Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
i486 - специалист
Някъде мернах мисълта, че колкото по-тънък е един бойлер (вертикален) толкова по-голямо КПД имал. Има ли такова нещо или с други думи казано - някакво мнение против дебел бойлер (височина 80, диаметър 46см срещу 106/38).

В тая връзка още един въпрос - в Елдом имало някакъв сбъркан модел, при който тръбата на топлата вода не стига до горния край, а е къса колкото студената. Тая конструктивна "новост" дали са я отстранили в произвежданите в момента модели или си карат така, а всеки сам си дооправя бойлера.
VLADO66 - майстор
По принцип при тази разлика в параметрите няма да усетиш разлика.Най-добре е дебел и висок-радост за женското око/да се къпе по-дълго де :-D /
KingLin - майстор
За мен тънкия бойлер означава намалена дебелина на изолацията = повече загуби на топлина. При мен в сутерена поради конструктивни особености (нисък таван и тясна баня) е такъв тънък 80 л. и като го пипнеш с ръка направо можеш да се стоплиш. На горния етаж е от по-дебелите 120 л. и по наблюдения се включва по-рядко и също така корпуса е студен на допир.
naB4o - специалист
Дебелината на изолацията зависи от марката. В повечето модели на Теси, където има мострен разрез (например ТМ, ТП), той е под скосен ъгъл за да изглежда голяма. Изолацията на дипломат е по-голяма, до колкото съм виждал. А според мен ако са 1 и същи модел на 1 фирма, не мисля че трябва да има осезаема разлика в КПД-то.
i486 - специалист
Под КПД предполагам се има предвид, че топлата вода се качва горе и колкото е по-тънък толкова по-ефикасно ще се изпомпва (през дълга тръба) най-горния слой. Като е по-дебел съответно е по-нисък. Иначе на Елдом като смятам обема излиза, че дебелите са малко по-обемни (8-9%). Ако литрите са абсолютно еднакви, би трябвало изолацията да е малко повече при късите.

Тема ""Дебел" vs "тънък" бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: