Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Evgeni30 - специалист
Колеги,

това е снимка на бойлер на една вила. Както се вижда няма възвратен клапан, а е задължителен, за да не гръмне.

Аз съм купил такъв клапан, но ще може ли да се монтира и какви части още са нужни.

Предварително мерси, :prayer:

Прикачен файл

23062012131.jpg
LazarGanev - "Велик майстор"
Без възвратен клапан няма да гръмне, но ще изстива бойлера. Без предпасен клапан обаче е опасно наистина. В съвременните битови бойлери тези 2 клапана са обединени в един и най-вероятно си взел такъв (да се надяваме). Поставянето - развиваш холендъра на студения щранг (десния), махаш тръбата на тройника, завиваш клапана на бойлера като спазваш посоката - стрелката нагоре и после подвързваш с подходяща по размер мека връзка. :drinkers:
jekasus - майстор
Лазаре, надали има възвратен вентил на водомера, така че системата е безопасна :lol:
SMITH 357 - специалист
LazarGanev написа:
Без възвратен клапан няма да гръмне, но ще изстива бойлера. Без предпасен клапан обаче е опасно наистина. В съвременните битови бойлери тези 2 клапана са обединени в един и най-вероятно си взел такъв (да се надяваме). Поставянето - развиваш холендъра на студения щранг (десния), махаш тръбата на тройника, завиваш клапана на бойлера като спазваш посоката - стрелката нагоре и после подвързваш с подходяща по размер мека връзка. :drinkers:
Абсолютно правилно. Само да добавя, че основно изискване е между клапана и тръбата на бойлера е да няма друга арматура. Така, че спазвай казаното от Лазар.
Evgeni30 - специалист
Да, взел съм възвратно предпазен клапан, но ми кажете каква мека връзка да взема.

Тези тръби са метални , изглежда са 1/2. Колко да е дълга меката връзка и какъв тип ?
tysonlkr - специалист
Дължината на меката връзка е според това какво ти е разстоянието между поставеният от теб клапан и водопровода. Така на око не е много голямо разстоянието. Какъв вид е също зависи как ти завършва водопровода. Всичко е индивидуално :wink:
stiv1961 - майстор
Женско- мъжко 1/2 с подходяща дължина

Прикачен файл

23062012131.jpg
jekasus - майстор
Понеже има муфа редукторна 1/2” - 3/4”
Изображение
Ще трябва и редукция 3/4” - 1/2”
Изображение
Evgeni30 - специалист
Като не съм измерил, може ли да взема на око, 2-та най-къси варианта от някоя железария.

т.е. мека връзка женско мъжко 1/2 + редуктор 3/4 - 1/2 ?
jekasus - майстор
Еми едното струва левче, другото 2-3лв. По-евтино, отколкото пак да се разходиш до най-близък магазин.
Да не забравиш и за Изображение

Тема "възвратен клапан" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: