Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
erkamu - специалист
Здравейте,
В новата ми баня ще има душ кабина, за която си има предвидено оттичане. Освен него има още едно място за подов сифон, което представлява това:
Прикачен файл:
sifon.JPG
sifon.JPG (13.79 KиБ) Видяна 19349 пъти
Предполагам, че под замазката картинката представлява това:
Прикачен файл:
sifon1.JPG
sifon1.JPG (14.26 KиБ) Видяна 19349 пъти
Коляно+прав участък, който води към канализационната тръба...

Имам следните въпроси:
1. какъв тип сифон е най-удачен?
вариант 1 рогов:
Прикачен файл:
rogov sifon.JPG
rogov sifon.JPG (27.92 KиБ) Видяна 19349 пъти
вариант 2 прав:
Прикачен файл:
prav sifon.JPG
prav sifon.JPG (12.02 KиБ) Видяна 19349 пъти
2. Ако избера рогов сифон - това изначава ли че ще трябва да разкъртя замазката, за да махна коляното и да включа изхода на роговия сифон към хоризонталния участък от канализацията?
3. Как става свързването на сифона с PVC тръбата?

Моля ви препоръчайте ми кой сифон би бил най удачен. Марка? Магазин?
Благодаря

=========================
Мнение на ЛазарГанев:
Ако сложиш прав сифон, за какъвто е предвидено, ще стърчи много над замазката, затова разкърти и махни коляното и на негово място сложи сифона. Монтажа му е по същия начин, както коляното. Ако тръбата е със заводски муфиран край е най-добрия вариант - уплътнението е с гума, но ако е просто отрязана и нагрята може да не можеш да ивадиш коляното - сигурно е залепено. В такъв случай трябва да ползваш пистолет за горещ въздух или пламък и ПВЦ лепило за монтажа на сифона.
mladkal - майстор
Колега, понеже не зная от къде си ще пропусна частта от къде и на каква цена да си купиш сифон.
На въпроса ти КАКЪВ ще отговоря РОГОВ, поради наличието на хоризонтална отводнителна инсталация. В частност между роговия и правия разликата е само в отвора..на единият е отдолу по вертикала, а на другия отстрани по хоризонтала... и двата имат водни тапи против миризми...
Останалото ти го е казал г-н Лазар Ганев. :wink: :lol:
Той -Лазар Ганев е човек с опит и познания! Аз лично винаги се вслушвам в съветите на г-н Ганев и до сега не съм съжалявал.
chapara - майстор
2. Ако избера рогов сифон - това изначава ли че ще трябва да разкъртя замазката, за да махна коляното и да включа изхода на роговия сифон към хоризонталния участък от канализацията?
Това е верният отговор :wink:
ivanvasilev1970 - специалист
Здравейте,
налага се да променя пътя на мръсния канал под замазката-ще трябва да разкъртя и ще се получи следната картинка:
Прикачен файл:
pod-zamazka.JPG
pod-zamazka.JPG (50.82 KиБ) Видяна 19201 пъти
Въпроса ми е как се действа оттук насете? Трябва да замажа тръбите. Това със стандартия разтор пясък/цимент=3:1 ли се прави?
Има ли някаква особеност за по-добра спойка? Минава ли се с някакъв грунд?
Тани - модератор
Младене , на теория е точно така както казваш- разлика няма, но ... практиката казва друго! Поради конструктивните особености на сифоните , правите имат много малко вода , която ползват за тапа. При тях много по-лесно водата се засмуква от вакума в канализацията , а и много по-бърза се изпарява , когато не се ползва сифона , което довежда до ароматизирането на помещението , а понякога и на целия дом на ... не толкова приятен аромат, ако сифона е поставен самоцелно в тоалетна или мокро помещение с намерение да се ползва веднъж месечно като се мие пода или при евентуална авария да има къде да изтече водата, за да не стане наводнение! Това трябва да се има предвид при избора на сифон и лично аз бих препоръчал сифон с поплавък , който затваря отвора на канала , когато се изпари водата. Класиката е марката HL , но има и по-евтини варианти! Ако сифона ще се ползва поне веднъж на 2 дни , то роговия върши работа , а правия - може би!

А иначе за колегата г-н "Ганев" си абсолютно прав и на теория и на практика :respekt:
erkamu - специалист
Тани написа:
Младене , на теория е точно така както казваш- разлика няма, но ... практиката казва друго! Поради конструктивните особености на сифоните , правите имат много малко вода , която ползват за тапа. При тях много по-лесно водата се засмуква от вакума в канализацията , а и много по-бърза се изпарява , когато не се ползва сифона , което довежда до ароматизирането на помещението , а понякога и на целия дом на ... не толкова приятен аромат, ако сифона е поставен самоцелно в тоалетна или мокро помещение с намерение да се ползва веднъж месечно като се мие пода или при евентуална авария да има къде да изтече водата, за да не стане наводнение! Това трябва да се има предвид при избора на сифон и лично аз бих препоръчал сифон с поплавък , който затваря отвора на канала , когато се изпари водата. Класиката е марката HL , но има и по-евтини варианти! Ако сифона ще се ползва поне веднъж на 2 дни , то роговия върши работа , а правия - може би!

А иначе за колегата г-н "Ганев" си абсолютно прав и на теория и на практика :respekt:
Тани,
не съм толкова на ти със сифоните-можеш ли да ми пратиш линк за такъв сифон с поплавък? Защото точно такава ще бъде ролята на сифона-ще се ползва доста рядко. Чичко Гугул даде много неща на търсенето ми , но не и това, което ти имаш в предвид.

А дали идеята с поставяне на пинг - понг топче дадена в друг пост ( viewtopic.php?f=4&t=29532&p=298439&hilit=%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8A%D0%BA#p298439 ) наистина работи стабилно?
fbr - майстор
Алуминиевите сифони са много неподходящи за места където рядко се ползват, т.к. с течение на времето, дали от качество, или от използването на почистващи препарати корозират и се раздуват, като разбиват плочките около тях. Ако трябва ще направя снимки, да видите в къщата в която съм ги монтирал, всичките са разядени и плочките около тях напукани. Единствено банята, която най-често се ползва е останала в първоначалния си вид. Затова препоръчвам да се монтират пластмасови или иноксови за по-платежоспособни собственици, а може и комбинация, в която само видимата част е неръждаема, а основата е пластмасова.
Тани - модератор
Начин на действие:
http://www.hutterer-lechner.com/bg/prod ... rimus.aspx
http://www.hutterer-lechner.com/bg/prod ... mated.aspx

http://www.hutterer-lechner.com/bg/prod ... -3020.aspx
Ей този ти трябва , но потърси в магазините за по-евтин вариант!
erkamu - специалист
Тани написа:
Начин на действие:
http://www.hutterer-lechner.com/bg/prod ... rimus.aspx
http://www.hutterer-lechner.com/bg/prod ... mated.aspx

http://www.hutterer-lechner.com/bg/prod ... -3020.aspx
Ей този ти трябва , но потърси в магазините за по-евтин вариант!
Благодаря за линковете. Този тип сифони за доста обемни и високи. При положение, че имащ замазка 4-6 см-то направо трябва да къртиш бетонната плоча. :?
jekasus - майстор
Не знам, дали в вашето село ще има такива сифони
viewtopic.php?f=4&t=35427&p=369994#p369994

Тема "Избор и монтиране на подов сифон?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: