• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
desem - специалист
Така трябва да осмисля едни бани, които са малки (сравнявам ги с панелната ми). И трябва да направя нещо незаконно и безопасно. :roll: :?

Това е положението сега:
Изображение
(има една грешка в скицата - дължината и на 2те е 180 не 170, но пак си остават мини)

Това са "проектите":
Изображение над тоалетната в ъгъла ще е има проточен бойлер.
Изображение

Идеята ми е да разширя само едната, за да се получи свобода вътре.
За целта трябва да се премести една стеничка към стаята, която позволява от към квадратура (20 м2)... защо са ги направили толкова малки бани е друг въпрос :x
"Външната" баня ще е като резервна и основно "тоалетна за гости".
В банята към спалнята няма да се местят тръбите над сухото помещение. Поради тази причина не разширявам “външната” баня, тъй като цялата вода ще е върху спалнята на долния етаж.

Предвид разрушителните ми идеи може би ще се сетите, че не съм мъж. Не съм съвсем лаик в майсторенето, но съм далече от строителството (ако не се брои боядисването, тапетите, някой дребен ел.ремонт). Тъй като идеята е моя, трябва да предложе и решение на задачата. :-D

Стената, която "ще местя" е от червена тухла и е с дебелина 12 см. Имам примерна оферта какво би ми струвало, но това включва нова стена от тухли, измазване, къртенен на замаска и постаряне на нова с по-голяма дебелина, както и изводи за бойлер...

От тук на натък следва обезопасяването на незаконното ми действие (успокоителното е, че и други са правили промени, но в друга посока).
Върху всики ъглите ще сложим хидроизолационна лента, ще хидроизолираме и целия под (чувала/виждала съм, четох и тук).

Моля кажете какво пропускам и къде може да се сгреши.

Благодаря предварително за търпението да прочетете всичко.
Pooh - майстор
Колкото и всички "мокри" процеси да са изнесени другият край на банята, все пак това си остава мокро помещение НАД сухо такова (спалнята на комшийте отдолу) и хубавата и качествена хидроизолация е просто задължителна.

Идеята лично според мен е много добра
desem - специалист
А какво е качествена хидро изолация?
Теразид? Церезид? или нещо друго?

Намерих в нета някава оферта на Теразид, но май е за "на едро".

Успях да изгледам и една серия на "Мисия моя дом" и там видях, че е добре и стените изцяло да се хидроизолират дори да не пада пряко вода, а заради парата.
Лошото е, че го няма края на предаването, т.е. рекламите, от които се вижда с какви материали са работили.

Всъщност още една от причините да ми трябва място в банята е възможността за поставяне на простор.

... и още един въпрос. :roll: Как приемат майсторите напътствия и изискавания как да си свърщат работата?
Илиян Илиев™ - майстор
Ми примерно мапеластик на мапей е качествена. И сика имат такава. и много други марки.

Демек двукомпонентна да е.

И това за стените с хидроизолация са глупости. Мажи само пода и около 10-15 сантиметра по стените.

Иначе парата преди да тръгне към стените отива към тавана. Така че ако ще вярваш на разни пишман майстори по телевизията почни да мажеш първо тавана с хидроизолация.

Знае ли човек... може пък след рекламите да са намазали и тавана. :lol:
jekasus - майстор
Илиян Илиев™ написа:
Ми примерно мапеластик на мапей е качествена. И сика имат такава. и много други марки.

Демек двукомпонентна да е.

И това за стените с хидроизолация са глупости. Мажи само пода и около 10-15 сантиметра по стените.

Иначе парата преди да тръгне към стените отива към тавана. Така че ако ще вярваш на разни пишман майстори по телевизията почни да мажеш първо тавана с хидроизолация.

Знае ли човек... може пък след рекламите да са намазали и тавана. :lol:
:thumbs: Че и на комшията отгоре пода ще намажат да не поема влага. :lol:
desem - специалист
Здравейте, бих искала да попитам още нещо.

1во: ето списъка ми с материалите за хидроизолация:
Церазит CТ 17 (грунд) 2/10 l (2l=13.23 лв.; 10 l =59,04лв.)
Церазит CL 152-75 (хидроизолационна лента) (4mm, 10 m) 37,80лв./10m; 164лв./50 m
Церазит CL 54 (хидроизолационен маншет) 425х425mm
Церазит CL 51 (Хидроизлолационен разтвор) 15 кг трябва да са 2 слоя и разхода е 1,4 kg/m2) - 15 kg/90 лв.
Церазит CM 11 (лепило за плочки) - 25 kg (4 kg/m2 при плочка 30*30 cm)
Церазит СЕ 40 (Гъвкава фугираща смес с “перлен ефект” Аквастатик) 0,5 kg/m2 - 19,20 лв./5kg
- за 2те бани се възва около 900 лв. за материали за хидроизолация.
Достатъчен ли е?

2ро: Въпрос за ваната.
На чертежа дължината е 160 cm, но реално е 159 cm, като се залепят плочки ще се скъси още мястото.
Вани има и на 160 cm, и на 150 cm, но аз искам да е по-голямата, a ще разполагам с около 157-158 cm (ако е малката ще трябва да се "допълва" сега у дома е така и не ми харесва).
Мога ли да изрежа акрилната вана с 2-3 cm?
Смятам това да е отстраната на душа (няма да се вижда рязането, тъй като ще е прикрито със стената на вграденото казанче отпред и
силикон отгоре), т.е. и канала ще се премести малко.

3то: Какви са вариантите за отопление за баня?
Има парно, но едва ли скоро ще проработи.
сола 180 - специалист
Ейййй ще ме уморите за пореден път бре.Пич ако имаш манги в излишък вложи и 1900 лв за ХИ .Говорили сме 100 пъти ама пак ще кажа, каквато и ХИ да сложиш ако под плочките ще влиза вода аман ти и майстора и банята ти.

Аз бих намазал няколко ръце от това http://www.terazid.com/bg/?act=content&rec=128 + лента в ъглите и атака на плочките.

Все пак ти си решаваш.
Pooh - майстор
сола 180 написа:
Ейййй ще ме уморите за пореден път бре.Пич ако имаш манги в излишък вложи и 1900 лв за ХИ .Говорили сме 100 пъти ама пак ще кажа, каквато и ХИ да сложиш ако под плочките ще влиза вода аман ти и майстора и банята ти.

Аз бих намазал няколко ръце от това http://www.terazid.com/bg/?act=content&rec=128 + лента в ъглите и атака на плочките.

Все пак ти си решаваш.
Нещо зор да се отчетеш ли има???
Прочете ли поне няколко поста от темата? Обърна ли внимание, че основно хидроизолация се обсъжда?
Изобщо ... пил ли си си днес хапчетата? :roll:

desem, относно ваната ... по-добре плочките да я застъпят, отколкото да я режеш. А най-добре помисли, дали не може да я завъртиш на дължина :wink: Опитай да разиграеш няколко варианта на оборудване/обзавеждане на банята. Ако все пак твърдо си решила ваната да е точно така сложена и с тези размери - първо я монтираш нея и после плочките.
сола 180 - специалист
Пухи не с рогата бе мойто момче, не мисли, че като си 100 + кила може да правиш на отворен .Чета я от първия пост ама не виждам смисъл от такова презастраховане.
И защо пък се чувстваш засегнат???Та ти не се занимаваш нито с ХИ нито със фаянс.
Аде лека ти и да знаеш, че хапчета наистина пия ама не такива за каквито си мислиш ти.
  • 1
  • 2

Тема "Малка баня. Проект и въпроси." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: