• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Здравейте! Нуждая се от съвет и дано да питам на правилното място.
Става въпрос за типичен тристаен панелен апартамент, в който има т.нар. мокро помещение за пералня. Това помещение се пада на гърба на тоалетната и е свързано с нея посредством тръби и панелна стена, но стената е само от страната на тоалетната. В "пералното" помещение стена няма, а има голи тръби (от пода до тавана). Въпросът ми е с какви материали е най-добре от техническа и практична гледна точка да се изгради стена там?
Благодаря ви предварително. Поздрави!
tripioo - специалист
водоустойчив (зелен) гипсокартон... най-лесно и бързо за изпълнение като използваш профил 2 см ?- наи тесният който мойеш да намериш и си готов
(стена е имало някога но е била лист бял плексиглас...)
Pooh - майстор
Снимка, размери, какво ще е предназначението на помещението и ще има ли окачени товари на въпросното преграждане са нещата, които е хубаво да се предоставят, за получаване на обоснован и полезен отговор. Иначе решения - много, като гипсокартона не винаги е най-удачното.
tripioo - специалист
e тухлите четворка винаги са решение... но като човек който е живял и ремонтирал в такъв апартамент знам че трябва достъп до тръбите ... най малкото заради тоалетната и евентуално местене за казанчето.... а гипсокартона заема малко място , ако трябвада се направи отеор също е лесно а и се монтира бързо ... а както казах този отвор някога са го затваряли с плексиглас(или някаква пласмаса ) която се е монтирала с болтове ... или поне така е било в нашата кооперазия
Pooh - майстор
tripioo написа:
e тухлите четворка винаги са решение... но като човек който е живял и ремонтирал в такъв апартамент знам че трябва достъп до тръбите ... най малкото заради тоалетната и евентуално местене за казанчето.... а гипсокартона заема малко място , ако трябвада се направи отеор също е лесно а и се монтира бързо ... а както казах този отвор някога са го затваряли с плексиглас(или някаква пласмаса ) която се е монтирала с болтове ... или поне така е било в нашата кооперазия
Да съм споменал някъде изобщо тухли???
Гипсокартона е крайно неподходящ, ако помещението ще се използва като баня. Изисква се прекалено скъпа обработка на повърхноста, за да се гарантира здравината, при евентуално непрекъснато мокрене на стената.
Алтернативни варианти са - Аквапанел, ламели от метал или PVC /т.нар. Хънтър/, PVC облицовъчни плоскости /различават се от ламелите по начина на монтаж/. Това са примери, за които се сещам веднага, но не означава, че са единствените възможни алтернативи.
Аз също харесвам гипсокартона, но той определено не е панацея /лекарство за всички болести/ в строителството.
Това е основната причина, да искам от автора на темата:
1. Снимка - да видим състояние на основите
2. Размери - да се прецени вида на конструкцията, подходяща за конкретния случай
3. Предназначение на помещението - да се определи най-подходящия материал и евентуалната необходимост от допълнително третиране /изолации/
4. Окачени товари - да се предвиди евентуално усилване на конструкцията.

Ако колегата tripioo, може да гадае и да даде директно отговор, аз не бих се наел - кристалната ми топка не работи напоследък - криза е. :wink:
tripioo - специалист
то аз хич не харесвам гипсокартона но за този случаи е добър... помещението е около квадрат, квадрат и половина , високо към 2,60 и от ляво са тръбите ... някога е било предназнаяено за пералня , сега за каквото човек реши (намира се до входната врата и за баня не става ...) знам зашото е типичен панелен апартамент ...
а то ако е за влагата може и с водоустойчив шперплат, но гипсокартона в случая заема наи малко място, достатъчно лесен и чист монтаж а за носещата способност ... при наличието на поне 4 тръби (топла студена канализация и за циркулация на топлата )... няли няма какво да си говорим за окачане на тежки предмети... а гипсокатрона се дупчи с отверка и си слагаш дюбела и готово , а за пластмасата не съм обеден че става толкова лесно ,е не че е проблем но тръбите ...
а основата - комунистически панел като видиш 1 значи си видял всички...
Здравейте отново, този път със снимка. Както спомена tripioo, помещението е около метър на метър, високо 2.60 и се намира зад входната врата на апартамента. На снимката се виждат тръбите от дясната страна. Сега има един винкел от горе до долу, на който преди беше монтиран плексиглас с болтчета, който махнах.
Как ще се ползва?
Ще има пералня и за да използвам пространството над нея, искам да сложа метален стелаж с рафтове (в който да вмъкна пералнята най-долу). Така мисля че ще избегна и монтиране по панела.
Искам така да закрия тръбите, че да има добро уплътнение и да не влиза миризма от етажите (която до сега влизаше с плексигласа). Също така ако нещо се случи с тръбите в бъдеще да е лесно (или поне да не е много „ болезнено“) правенето на достъп до тях. И да не хваща мухъл.

Прикачен файл

IMG_0014.jpg
tripioo - специалист
използваш рамката която имаш и слагаш гипсокартон , после шпакловаш по краищата и боядисваш ...
(така няма да има проблем с миризми и тн ) зеленият гипсокартон го продават като водоустойчив.... а в гипсокартона леснос се пробиват (запълват дупки) картона го монтираш на части по винкела така ако трябжада се прави нещо по лесно ще можеш да "разбиеш " само нужното парче , а за да не ти е налага това смени си колкото се показват от хоризонталните тръби...(виждам че си сменил щранговете) или постави на нужната височина ревизионен отвор...
jekasus - майстор
зеления картон е влаго, а не водоустойчив. На тръбите сложи изолация Изображение
Тоя винкел го махни, че много "прав" изглежда, бих го направил с два пласта гипсокартон.
  • 1
  • 2

Тема "Изграждане на стена между тоалетна и мокро помещение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: