• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
SEV - специалист
Здравейте искам да изградя втора баня на къщата ми.Проблема е че е много малка самата площ.Смятам да изидам с тухли единички като стената ще бъде дебела 12см.ще има 4 см. изолация отвън и 2 см. мазилка от вътре.Изгрдени стените по този начин чистото растояние от вътре ще е 124см на 140см. Вратата ще е на малката стената.Вътре искам да има тоалетна чиния мивка и някакво шкавче,бойлера ще е отвън да не заема място..Дали е възможно да се навре всичко в тези размери,съответно да се ползва рационално.Не ми е ясно как ще се отоплява банята,с какво?Всяко мнение и съвет ще са от полза,ще си гу избистря в главата и като се постопли я мятам.Интересно ми е какво ще споделят хората с повече опит в изграждането на;

1 Ел.инсталация-лампите и контактите какви да бъдат
2 Водната инсталация ще я прекарам,съответно като има яснота кое къде ще стои.
3 Инсталацията за отходните води ще я изграждам сега,някакви тънкости.

Мерси в аванс на всеки който реши да ми помогне със съвет .
chapara - майстор
SEV написа:
Здравейте искам да изградя втора баня на къщата ми.Проблема е че е много малка самата площ.Смятам да изидам с тухли единички като стената ще бъде дебела 12см.ще има 4 см. изолация отвън и 2 см. мазилка от вътре.Изгрдени стените по този начин чистото растояние от вътре ще е 124см на 140см. Вратата ще е на малката стената.Вътре искам да има тоалетна чиния мивка и някакво шкавче,бойлера ще е отвън да не заема място..Дали е възможно да се навре всичко в тези размери,съответно да се ползва рационално.Не ми е ясно как ще се отоплява банята,с какво?Всяко мнение и съвет ще са от полза,ще си гу избистря в главата и като се постопли я мятам.Интересно ми е какво ще споделят хората с повече опит в изграждането на;

1 Ел.инсталация-лампите и контактите какви да бъдат
2 Водната инсталация ще я прекарам,съответно като има яснота кое къде ще стои.
3 Инсталацията за отходните води ще я изграждам сега,някакви тънкости.

Мерси в аванс на всеки който реши да ми помогне със съвет .
По принцип става. Ако беше по голямо помещението щеше да е по добре, но...Електрочаста трябва да е минимизирана. Палене на лампите(противовлажни) от външната страна на банята. Отопление с някакъв стенен вид печка на противоположната страна на душа. Вентилация на помещението! Дефектотокова защита!

За водната част първо трябва да измислиш разположението. Шкафче не бих препоръчал.

Като тънкости за канализацията. Необходимо е канализацията да има отдушник над покривната час, може и да не е с тръба 110мм, а да бъде намалена на 50 мм. Да са добри наклоните на тръбите за отводнение.
VLADO66 - майстор
Напълно е възможно,но вратата трябва да се отваря навън.
SEV - специалист
Не ми е ясно кое къде ще е разположено,някой има ли идея относно разположението?
chapara - майстор
SEV написа:
Не ми е ясно кое къде ще е разположено,някой има ли идея относно разположението?
Важно е къде ще може да минава вертикалния щтранг за мръсната вода.
Последна промяна от chapara на пон дек 30, 2013 4:03 pm, променено общо 1 път.
8180 - майстор
Тесничко е, но не невъзможно - в допълнение към Колегите..
Не споменаваш душ, ама щом е баня се подразбира.
Хубаво е, че няма бойлер.
Предложение - словесно, че не ми се рисува:

- Врата изместваш в ъгъла - отваряне навън.
- На прилежащата дълга стена слагаш душа. Ще му измислиш при нужда някаква завеска/сгъваем параван, че друго трудно ще събереш.
- На отсрещната дълга стена - мивка (до вратата) и тоалетна. Мивката (стандартна) с някакво шкафче под и над или по-малка ъглова. Тоалетната по-скоро с класическо казанче или евентуално ъглово изпълнение.
Идеята е - влизаш на една крачка и се въртиш на место, според нуждите.

Проблем:
- Всичко ще се мокри от душа, вкл. вратата.
- Почти няма место за леген, кофа и под., ако жената иска да са там. Евентуално във височина, ама... зависи от естетическите нагласи. В тази връзка, едно голямо огледало на вратата или стена ще е плюс.
VLADO66 - майстор
Моноблока на тясната страна срещу вратата,мивката на широката .максимално близо до вратата.Може за комбинираш стенна душова батерия с подвижен душ за мивката-така хем батерия за душ,хем батерия за мивка.
chapara - майстор
Поради факта че адски мразя врата която се отваря на вънка и във всеки един момент излизайки може да избиеш зъбите на някой от вън :-D , препоръчвам , ако има възможност да поставиш плъзгаща врата от вън на помещението.

Моето предложение е моноблок с долно оттичане веднага до вратата, а насреща в единия ъгъл мивка с душ батерия, а не отделен душ, като до мивката монтираш тръбата за батерията, на която се закачва душа. Така нещата биха били по компактни. Тогава там може да сложиш завеска, така че поне тоалетната чиния да е суха.
Последна промяна от chapara на пон дек 30, 2013 4:13 pm, променено общо 1 път.
chapara - майстор
SEV написа:
Здравейте..........

Вратата ще е на малката стената.
SEV - специалист
Нещо такова съм го замислил :-D

Прикачен файл

Graphic2.jpg
Graphic2.jpg (65.35 KиБ) Видяна 3368 пъти
  • 1
  • 2

Тема "Изграждане на баня-съвети" | Включи се в дискусията: