• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 28
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
prascho - майстор
здравейте,

Започнах да подмазвам водопровода, който подменихме към края на миналата година. Сега искам да завършим банята и тоалетната, като първоначалните дейности ще ги завърша аз. Раположението и размерите на помещенията може да видите на прикачените снимки.

Тоалетната горе долу е ясна. Първоначално се бях спрял на варинат с вградено казанче но се отказах. Там ще бъде моноблок с най-малката по размери мивка. Има отдушник.

Относно банята се чудя. По-скоро съм склонен да разделя пода на помещението на две с борд от 6-8 см. По този начин частта с душа /по голямата влажност/ ще бъде отделена. Направих въздухоотводна система, като отдушника е срещу вратата. Ще ми се да сложа параван от стъкло като врата, която да е съобразена с комуникационния възел. И тук днес се зачудих как ще се захване тази стъклена врата. Тя ще е с размери до 2м/височина/ за да може над нея парата да се отвежда към отдушника. Всъщност не знам въобще как се захваща подобна врата и дали не е удачно да има зъб. Тази стъклена врата трябва да е около 70 см за да пасне на обстановката. Втори вариант е да няма зъб и да се мисли някаква завеса, но ми се види малко кичозно /селско изпълнение/. Вие какво мислите?

Помещенията са тесни и малки. По-скоро ще подхождат по светли тонове. В рамките на 2 седмици трябва да се ориентираме и да купим. Може ли да ме насочите към 2-3 магазина, в които мога да намеря качествени плочки за баня и гранитогрес за тераса на разумни цени.

Поздрави.

Прикачен файл

Bathroom1.JPG
Bathroom1.JPG (24.12 KиБ) Видяна 10092 пъти

Прикачен файл

IMG_0115.jpg
IMG_0115.jpg (28.98 KиБ) Видяна 10092 пъти

Прикачен файл

IMG_0109.jpg
IMG_0109.jpg (28.71 KиБ) Видяна 10092 пъти

Прикачен файл

IMG_0105.jpg
IMG_0105.jpg (23.58 KиБ) Видяна 10092 пъти
tripioo - специалист
според мен ще ти е тесничко в тоалетната ... ако е купен моноблока пробваи суха тренировка за да видиш как ще е при всекидневна употреба
VLADO66 - майстор
Най-малкия моноблок е Корона на Видима.Имах подобни задачки и как ли не го въртях и накрая го сложих под 45 градуса спрямо правия ъгъл на стената.
prascho - майстор
здрасти,

То в банята е толкова широко, че хоро ще играя.... :). Моноблок все още не съм купувал. Гледах, че са с различни размери, като малките са около 550-600мм дължина. Малко ще е сложно да се постави на 45 градуса, тъй като изхода на канализационната тръба е баш по средата. Вече подмазах и леко бетонирах около него. По-скоро си мисля да е разположен надлъжно по срещуположната страна на мивката, с отстояние 15-20 см колкото за един човешки бут. В момента имаме малка мивка в друга тоалетна с размери 38 на 28 см. /28 см изкача навън към човека/. При около 40 см ширина на моноблок има още 15 см отстраната на мивката. Абе няма да е много конфортно, ама така идва. Втори вариант е без мивка.

Впрочем при 45 градуса, кой прав ъгъл ползва? Предполагам задния край на моноблока е от към станата с мивката.
VLADO66 - майстор
Това го писах с цел не че при тебе ще стане, а малко да мислиш излизайки от стереотипите впредвид малките площи.Апропо как ще излизаш от душкабината при положение че се отваря навътре?Според мен е по-добре да се сложи завеса.
VLADO66 - майстор
Такъв ъглов моноблок съм виждал монтиран-отгоре капака на казанчето беше оформен като мивчица и като пуснеш водата потича през едно чучурче и оттам в казанчето.
prascho - майстор
Преградата на последните две снимки не ми стана много ясно как функционира.

Гледах го допълнително. Ако се направи зъб от 20-30 см и се остави една врата от 60-70 см, която да стига до гипскартона ще може човек да се дръпне до душа и да излезе. Въпросът е 60-70 см достатъчни ли са? Вие имате опит с готови продукти. Вратата може да се направи да се отваря и в двете посоки и ако не се монтира бойлер ще може да се отваря и навън. Втори вариант е да се премести бойлера над мивката, а евентуално шкавче за мивка на мястото на бойлера. Така като се раздели точно помещението съобразявайки се с размерите и на мивка/бойлер врата пак ще може да се отваря в двете посоки.

Тъй като водопроводчика остави крановете сравнително ниско, на това ниво ли да оставя ревизионната кутия. Притеснявам се да не подвлиза вода защото душа ще е над нея. Ревизионна куния с рамери 20 на 30 см мисля, че ще е достатъчна, нали?
chapara - майстор
prascho написа:
Преградата на последните две снимки не ми стана много ясно как функционира.

Гледах го допълнително. Ако се направи зъб от 20-30 см и се остави една врата от 60-70 см, която да стига до гипскартона ще може човек да се дръпне до душа и да излезе. Въпросът е 60-70 см достатъчни ли са? Вие имате опит с готови продукти. Вратата може да се направи да се отваря и в двете посоки и ако не се монтира бойлер ще може да се отваря и навън. Втори вариант е да се премести бойлера над мивката, а евентуално шкавче за мивка на мястото на бойлера. Така като се раздели точно помещението съобразявайки се с размерите и на мивка/бойлер врата пак ще може да се отваря в двете посоки.

Тъй като водопроводчика остави крановете сравнително ниско, на това ниво ли да оставя ревизионната кутия. Притеснявам се да не подвлиза вода защото душа ще е над нея. Ревизионна куния с рамери 20 на 30 см мисля, че ще е достатъчна, нали?
В случая:

Изображение

дясното стъкло е неподвижно а двете леви се плъзгат зад него.
По другите въпроси всичко е въпрос на точни сметки.
Махни ревизионния отвор извън обсега на душа, на всяка цена.
prascho - майстор
привет,

Както се вижда от снимките и схемата на разположение, няма как да махна ревизионния отвор извън обсега на душа :? . Отгоре на всичко гипскартона, с който ще изолирам комуникационния възел е в обесега на душа. Надявам се с двоен слой ГК, хубава хидроизолация и плочки да няма проблем. Не мога да преместя ревизионния отвор по тясната стена на ГК кутия щото поредността на тръбите не позволява: канализационна тръба, водопровод, тръби за слънчев колектор и вентилационна тръба. Не знам какво да правя с тази ревизия. Виждате къде да крановете, да я вдигна на нивото на кръста или по надолу, трябва да е хидроизолирана по някакъв начин за да не пропуска вода. През следващата седмица почвам облицовката та дайте акъл какво може да се направи.

В частта с душа желателно ли е да има още една крушка като осветление. Замислих се дали няма да е тъмно само с една лампа в тази баня.

Склонен съм да се спра на варианта с трите плъзгащи врати по 30 см. Да ви попитам къде мога да си поръчам да ми изработят такава врата. Взимането на размерите и монтажа трябва да стане след плочките или преди тях? Колко см трябва да е прага към душ кабината /на височина и ширина/?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 28

Тема "Банята на прасчо!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: