Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
funlive - специалист
Имам идея да сложа вентилатор в банята включващ се с бутонен ключ (като на стълбищно осветление) а след х време сам да се изключва.
Не знам какво ми трябва - автомат ли? таймер за време ли? ...
Помагайте с ел. схема.
Последна промяна от funlive на нед апр 04, 2010 12:30 pm, променено общо 1 път.
lov - майстор
А ми ти сам си си отговорил на въпроса. Слагаш един автомат за стълбищно осветление. Последно когато съм копувал беше под 15 кинта. Може да си го вържеш и към осветлението така че като изгасиш лампата той да продължи да си работи примерно още 5 мин. Така ти отпада допълнителния бутон. С такова изпълнение съм направил в тоалетната преди доста години. Но всичко е въпрос на преценка и сам трябва да решиш кога и как трябва да работи.
sasooooooooo - "специалист"
Вентилатор с таймер за време, но ти трябва директно захранване от мрежата + едно от ключа /минимум 3 проводника/
funlive - специалист
Не искам да ми бучи като съм вътре. Излизам включвам го и излизам на работа (примерно). Да си бучи, пък ще му писне и да се изключва :)
Тея стълбищни автомати ми се виждат доста груби за целта?

sasooooooooo, дай някаква схема, моля. Ама както разбирам пак ще има връзка с осветлянието а аз искам да е независим от лампата
Тани - модератор
Е нищо не ти пречи да си вземеш вентилатор с остатъчен ход (с вграден таймер) и вместо за осветлението да го включиш на отделен ключ , който може да е обикновен ключ за лампа или пък бутонен тип като за стълбищните автомати. Така ще се включва независимо от осветлението! Сега в момента правя една баня с прозорец 2 м2 и е безсмислено да се включва лампа през деня , затова свързах вентилатора на отделен ключ от осветлението!
funlive - специалист
Тани, точно това ми трябва, но дайте някаква сема. все пак обикновен ключ и бутонен са различни. С какъв ключ? Има ли някаква специфика на свързване или по изтъркания начин: фазата през ключа и във вентилатора а нулата - директно във вентилатора?
Не знам как да кача схемата на вентилатора, но там е дадено фазата и нулата във вентилатора и трети кабел в ключа на лампата. Как да елиминирам тая пуста лампа и ключа да е само пусков (бутонов)?
Виж сега. В ключа ти трябва да влизат три проводника. Ако са само два - не може без лампа. Във вентилатора, трябва да влизат също три проводника: Нула; Фаза от ключ; Фаза директна.
Когато загасиш от ключа, директната Фаза подава и вентилатора продължава за посоченото от таймера време. Схемичка, като купиш вентилаторчето, ще има вътре.
Тани - модератор
sasooooooooo написа:
Виж сега. В ключа ти трябва да влизат три проводника. Ако са само два - не може без лампа. Във вентилатора, трябва да влизат също три проводника: Нула; Фаза от ключ; Фаза директна.
Когато загасиш от ключа, директната Фаза подава и вентилатора продължава за посоченото от таймера време. Схемичка, като купиш вентилаторчето, ще има вътре.
Колега би ли обяснил това в червеното?
Три проводника - Фази: входяща и две изходящи/ лампа и вентилатор/
Два проводника - Фази: входяща и изходяща/лампа +вентилатор/
:?
Тани - модератор
funlive написа:
Тани, точно това ми трябва, но дайте някаква сема. все пак обикновен ключ и бутонен са различни. С какъв ключ? Има ли някаква специфика на свързване или по изтъркания начин: фазата през ключа и във вентилатора а нулата - директно във вентилатора?
Не знам как да кача схемата на вентилатора, но там е дадено фазата и нулата във вентилатора и трети кабел в ключа на лампата. Как да елиминирам тая пуста лампа и ключа да е само пусков (бутонов)?
Обикновения и бутонния ключ действат абсолютно по един и същ начин - затварят електрическата верига. Единствената разлика е че при бутонния , пружинката връща ключа в изключено положение. Ако е обикновен ключа , ще можеш да включваш вентилатора за неограничено време и след като изключиш ключа когато решиш , вентилатора ще изключи след като му изтече времето на таймера. А бутона може да го включи само за времето на таймера! Имай предвид , че за да се включи вентилатора трябва да се задържи бутона поне една секунда!!! Поне при вентилаторите , които аз монтирам е било така.

Сега за схемата на свързване - Вентилатора има 3 извода.

1. Нула - свързваш го за нулата на мрежата
2.Фаза- Свързваш го за фазата на мрежата - директно . Не трябва да прекъсва никога т.е. не трябва да минава през ключове и т.н.
3.управление- свързваш го за единия извод на ключа , а другия извод свързваш с фазата . Ако решиш да използваш обикновен ключ , а не бутон, то може да монтираш в конзолната кутия на ключа за осветлението двоен ключ и да използваш фазата от осветлението!

Надявам се да си ме разбрал , ако не си питай каквото не е ясно!

sasooooooooo написа:
Три проводника - Фази: входяща и две изходящи/ лампа и вентилатор/
Два проводника - Фази: входяща и изходяща/лампа +вентилатор/
:?
При всички положения ще трябва да си прекарва третия кабел сам! Няма кой да ми е прекарал втори кръг за осветление в банята! Те в холовете вече не пускат :lol: Помислих , че говориш за нула в конзолата на ключа, който би трябвала за стълбищен автомат да речем!

Тема "самоизключващ се вентилатор - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: