Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Здравейте!Започнал съм ремот в банята,залепих част от фаянса и стигнах до залепването на фриза,който е от стъклокерамика(малки стъкълца).Проблема е че има разлика в дебелината по м/у им.Опитах с повече лепило, но се свличат.Дайте съвет как да продължа.Благодаря ви.
Тани - модератор
Да не ти е рядко лепилото? Пък и да се свличат- къде ще идат - нали трябва да опрат в плочките или в "кръстчетата"
Илиян Илиев™ - майстор
Каква е разликата в дебелината?

По принцип има специални лепила, които не свличат. Все пак и самото лепило си има лимит на дебелината на слоя. Ето ти един пример. http://division.kerakoll.com/catalogo_dett.asp?idp=1262

Имай предвид, че с по-гъста смес може и да не се залепят добре плочките. Обикновено има дозировка на водата изписана на чувалчето. Опитай да я спазиш без да си правиш експерименти с гъстотата все пак лепиш на стена.

Има си начини за обиране на разликата в дебелината, който изобщо няма нищо общо с размазването на дебел гъст слой лепило.
jekasus - майстор
Правиш едно подобно мастарче Изображение б- широчина на фриза, а- дебелина на стъклокерамика + 2мм за лепило. Намазваш лепило между плочките и обираш с мастарче. На следващия ден с един гребен 4мм лепиш фриза . И си готов за фугиране
:-D
Илиян Илиев™ - майстор
Браво. Те това точно ме мързеше да чертая и само загатнах.

Ако няма плочки над мястото за фриза или трябва да ги нареди или да направи шаблона без едното рамо, а другото да бъде поне 30-40 см(поне според мен). Или там има още един вариант, но пак ме мързи, а той може и да е по-точен.

Запълването става и с машинна мазилка на циментова основа. Даже с нея ще са по-лесни корекциите, ако има леко изместване на шаблона по време на теглене или ако изобщо поради някаква причина на места има повече материал от нужното.
Лепилото с което работя е тераколфлекс,мисля че е добро.Гъстотата е спазвам доколкото мога ,но явно лепилото идва в повече.И аз миля да пробвам с мастарче.Свличането ставаше най-вечепо вертикалата.Благодаря ви много за съветите.
Тани - модератор
Ако не си налепил горните плочки може и без мастар да нанесеш с маламашката малко лепило, малко по-дебело от шпакловка, за да ти послужи за основа и да изчакаш да изсъхне.Направи ивицата малко по-тясна от фриза , за да не ти навдига на горните плочки!
chapara - майстор
Те това нарисуваното се нарича "ЧАП" и само с него е правилния начин :cool:

Тема "метод за полагане на фаянс и стъклокерамика.Помогнете" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: