Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
rashana - напреднал
Здравейте колеги. Понеже съвсем скоро ще опра до облицоването на банята, възникват ми няколко въпросчета. Прочетох все отрицателни мнения за ПВЦ ламперия за стените в банята /широчина 25 см./, но понеже вече съм пред свършен факт /същата е закупена - уж такава дето я дават за баня/, моля за подходящи съвети за монтажа и.
Пода на банята ще е плочки с цокъл около 10-ина см. от тях.
Ламперията трябва да легне върху стари плочки. С дюбелчета ли да прихващам плоскостите, и всяка плоскост ли да захващам с тях? Да я лепна ли и с санитарен силокон към плочките? Всяка идея за стените ще ми е от голяма полза.
И последно за тавана /плоча/, не е много равен и с лек наклон. Как да монтирам ламперията на тавана? Конструкция някаква ли да изградя /към това май съм се ориентирал/ и върху нея да прихващам ламперията за тавана /широчина 10см./, или друг вариант да ми предложите?
Не съм споменал, но по принцип всички ъгли и краища съм предвидил да се окантят със съответните профили.
Не са ми малко въпросите, но много разчитам на всеки съвет, който мога да получа тук. Лек ден.
mladkal - майстор
Най-напред да отбележа, че не съм СПЕЦ в областта. Форума е направи сам и всеки изказва мнения, съвети и прочие от своя опит и практики.

Основен недостатък на тези ламперии е факта, че "мухлясват" (според това, което съм чувал и виждал. Мухъла пък от своя страна е следствие на не доброто проветрение на санитарното помещение. В този ред на мисли, за да се избегне влагата и да се постигне оптимално (бързо) проветрение е добре да има прозорец. Не разчитай на вентилатор за баня пък ако ще и да му дават сто милиона кубика на час.

Подобен вид облицовки (ПВЦ,чам, бук, дъб,метал) тип ламперия, винаги се поставят върху предварително направена скара. Мисля, че ЦД или УД профилите (все им бъркам имената) са подходящи, поради щото са по(д)цинковани, т.е. издържат на умерена влага.

За да "уловиш" (ако мога така да се изразя) хубав (естетически красив и почти) прав 90` ъгъл може би най-добре е да решиш какво ще е нивото на таваната ти. Така под ламперията ще пуснеш един пояс от профили, които после няма да позволят на ламперията да хлътне.
Нареждаш ламперията и сетне, като си знаеш нивото от пода (или от плочата на тавана) правиш скарата и за тавана. Едното препокрива другото и всичко е на 6.
За придобиването на по-добре естетичен вид можеш да ползваш ъглови лайсни с извесетн ер. Така ще излъжеш окото, а и няма дасе събира вода.

В цялата опрецаия не жали кинтни за инструменти и материали -остават актив във фамилията.
Желая успех.
Ще се радвам да помогна с каквото мога.
sian - специалист
Защо не може да се разчита на вентилатор в банята?
rashana - напреднал
Гледам никой ,който има или е слагал такава не е дал мнение а ми се искаше да чуя и такова от първа ръка. А ако фугите мухлясват, може ли панелите при фугата при свързване да се мацнат с силикон да ги запечата. Лично на мен не ми звучи добре това последното, , да ги направя неразглобяеми един вид, макар че тя идеята е и да не се разглбяват след като са поставени.
Някой да сподели какъв проблем може да породи директното им залепване върху старите плочки /т.е. без ската/.
Банята ще има вентилатор и отваряем прозорец /алумин/, ако има значение , че се спомена по горе.
patzi - помощник
rashana написа:
Гледам никой ,който има или е слагал такава не е дал мнение а ми се искаше да чуя и такова от първа ръка. А ако фугите мухлясват, може ли панелите при фугата при свързване да се мацнат с силикон да ги запечата. Лично на мен не ми звучи добре това последното, , да ги направя неразглобяеми един вид, макар че тя идеята е и да не се разглбяват след като са поставени.
Някой да сподели какъв проблем може да породи директното им залепване върху старите плочки /т.е. без ската/.
Банята ще има вентилатор и отваряем прозорец /алумин/, ако има значение , че се спомена по горе.

Повярвай ми няма силикон който да не мухляса(колкото и скъп и рекламиран да е)просто му трябва време и влага и прави чудеса ,а как приятно говорят по рекламите направоооо
mladkal - майстор
Пич, имаш джам на банята.
Мечта ми е!
Къпеш, кондензира влага -отваряш и се ветри, изсъхва.
Останалото булката ще свърши веднъж, дваж на месец -с препарати, гъбка и малко домашна работа. В случая за.би "фугирането" на ламелите със силикон.Нема такъв дет да не се о.ира, както ти написа колегата по-горе -независимо цена и реклами.
ПП. Директното им залепване въху старите плочки има своите недостатъци: 1. Трява да си 99и 9% сигурен, че старите плочки и стените са ти равни равнини.
2-ро: Кат ти писне да ги гледаш, ползуваш ще си е.е мамата да ги свалиш.
Travel_Mate - специалист
rashana написа:
Здравейте колеги. Понеже съвсем скоро ще опра до облицоването на банята, възникват ми няколко въпросчета. Прочетох все отрицателни мнения за ПВЦ ламперия за стените в банята /широчина 25 см./, но понеже вече съм пред свършен факт /същата е закупена - уж такава дето я дават за баня/, моля за подходящи съвети за монтажа и.
Пода на банята ще е плочки с цокъл около 10-ина см. от тях.
Ламперията трябва да легне върху стари плочки. С дюбелчета ли да прихващам плоскостите, и всяка плоскост ли да захващам с тях? Да я лепна ли и с санитарен силокон към плочките? Всяка идея за стените ще ми е от голяма полза.
И последно за тавана /плоча/, не е много равен и с лек наклон. Как да монтирам ламперията на тавана? Конструкция някаква ли да изградя /към това май съм се ориентирал/ и върху нея да прихващам ламперията за тавана /широчина 10см./, или друг вариант да ми предложите?
Не съм споменал, но по принцип всички ъгли и краища съм предвидил да се окантят със съответните профили.
Не са ми малко въпросите, но много разчитам на всеки съвет, който мога да получа тук. Лек ден.
Недей ги лепи в/у плочките,прави се скара и в/у нея се закрепва ламперията (ако скарата е дървена, закрепваш с такер)
Слагах точно 10см-ва на тавана (прекалено крив) в банята. Първо си хванах най-малкото разтояние м/у последната плочка и тавана, там плътно до тавана почнах да изграждам по стените скара от летвички, които ги нивелирах с терзията (в единия ми край стана плътно до тавана, в другия на 5см по-надолу, ебати кривото а :shock: ), в/у тия летвички нащраках обкрайчващия профил , по средата на тавана нивелирах една летва спрямо страничните летвички и я хванах за тавана и почнах реденето, реално ламелите ги хващах с такер само на средната летва, към стените се държаха в окрайчващия профил, той е около 25мм, така че и да объркаш дължината на ламела не е проблем. Надявам се че разбра нещо от обясненията ми :-D
Niki82 - напреднал
Здравейте, искам да попитам с какво да хвана завършващия профил към плочките? Някой казват с дюбел пирон 6х40, но ще държи ли, след като той ще излезе много зад плочките и картона? Благодаря.

Тема "PVC ламперия за тавана в банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: