• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
dolli - специалист
Здравейте, планираме ремонт на баня в стара селска къща. В момента съществуващата баня е правена преди 25 години, с открита тръбна инсталация, тоест тръбите не са вкопани в стената и са поцинковани 3/4 цол. Захранват се от селския водопровод, като има и опция за превключване към локален сондаж, но това се прави много рядко. Искам новите тръби да бъдат вкопани в стената, но проблемът е, че една от дългите стени на банята е външна и е със северно изложение, а зимите в нашия край са студени -20, -23 гр.
Моля за съвети по няколко въпроса:
1. Какви тръби да полжим - ППР, нови метални или ...? ППР при замръзване пука ли се като металните?
2. Каква изолация против замръзване, един познат си инжектира полиуретанова пяна в каналите за тръбите вместо изолация - това изобщо допустим вариант ли е при ППР, някой друг чувал ли е за него? :?
3. Проблем: шахтата на водомера е на 30 м. от къщата, от нея тръгва водопровода, който влиза в шахтата на мотора на стария сондаж и от там се включва към старата инсталация :rolleyes: , в самата баня в момента няма спирателен кран, тъй като явно никой не е допускал навремето, че селото ще се водоснабди централно/не ме питайте що е така, правено е преди мен/. Нова шахта не може да се изкопае, тъй като въпросните единствена външна стена е гранична с второстепенна улица /самата стена е оградна линия/, по която не минава водопровод. Дайте идея къде да сложим спирателен кран в къщата с възможност за източване на остатъчната вода от инсталацията в банята. Единственото което ми роди умът е до го сложим вътре, близо до пода , там където влиза захранващата тръба, но в този случай той ще вижда :cry:
Надявам се някой де ме е разбрал, макар че като се чета и на мен ми става омотано. Пълен лаик съм по отношение на строителството, но все пак различавам нипел от муфа :yawinkle:
dolli - специалист
Хайде де, 70 преглеждания на темата и нито един отговор. То е ясно, че ще ползвам майстори, но все трябва да знам да кажа какво искам да се направи, щото у наше село, пък и в околието, майсторите са по-неграмотни и от мен.
masterval - майстор
Смени всички с ПП.
Майсторът ще ти обясни за изолирането.
А иначе ако се поразровиш във форума чак специалист ще станеш :wink:
И един съвет. Наеми си майстор от по-голям град, храни го една седмица и така. Така съм правил на приятел кухнята. Когато го попитах, толкова ли няма майстори тук, той ме закара в 10 часа сутринта в центъра на селото и ми показа майсторите - вече на трета водка.
С местен и познат майстор банята за Коледа може да не ти е готова.
dundurma - специалист
АААААААААА МСТЕР един път да платя,че и софра,това май не е нормално.то ще излезе,че клиента трябва да е благодарен,че си плаща.........айде малко се поспрете.като свърши работата,ако съм доволен-ДА,ма докато работи :axe: :axe: :axe: :axe:.ако майстора е от друг град,той така и така ще си повиши цената,ма ...........
dolli - специалист
Още един въпрос възникна: Искам да преместя тоалетната, за целта трябва да се сложи нова канализационна тръба, която да се свърже със старата канализ. с-ма И тук идва вече проблема: На пода на банята има мозайка и под нея гъсто армирана бетонна плоча с дебелина ок. 20 см. :rolleyes: Всички елементи на старата канализация са закопани под тази плоча в земята /къщата е на един етаж и без мазе. Навремето е правено без мисъл и без вкус, но за сметка на това пък - неразрушимо :x ! Има три точки за мръсна вода - мивка, тоалетна и централен сифон в пода, всеки от които върви вертикално надолу на около 1,20 дълбочина и след това се захващат за хоризонталната тръба, водеща към септичната яма - всичко това е на 1,20 в земята под бетона :rolleyes: / Ако тръгна да къртя тази плоча по-вероятно къщата да се срути от вибрациите, но плочата ще остане. Разстоянието което трябва да се прокопае в бетона е с дължина 1,50 м., мисля да го свържа с едно 90 гр. коляно за тръбата, където сега е централния сифон /плякнат е точно в средата на помещението и е с "промишлени" размери - Ф 110 / и да няма вече сифон в центъра, а старият канализ. отвор на тоалетната в ъгъла да стане нов сифон за душа. Значи ще трябва и преправяне на наклоните :wallbash:
Моля ви за мнения, а също и за идеи с какво да режем и къртим армирания бетон - за 1,50 отсечка никой от града не се навива да си докара резачката за бетон на 50 км. в една посока , а като чуят че има и арматура - хептен :cry:
chapara - майстор
Къртач и флекс за арматурата,ааа.................... и търпение :roll:
Илиян Илиев™ - майстор
Опъвай си тръбите с нужните наклони върху съществуващия под или плоча. После запълваш. Демек ще ти се вдигне нивото с едно стъпало и те така. Аз лично така бих направил вместо да къртя бетона и да му режа арматурата. Вижда ми се лекомислено да се прекъсва плоча заради тръба.
сола 180 - специалист
Къртач,къртач.Може и без флекс, ама без къртач няма да стане.Остави го Илиянския, много пари ще хвърли да вдигаш нивото на цял етаж.Пък и за питащ в "НС" едва ли ще е лесно.
Илиян Илиев™ - майстор
Не на целия етаж. Само на банята нивото.
dolli - специалист
Много ви моля, имам спешна нужда от мненията ви. Прословутият ремонт започна - всичко е разкъртено и изтърбушено в момента. Местим тоалетната в противоположния й ъгъл. На мястото, където е била досега ще бъде душа. Мислехме да заустим новата тръба на тоалетната в стария сифон, който беше на средата на банята, но се оказа, че отдолу е тръба 50 мм /мислехме, че е110 мм :cry: /и това е невъзможно. Сега тряба да я заустим в старият й отвор 110 мм, като цялата тръба ще мине по диагонал на банята. Обаче в този отвор трябва да се оттича и сифона на душа. Как да стане това, има ли опасност като се пусне водата в тоалетната да избие през сифона на душа. Направо идея си нямам и грам не разбирам от това как и с какво да се свърже. Майсторът само вика "нямаш ядове, всичко може да се направи"
Моля ви за съвети, спешно е, защото до два дни почват да полагат тръбите.
  • 1
  • 2

Тема "Планирам ремонт на банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: