Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
goodkat - специалист
Здравейте разбирачи.

Имам един опасен бойлер. На въпросния преди няколко дни му отказаха защитите (терморелетата) и през нощта е щял да изкърти банята ако една от тръбите (тази на топлата вода, която отива от бойлера към чешмите и душа) не се бе спукала и не бе освободила налягането.
Викна се майстор, който дойде и смени двете защити (понеже аз не бях бърникал никога из бойлера). Като ги извади, теловете им бяха деформирани, черни и изядени. Обясни ми човекът, че едната е главната, тази която се наглася да изключва нагревателя на определена температура от терморегулатора (въртящия механизъм). Втората защита сработва ако първата не си е свършила работа и прекъсва веригата ако бойлерът достигне 100 градуса и горница.
Въпросът ми тук е - какво да направя, за да не се стига до втора такава ситуация? В случай че и двете защити не сработят? Има ли някакъв клапан, който мога да сложа на връзката между бойлера и консуматорите (чешмите и душът), който да изпуска налягане в такъв случай? Не го видях какви терморелета сложи, но може и те да са калпави и да откажат след време. Има ли някаква препоръчителна марка?

Много ми е притеснено за този бойлер, понеже майка ми живее в къщата и се оставя по цяла нощ пуснат. Ще кача снимки при първа възможност.

Благодаря ви предварително за отговорите.
dobcho_vn - специалист
Тоз бойлер възвратен клапан няма ли?
jekasus - майстор
Смени и предпазен клапан. Бойлера как беше вързан към водата - метални тръби, ППР, pex-al-pex(парнаджийски) или меки връзки? За меките мръзки съм сигурен, че не издържат на високо налягане, понеже и при ме се случи подобното преди години :-D
goodkat - специалист
Има някакъв клапан сложен покрай тръбата на студената вода.
От студената вода към бойлера тръбата е hardcore метал. От бойлера към чешмите и душа връзката е PVC (от тия белите тръби, които се слагат и по радиаторите). Преди беше с мека връзка, но тя много често се пукаше и я смениха. Мисля, че клапанът е като този от снимката jekasus, има едно маркуче закачено за него, което отива към канализация и едно черно чопче (уж за изпускане). Ама той.. май изобщо го няма този клапан в работата.

Ще кача снимки до два дни, да го видите как е точно. Ама аз си мисля, че тоя клапан не трябва да е на студената а на топлата вода закачен.
jekasus - майстор
Клапана правилно стои(на студената вода), ама слагай нов.
tysonlkr - специалист
На студената си се слагат тези клапани.
Погледни твоя дали няма една ръчка отстрани която при натискане изпуска вода. Този който колегата е показал не е от този модел с ръчно изпускане.
Ако имаш такава ръчка го прочисти с натискане да не се затлачил нещо :wink:
goodkat - специалист
Ами има едно чопче от едната му страна, ще го разгледам следващия път като съм там.
Каква е логиката да се връзва на студената тръба? И има ли някакъв 100% сигурен механизъм, който да си купя и приложа, за да не се повтори това никога повече? Някакъв допълнителен клапън да се сложи и при топлата вода?
batvenko - специалист
Клапан се слага винаги и само на студената вода. При нагряване на водата в бойлера се повишава налягането - клапана служи да върне малка част от водата в бойлера в тръбопровода и да намали налягането в балона. Ако налягането в тръбопровода е по голямо от нормалното, то тогава клапан започва да капе. Има един трик, който аз често използвам - спирам водата към бойлера от спирателния кран и отварям крана на топлата вода докрай - пробвай и ще видиш, че докато се нагрява водата в бойлера от смеситела ти капе топла вода, т.е балона не е под налягане...
На топлата вода не се слага клапан. Поздрави!

ПП Обикновено първо си заминава терморелето, но идва ред на термозащитата - ако сработи докато не я задействаш наново бойлера няма да проработи. Ако и тя си замине - идва ред и на клапана ... той обаче ако е умрял става ... БУМ.
BAlexandrov - специалист
Каква марка е този боклук /бойлер/ и на колко години?
Andri01 - майстор
"...клапана служи да върне малка част от водата в бойлера в тръбопровода и да намали налягането в балона. Ако налягането в тръбопровода е по голямо от нормалното, то тогава клапан започва да капе....". Невъзвратния клапан служи да предпази входящия/студен/ тръбопровод от ВСЯКАКВО връщане на топла вода от бойлера!! Отстрани клапанчето/ обикновенно с ръкохватка/ е за намаляване налягането в бойлера при достигане на определено ниво,вследствие нагряването.този изход не е свързан със студената вода ,а е под обратния клапан т.е. свързан е само с бойлера.

Тема "Опасен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: