля за извинение, програмистче съм.

Не се бях замислял за това че пяната ще надуе вратата, има ли някакъв заместител който се разширява по-умерено?
MASTER - специалист
philip_stoev написа:
В краен случай -- пробиване на дупки с бормашината на скрито място в страничния профил на вратата и впръскване на пяната на сляпо с наконечник. Ако това е напълно безумна идея, моля за извинение, програмистче съм.
ТОВА ОБЯСНЯВА ВСИЧКО :lol: :lol: :lol:

Забрави за варианта с дрелката,а се опиташ да разбереш какви са плоскостите. Драсни едно скриптче за диагностика на материали. :wink:

Тема "Шумоизолация на плъзгаща се врата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: