• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
kotanka - помощник
За много години! Бъдете живи и здрави.

Сега да си напиша проблема, който ме мъчи много и се чудя какво да правя. Преди 2,3 месеца направихме основен ремонт на банята, майсторите сложиха водоустойчив гипсокартон за да изравнят стените и сложиха плочките, който са ето тези.
Като подовите са като силк перла, но с размер 33 на 33.
Дотук добре, сложихме и вентилатор, този с клапа.

Да ама проблемите вече почнаха, плочките след баня, не изсъхват с часове. Тъй като не са гладки, имам чувството че те задържат водата. Вентилатора работи с часове след банята и нищо не прави според мен.
Общо взето като отворя вратата на банята и работи вентилатора съхненето става най бързо, но пак е часове. Дори и парното да пусна и да работи, пак изсъхва за 5,6 часа, което е просто малумнооо. Скоро очаквам и мухъл да се появи, а банята е нова, на 2,3 месеца и е грехота просто :(. Незнам какво да правя и от какво може да е проблема.
Преди ремонта плочките бяха гладки, имаше си мухъл( затова и правихме ремонт), но банята изсъхваше супер бързо, а сега с вентилатор, нищоооооо.

Моля ви за някаква идея, помощ или просто за коментар, ако някои има същия проблем да пише. Вентилатора ли е тъп, какво ли, незнам :?

Прикачен файл

3333[1].jpg
3333[1].jpg (44.41 KиБ) Видяна 7140 пъти

Прикачен файл

gallery_product_37.jpg
gallery_product_37.jpg (54.15 KиБ) Видяна 7140 пъти
g_ker - специалист
ЧНГ и на теб,защо не снимаш банята да покажеш къде и как точно се задържа водата,за да може да изкажем някакво мнение по въпроса.
SHL - специалист
Здрасти :)
Вентилатора е предназначен да дърпа бързо миризмите от експлоатацията на тоалетната, както и да премахва бързо образувалата се пара от ползването на душа, която изпотява огледалото и пречи на добрата видимост при операциите с някой инструменти, като гребен самобръсначка, четка за зъби и други :-D .
Тоест вентилатора не е печка и не служи за по-бързо съхнене на плочките. Тази роля играе лирата в банята. Също така зимата банята съхне по-бавно от колкото лятото.
Аз лично никога не съм обръщал съществено значение на факта, колко бързо ми съхне банята. Все пак една от сигурните причини за разликата която се наблюдава сам си я посочил! Грапавите/релефни плочки задържат капчици вода в порите си, които се изпаряват по-бавно отколкото, ако са гланцирани. При гланцираните водата просто се стича по-бързо до пода и от там в сифона. При тях един парцал на пода 15-20 минути след къпане е достатъчен.

Все пак това са само предположения :) .
EDI - майстор
Само на вентилатора ли разчиташ, или има и прозорец.Колко кубика е вентилатора.Ако помещението е затворено и без отворен прозорец, вентилатора няма никакъв дебит и само върти, без да изкара нищо навън.Ако нямаш прозорец, да го отвориш, оставяй вратата окрехната или си избий още един отвор да осигуриш дебит на вентилатора.
kotanka - помощник
Ще направя снимки довечера, като се изкъпя, но какво ще се вижда незнам, защото то седи като изпотено, но ще пробвам :).

Иначе дори и на огледалото не се маха парата бързо :roll: .

За съжаление прозорец нямаме, в панелка живея. Вентилатора мисля че беше 60 кубика. Само на вентилатора разчитаме.
Това с отварянето на вратата го правя, след баня отварям вратата напълно и пускам вентилатора, ама става супер бавно всичко.
Аз не се притеснявам че е мокро, а това че след половин ден си е още мокро, което значи че скоро ще се образува и мухъл, а точно поради тази причина правихме ремонт и ако сега пак излезне, ще се гръмна :-D
te_dda - специалист
ми не знам на другите колко време им съхнат баните, но и моята съхне много бавно..добре че с нещо като душ кабина /параван под права линия / преградихме половината баня ( по-точно баничка), та сега като вляза до мивката поне е сухо...иначе вечер като се къпя, сутрина е мокро...сутринта се изкъпа, до вечерта е мокро........б***и , тая баня не изсъхва:lol: :lol: :lol: :lol: (
и то при все че вратата на банята стои ВИНАГИ широко отворена) !!
kaltchevmg - специалист
Аз го имам същия проблем защото банята ми е северна и нямам изолация на стената /прозореца е PVC със стъклопакет/. Плочките са гладки но това не помага за по бързото съхнене. Имам вентилатор с достатъчен дебит, който по един въздуховод изкарва въздуха на покрива /минава през един етаж и таван/. Лира нямам но пък съм сложил една вентилаторна печка за баня на стената. Печката около 1,5 kW я пускам около час преди баня и почти не успява да затопли помещението но все е нещо. Ограничил съм мокренето от къпане с душкабина, така останалата част остава суха.

Забелязал съм че ако на вън е влажно банята трудно съхне или не съхне, но ако има вятър и навън е сухо това става за 1 - 2 часа.

За добрата вентилация е добре да имаш отвор за влизащия въздух. Виждал съм някъде да се слагат едни решетки в долната част на вратата на банята /отвор във вратата с монтирани от двете страни решетки/, но не мога да намеря къде ги продават.

А през топлата част от годината няма проблем прозореца е постоянно отворен и си съхне нормално. През зимата е немислимо да се отваря прозорец.
EDI - майстор
Лошо без прозорец.Тези 60 кубика са нищо.Трябват ти поне 150-200 кубика на час, има такива вентилатори, пловдивски, с Ф 120 са.Иначе зимата наистина по-бавно съхне.Мухъл няма да излезе по плочките, но е неприятно, ще задържа и варовик, ако ти е варовита водата.
kons - напреднал
Дааа, позната картинка. Същото е и в нас.

Преди година две, в една от поредните квартири, оставяхме вратата отворена, защото нямаше вентилатор ( само въздухоотвода ), и взе че се появи мухъл дори в коридора.

В сегашната баня, нямам прозорец, само вентилатор. Заради това бавно съхнене, монтирах на вентилатора ключ за осветление ( потенциометър ), с който намалих оборотите на вентилатора да не се чува и така работи около година две без да го спираме.
Тази операция никак не е здравословна за вентилатора, като се рискува да изгори. Аз явно съм извадил късмет ;-)

Ефекта се подобри, но за още по-добър такъв, купих от бриколаж решетка за врата. ( седят до вентилаторите, но за жалост често свършват и не зареждат ). Изрязах вратата монтирах решетката, и ако имам отворен прозорец, банята изсъхва за около час два. Ако нямам за около 2-3 часа.

Но определено за да имаш ефект от вентилатора трябва да имаш приток на външен въздух.

При мен това става през решетката ( ако имам отворен прозорец в апартамента ). Замислил съм при следващия ремонт, тъй като ще слагам гипсокартон почти навсякъде, да вкарам от терасата един правоъгълен ( ф100 еквивалент ) въздуховод, от където да постъпва въздух в банята. Така вентилатора ще има от къде да смуче и сменя въздуха.

Отделно, за баня е добре да нямаш клапа на вентилатора, за да може когато не работи пак да се осъществява някаква циркулация ( ако имаш отворен прозорец и врата или решетка на банята ).

Така че решението ти е просто да намериш начин да вкарваш въздух, който вентилатора да изкарва, иначе нищо няма да стане.

Отделно като се замислих, може при теб да е запушен въздуховода накъде нагоре по етажите. Качи се на покрива и се опитай с фенер завързан на дълъг канап/въженце да го спуснеш за да видиш дали не е така.
Krelion - специалист
kaltchevmg написа:

За добрата вентилация е добре да имаш отвор за влизащия въздух. Виждал съм някъде да се слагат едни решетки в долната част на вратата на банята /отвор във вратата с монтирани от двете страни решетки/, но не мога да намеря къде ги продават.
В Баумакс ги има ,бели и кафяви.Не са скъпи.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем със задържане на водата в нова баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: