• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Общо взето правя нова баня в къща , две от стените са нови и зидарията е от един ред тухли.Сяответно тези стени са външни. На едната стена е възможно поставяне на изолация от вън , а на другата не , защото ще се наруши равнината на васадната стена. Въпросът ми е : След изграждане на ВиК инсталацията да изравня стените с фибран , с което целя да скрия тръбите и да изолирам фасадната стена , след което плочки - та тази моя идея прилажима ли е и какви са недостатъците? Според моя пишман маистор - фибрана щял да бъде неустоичив и след три ръце шпакловка и плочките щели да изпадат.
schuldiner - майстор
Фибранът е достатъчно устойчив да носи фаянс, особено ако е шпаклован с метална мрежа, ама така замислена изолацията ще остави тръбите откъм студената страна и още първата зима ще замръзнат.
Бат Иво - специалист
Дюбелираш фибрана и слагаш мрежа , качествено лепило и не би трябвало да има проблем!
И аз се съмнявам, че тръбите могат да замръзнат , затова мисля да залепя първо фибран да предпазя тръбите, след което тръбите в изолация и подравнявам с фибран и плочките накрая.
Бат Иво - специалист
Направи по широки каналите и изолирай самите тръби.Има специални изолации в които се вкарват тръбите.

Прикачен файл

izo.jpg
izo.jpg (9.23 KиБ) Видяна 12938 пъти

Прикачен файл

izolaciq.jpg
izolaciq.jpg (4.41 KиБ) Видяна 12939 пъти
kam34 - специалист
С тая изолация няма да му остане стена :-D каза че е единична тухла. И аз имах същия проблем миналата година и го реших като изолирах отвън с 5см EPS. Е стана като кръпка ама ефекта е поразителен. Предишни години през зимата по плочките на външната стена се образуваше слана и след няколко цикъла замръзване-размръзване почваха да се пукат и люпят. След изолирането проблема изчезна и помещението е значително по топло при доста по ниските температури тази зима. Изолирах и тавана от вътре също с 5см EPS понеже от горе е тераса.
Lube - напреднал
такааа за изолацията да кажа - на тръбите имам предвид!!!
НЯМА изолация която да пази от замръзване, следва да се знае това, тя не позволява на тръбата да контактува със студа идваш отвън директно, но ако застудее няколко дни над -10 смятай е замръзнала, ако не тече вода постоянно...
Различните видове изолации имат различни характеристики: гумената(каучукова) по-горе е за да предпазва тръбите да губят от топлината си(има и други такива с каменна вата и фолио) при отоплителни инсталации, а другата е против конденз... има една дето пази от замръзване, тя е с нагреваема жичка и ток и струва около 100+ лв. метъра :rolleyes: та не мисля да я коментираме :finga:
в случая външната изолация е от значение, зидария от един ред тухли е нормална, но ако е външна и без изолация тръбата при голям студ ще замръзне(друг е въпроса че ползването на изолация е задължително по ред други причини и студа само една от тях), а фибран с мрежа и шпакловка си е солидна основа според мен!
Успех!
Плочките все още са по стените. Направих изолация отвън със „морска пяна“ 2 см. при минус 20 градуса нямаше проблеми.
prascho - майстор
Aleksandar2 написа:
Плочките все още са по стените. Направих изолация отвън със „морска пяна“ 2 см. при минус 20 градуса нямаше проблеми.
Каква е тази "морска пяна"?
jekasus - майстор
prascho написа:
Aleksandar2 написа:
Каква е тази "морска пяна"?
Стиропор, едно време така са му викали.
  • 1
  • 2

Тема "Фибран в банята под плочките" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: