Здравейте, планираме ремонт на баня в стара селска къща. В момента съществуващата баня е правена преди 25 години, с открита тръбна инсталация, тоест тръбите не са вкопани в стената и са поцинковани 3/4 цол. Захранват се от селския водопровод, като има и опция за превключване към локален сондаж, но това се прави много рядко. Искам новите тръби да бъдат вкопани в стената, но проблемът е, че една от дългите стени на банята е външна и е със северно изложение, а зимите в нашия край са студени -20, -23 гр.
Моля за съвети по няколко въпроса:
1. Какви тръби да полжим - ППР, нови метални или ...? ППР при замръзване пука ли се като металните?
2. Каква изолация против замръзване, един познат си инжектира полиуретанова пяна в каналите за тръбите вместо изолация - това изобщо допустим вариант ли е при ППР, някой друг чувал ли е за него?
3. Проблем: шахтата на водомера е на 30 м. от къщата, от нея тръгва водопровода, който влиза в шахтата на мотора на стария сондаж и от там се включва към старата инсталация
, в самата баня в момента няма спирателен кран, тъй като явно никой не е допускал навремето, че селото ще се водоснабди централно/не ме питайте що е така, правено е преди мен/. Нова шахта не може да се изкопае, тъй като въпросните единствена външна стена е гранична с второстепенна улица /самата стена е оградна линия/, по която не минава водопровод. Дайте идея къде да сложим спирателен кран в къщата с възможност за източване на остатъчната вода от инсталацията в банята. Единственото което ми роди умът е до го сложим вътре, близо до пода , там където влиза захранващата тръба, но в този случай той ще вижда
Надявам се някой де ме е разбрал, макар че като се чета и на мен ми става омотано. Пълен лаик съм по отношение на строителството, но все пак различавам нипел от муфа
Моля за съвети по няколко въпроса:
1. Какви тръби да полжим - ППР, нови метални или ...? ППР при замръзване пука ли се като металните?
2. Каква изолация против замръзване, един познат си инжектира полиуретанова пяна в каналите за тръбите вместо изолация - това изобщо допустим вариант ли е при ППР, някой друг чувал ли е за него?

3. Проблем: шахтата на водомера е на 30 м. от къщата, от нея тръгва водопровода, който влиза в шахтата на мотора на стария сондаж и от там се включва към старата инсталация

Надявам се някой де ме е разбрал, макар че като се чета и на мен ми става омотано. Пълен лаик съм по отношение на строителството, но все пак различавам нипел от муфа