• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
jabata - специалист
Здравейте,

решил съм да си направя едно малко шкафче за една малка тоалетна. Идеята на шкафчето е, да бъде под мивката, и да скрива кранове, а в същото време да побира разни полезно вредни боклуци.
Като цяло имам опит с Дървообработване, но ме притеснява ако го направя от дърво, как да го импрегнирам така че да не стане след година масив :-D
От друга страна за мокри помещения по-подходящо би било PVC, но пък с обработката му нямам грам опит.
Затова ви моля за мнения и някакъв съвет.

Като цяло ми се върти в главата, китосване на дървото, и боядисване с автомобилна боя (същата обработка както и при ламарината). Другия вариант е някакъв лак, но тогава въпроса е, дали ще хване боя отгоре, защото все пак избора на цвят при лака ми е ограничен.

То аз съм още на етап проектиране, но все пак ще съм благодарен за всякакви съвети, мнения и препоръки.
А не искам да поръчвам шкафчето в някоя фирма за бани, първо защото като чуят поръчка, ще извадят голямата тесла, второ защото невинаги качеството заслужава цената, и не на последно място, сърбят ме ръцете да направя нещо аз, дори и да бъде боклук който след това ще го изхвърля.
EDI - майстор
Дърво си го направи.Вземи си плотове и летви от някъде.За лака няма проблем.Хубав лак за външна употреба издържа на вода с години.И с боя ще стане, може направо да го боядисаш, без китване.Ще си издържи всякак.Все пак няма да го поливаш с маркуча.Имам под мивката в сухото помещение към банята и тоалетната едно такова дървено шкафче от чам, отгоре съм му налепил плочки.Преди 11 години го лакирах с яхтен лак, а той както знаеш, по принцип хич не е читав и не издържа на влага.До сега нищо му няма на шкафчето, само тук-там от годините лака се поолющи, но причина не е в материала, а в лака.Един хубав лак на ДУФА, СОКРАТЕС или някой от другите добри производители ще ти свърши работа.
fionna - напреднал
Здравейте, може ли да стане от плоскости и пак с лак?
Не мога да разбера тези шкафове защо са толкова скъпи по магазините - от 500 лв. нагоре :axe:
Kondor1 - специалист
fionna написа:
Здравейте, може ли да стане от плоскости и пак с лак?
Не мога да разбера тези шкафове защо са толкова скъпи по магазините - от 500 лв. нагоре :axe:
Скъпи са когато са PVC. Има и по-евтини от MDF. Чисто дърво (талашит) като за обикновени мебели изглежда никой не прави. И аз се чудех защо такива цени за никакво шкафче, но после разбрах. Направи го от талашит и след половин година ще го изхвърляш като се раздуе.
tanosliven - специалист
Шперплат водоустичив ако ще има допир с вода и никога няма да имаш проблеми.
kozl - майстор
Бре :shock:
И какво му е устойчивото на тоя шперплат :? Покритието :?
На това не разчитай. Pvc или стъклотекстолит (някога го наричаха гетинакс).
tanosliven - специалист
kozl написа:
Бре :shock:
И какво му е устойчивото на тоя шперплат :? Покритието :?
На това не разчитай. Pvc или стъклотекстолит (някога го наричаха гетинакс).
Ти шперплат знаеш ли какво е,за какво покритие споменаваш???Ако незнаеш първо научи и тогава пиши .
Правят се лодки от шперплат /аз също си направих една5.40м/ един лист 18мм 250х125 е около50Е и е достатъчен за две такива шкафчета .После може да си ги боядиса с каквото иска но дървото никога няма да се подуе.
kozl - майстор
Ами не знам колко ти знаеш. Но щом си толкова вещ - пиши да видим какво знаеш.
Ама не преписвай:
Шперплатът се получава от развиван фурнир или блинд, 3 или повече на брой листове (слоеве), залепени един за друг с фенолови или меланинови лепила, което придава допълнителна сила на платната. Заради начина, по който листовете са слепени, перпендикулярното огъване на шперплата е изключително трудно.
Импрегнираната с фенолна смола хартия се залепва двустранно върху шперплатните панели под въздействието на висока температура и налягане. Така положената хартия основно предпазва шперплатните листи от влага. Кантовете на листовете шперплат също се защитават от влага чрез обработка със силиконова боя.
Кофражният шперплатът е подходящ за приложение на открито – най-често за направа на бетонови кофражи (леене на бетон). Външния слой на кофражния шперплат най-често е ламинирано, гланцирано фолио, което е необходимо с цел да се получи гладка повърхност на бетонната плоча след декофриране. Преди работа със шперплата, неговата повърхност се обработва с кофражно масло, с цел по-лесното декофриране след това.
stiv1961 - майстор
Прочети тази тема
viewtopic.php?f=4&t=39189&hilit=%D1%88%D0%BA%D0%B0%D1%84%D1%87%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%8F
VLADO66 - майстор
stiv1961 написа:
Прочети тази тема
viewtopic.php?f=4&t=39189&hilit=%D1%88%D0%BA%D0%B0%D1%84%D1%87%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%8F
А-а-а, имам такива в банята и не са мръднали от 9-10г.:)
  • 1
  • 2

Тема "Избор на материал за шкафче за баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: