• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Ivo_Dinkov - специалист
Не намерих подходящ раздел и понеже проблема е в банята, пуснах в тази тема :-D
Накратко- направихме пълен основен ремонт на банята, изчистих около тръбите в ревизионния отвор, сменихме хоризонталните щрангове, вертикалните са сменени преди 2 години и бях решил, че ще забравя за банята, но се появи странен проблем- забелязах, че има миши изпражнения в ревизионния отвор, зад водомерите.
Почистих всичко, напръсках с дезинфектант и забравих за случката.
Вчера, 2 месеца след почистването, отворих да огледам добре и отново имаше около две шепи миши изпражнения :evil:
Знам, че тези твари са изключително интелигентни и на едно место се хранят, а друго ползват за тоалетна. само, че не ме кефи избора им на хигиенно- санитарно помещение :evil:
На 2- ри етаж съм, в участъка на банята няма нищо отдолу (цък - тръбите вървят в средната колона, на която има телефона на фирмата, правила изолацията ни)- явно се качват от мазето по тръбите, минавайки около 10 метра във височина.
Въпроса ми е как да прогоня въпросния(-те) гризач (и).
Обмислям вариант да запеня хубаво около тръбите и механично да затворя достъпа, но ме притеснява доколоко удачно решение е това?
Четох, че нафталина ги гонел- така ли е ?
Ivo_Dinkov - специалист
Купих отрова за мишки, заложих, на следващия ден се видяхме очи в очи с дрисльото\дрислата :-D при проверката дали е изядена отровата.
Понеже беше изядена, чакам гадината да се тръшне. А уикенда обмислям да обиколя с пяна около тръбите при входа им в колоната- при нужда може да се махне пяната (щранговете са нови и вертикалните, и хоризонталните) и същевременно ще отрежа достъпа на всякакви гадове от мазето нагоре :roll:
inspo - майстор
Това с отровата не е много удачен ход. Но дано да не получиш тия усложнения за които си мисля. А именно гадинката да се завре някъде където не можеш да я извадиш, да си пукне там и после да смърди и да напомня за себе си напред във времето.
Имахме такъв случай на работа. Отровихме плъшока и после цяла зима не се влизаше в помещението под което умря.
Ivo_Dinkov - специалист
Няма къде да се завре- под мен тръбите слизат директно в мазето, където е открито (виж снимката на колоната в първия ми пост- от моята баня по тази колона слизат в мазето в открито пространство) :wink: .
Но сериозно обмислям да уплътня с ПУ около тръбите, за да няма повече нежелани гости :roll:
chapara - майстор
Слушай сега внимателно!Пяната не е спирачка ,ама таман хич.Ще използваш пяната като кофражче само и единствено!като стегне, забъркваш рядък разтвор от пясък и цимент с който да замонолитиш дупката,така че да се саморазлее на дебелина 3-4 см.Ако се налага отваряне ,проблема е никакъв.Но и това не е всичко!!!За да не прокопават гадините, натрошаваш стъкла на ситно и ги слагаш в разтвора.Е те това е проверено и доказано.Успех :wink:
рашкета - специалист
Евала Чапар, пак си на място.
Инспо не ви знам каква отрова сте ползвали ама тая с която аз тровя гадовете в мазето ги изсушава като чирус.
Ivo_Dinkov - специалист
Каква отрова ползваш?
Иначе идеята е много добра =D> =D> =D>
Ще я реализирам още през почивните дни!
Ето ревизионния отвор максимално разкъртен преди ремонта.
Кухината между тръбите почва от пломбата на топлия водомер и е на дясно до утката за тоалетната.
Пяната върху разклонението за тоалетната е с превантивна цел- предишната беше счупена от паднала тухла при ремонт на съседи :evil:

Изображение
рашкета - специалист
Иво да не те плаша ама патканите обичат ППР-а :lol: :lol: :lol: .
Иначе отровата са едни релефни зелени блокчета около 2х2х6см с дупка в средата.Някакви вносни обаче нямат пропуск.Мисля, че бяха около 0,70 лв. парчето.
heron - напреднал
A колко е голяма дупката около тръбите? Предполагам че е голяма, щом минават плъхове. Има ли какво да държи пяната да не пропадне надолу, преди да е стегнала?
Ivo_Dinkov - специалист
Проблема е решен с ползване за 'арматура' на парчета гипсокартон, върху които изпразних 2 флакона пяна на няколко пъти.
Пробих в пяната (с доста усилия) отвор за тръба с диаметър 5см, за да мога да мия и да се оттече водата, ако някой метне отгоре боклуци или нещо протече.
Сега съм затапил дупката :-D
Като открия малко време, и без това имам торба отворен цимент, малко флексово лепило на Боро и малко пясък.
Ще натроша и 1 шише в сместа за всеки случай и ще залея :weedman:
  • 1
  • 2

Тема "Как да прогоним гризачи, качващи се по тръбите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: