Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Здравейте, искам да попитам няколко неща относно плочки за баня, извинявам се ако вече е писано по тамата, но аз лично не можах да намеря точно това което ме интересува. Предварително ви благодаря :)

Да предположим, че имам плочки за баня с размер 25х20, стената ми е висока примерно 2м. и широка 3м.

1. Как се измерва разстоянието на което трябва да сложа мастара от пода (или е произволно), и какво разстояние трябва да се остави до тавана ?

2. Има три стени с широчина 3м., на всичките ли стени крайната плочка трябва да е еднакъв размер (другата стена трябва да започва с другата останала половин плочка) ?

Изображение

Прикачен файл

Plochki.JPG
Plochki.JPG (31.7 KиБ) Видяна 2051 пъти
jekasus - майстор
1.- 24-25см.
2. - зависи от много неща.
marian1 - майстор
Май по празниците, няма много пишещи :lol:

По първия ти въпрос - 1А.Зависи от пода ти. Ако пода ти е равен по края т.е. в едно ниво като обърната пирамида, предвиждаш подовата плочка+лепилото, предвиждаш първия ред плочки и ковеш мастара. Ако не е в едно ниво пода - тогава по най-ниското ниво, предвиждаш подовата плочка, после предвиждаш първия ред, и слагаш мастара - това е най гадния вариант, защото всяка плочка ще трябва да я режеш по височина. При този вариант, лепиш до където ти харесва.
1Б Ако ще се съобразяваш с тавана, или с определена височина - тогава нанасяш размера отгоре надолу, докато не ти излезе втори ред - ковеш мастара и започваш.
Най-лесно ще ти е, ако успееш да намериш един лазерен нивелир - слагаш го в единия ъгъл и нещата се виждат визуално.
2 - Отваряш вратата на помещението и гледаш - добре е да започнеш от видима стена (ъгъл) към другата част - така във видимата част и ъгъл няма да имаш парчета - Като това все пак е индивидуално - нищо не ти пречи, да вземеш да си наредиш плочки на сухо покрай стените и да прецениш - как най-оптимално, естетически и икономично от към парчета да подредиш плочките.
Колеги колко е допустимата разлика в нивото на пода,където може да се лепи директно без замазка за изравняване.Ако се лепи на 2воен гребен колко е допуска който може да се обере от лепилото.
prascho - майстор
Непрофесионално - погледнах лепилото "Топ Флекс на баумит" и там пише макс. дебелина на слоя 5 мм. Но това е на теория, а на практика.....
jekasus - майстор
Щото цената му не е тънкослойна :-D , както и на други флексови лепила.
marian1 - майстор
Според инструкциите при по голяма дебелина, трябва да се смесва с пясък - но ако не ти се меша, можеш предварително да нанесеш един слой само лепило в проблемните участъци, и след изсъхване да си лепиш по нормалния начин. Не е много подходящо да се лепи дебело - има вероятност плочките на места да пропаднат и да си чупиш ноктите на краката в последствие :lol:

Тема "Няколко въпроса относно измерване на плочки ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: