• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
marc - специалист
На първия етаж съм в 8 етажен блок.Над мене са всички и при консумация на питейна вода на моя щтранг, да кажем около 2 цола, се образува конденз. Тръбата е боядисана и уж няма проблем. Но от 1-2 месеца забелязвам, че в долния край до теракота има кръг от ръжда. Идеята ми е да подсуша тръбата, да я обработя с ръждопреобразовател, да я намажа с подходящ грунд и боя, да я изолирам по някакъв начин от влага точно там.
След това мисля да направя някаква шапка над това место, така че там да няма постоянна влага. Е, разбира се когато се къпем там пак ще има влага,но няма да е денонощно поне.
Лошото е, че точно над тази шапка може да се получи същото с ръждата.
Друга идея е да изолирам изцяло тръбата... ама с какво ?Дали пък ще е удачно ?
Имайки предвид, че конденза по тръбата не мога да го избегна, моля за помощ и идеи.
Благодаря оюпредварително.
galin56 - специалист
Смени я с ППР и си готов. Няма да имаш ръжда и няма да корозира. Всичко друго е отлагане на проблема във времето. Аз на моя апартамент сменях старите тръби малко преди нова година и вътре почти нямаше светъл отвор от ръжда в тях. Като видях какво представлява стара поцинкована тръба отвътре след 30г. употреба разбрах защо някои хора си купуват и пият само минерална вода.
marc - специалист
galin56 , вътрешната ВиК инсталация съм я сменил преди 7-8 години. Става въпрос за централния захранващ щранг за целия блок от мене нагоре. Това да го направя си е цяла свадба. засега не се предвижда.

VLADO66 тази тръбна изолация Аeroflex дали ще свърши работа в моя случай се питам аз. Няма ли пак да се образува и то скрит конденз ? Моля за мнение .
В сайта пише че не е налична, но аз мога да намеря, макар и не от същата марка.
shotik - майстор
Аз имах подобен проблем,но за втори етаж ,от първия етаж беше сменен,предложих на съседа над нас да сменя щранга до тройника за разклонението и него и да ремонтирам пода за моя сметка,на което се съгласи и така подмених при мен,а другите когато искат да си подменят.
По принцип конденз се получава там, където се среща топло със студено. В случая студената вода по щранга с топлия въздух в помещението. Така че след като изолираш тръбата с термоизолация не би трябвало да се получава конденз повече.
И изолацията трябва да не е хигроскопична (да не се овлажнява от влагата във въздуха) - че тогава вече няма да е изолация.
marc - специалист
shotik, твоя вариант е най добър. Но плочата под мене е 50 см, противоатомно скривалище. Едно време като албанците и ние се плашихме от атомната бомба.... :-D
Доста трудно ще е смяната и то да се копаят две плочи.... хм не ми се мисли.

Виж варианта с изолацията е по добър. Както казва goro67 с изолирането се избягва конденза.
tysonlkr - специалист
marc написа:
shotik, твоя вариант е най добър. Но плочата под мене е 50 см, противоатомно скривалище. Едно време като албанците и ние се плашихме от атомната бомба.... :-D
Доста трудно ще е смяната и то да се копаят две плочи.... хм не ми се мисли.

Виж варианта с изолацията е по добър. Както казва goro67 с изолирането се избягва конденза.
Какво е строителството :?
Ако е панелка, не се безпокой няма да имаш проблеми изобщо с махането на тръбите. По големите дупки са запълнени с картон :wink:
Да си призная аз малко съм резервиран към пласмасата. В поцинкованите тръби може да има ръжда, но мен ме е по страх от "раци" :roll:
marc - специалист
Строителство-тухла, стар блок 8 етажа. Тъй като съм на първия етаж, и отдолу мазетата са били предвидени за противоатомно скривалище, плочата е дебела 50 см.Те това е сложността. Моята плоча и плочата над мене трябва да се разкъртват...лошо.
VLADO66 - майстор
По-принцип не се разкъртват-тръбата на вертикалния щранг се реже отгоре и отдолу и се набива с къртач отгоре така че да излезе и на нейно място се вкарва полипропиленовата.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с ръжда по щранга за питейна вода в банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: