Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Здравейте на всички.
Вече новата ни баня е готова, но остана да се обзаведе с аксесоари - етажерки, поставка за тоалетна хартия, течен сапун и прочие. Работата е там, че към всички тези аксесоари има дюбел и винт за монтажа им, което автоматично означава че трябва да се пробият отвори в плочките.
До сега не съм пробивал върху фаянсови плочки и това много ме притеснява. Бихте ли могли да ми кажете основни съвети и препоръки, уреди и приспособления, как се пробиват дупките за дюбелите без да се притеснявам, че мога да напукам (пръсна) самите фаянсови плочки?
Предварително благодаря
dobcho_vn - специалист
Ударна бормашина, подходящо свредло за бетон-това ти трябва.
Технологията-маркираш къде ще пробиваш, правиш си център (това е малка дупчица, където да поставиш свредлото без опасност да се подхлъзне с произтичащите от това неприятности) и накрая почваш леко да пробиваш като увеличаваш постепенно натиска и оборотите на бормашината.
Това е.Просто трябва да е леко и внимателно и малко по-далеч от фугите.
batvenko - специалист
dobcho_vn написа:
Ударна бормашина, подходящо свредло за бетон-това ти трябва.
Технологията-маркираш къде ще пробиваш, правиш си център (това е малка дупчица, където да поставиш свредлото без опасност да се подхлъзне с произтичащите от това неприятности) и накрая почваш леко да пробиваш като увеличаваш постепенно натиска и оборотите на бормашината.
Това е.Просто трябва да е леко и внимателно и малко по-далеч от фугите.
Не пускай удара докато не пробиеш плочката - така няма опасност да я спукаш. Пробивай на бавни обороти и като я пробиеш - действай с перфоратора или пусни удара на дрелката. Лесно е.
Понякога лепя хартиено тиксо на плочката - по лесно се чертае с молива, а центъра -къде с пирон, къде с видия, може и с шило, но много внимателно.
crez - майстор
Колегите описват точно как да го направиш, внимавай да не пробиеш тръба или проводник. С центъра внимателно с леки удари свали глазурата на плочката в мястото на отвора и тогава пробивай.
fbr - майстор
Отдавна съм се отказал да пробивам фаянса в банята. Лепя всичко със силикон, и смяната на мястото на какво да е, става много лесно. Само на мивката ми има винтове.
anabolicbeast - специалист
Аз лично пробивам с едно свредло на Бош - Multy constuction, отвора става перфектен без да се отчупва от плочката. Първо изключваш удара, пробиваш на по-ниски обороти докато не стихнеш до бетон или каквото е там зад плочките, тогава пускаш удара и действаш. :drinkers:
nikolovvd - майстор
За да стане както трябва отвора в плочката, най-важно е свредлото.
Купи си ново свредло за бетон за обикновена дрелка, чийто обороти могат да се регулират.
Пробиваш с ниски обороти, а ако под нея е тухла можеш да продължиш на по-високи обороти. Никакви ударни или вибриращи бормашини.
Ако е бетон по-добре продължи с друго свредло или машина.
GROHE Bs - специалист
При пробиване плочка може да се счупи по 3 причини-гипскартон вместо мазилка,калпав фаянсаджия и дупка близо до фугата.Ако работиш без удър професионално бая зор ше видиш да изкараш лев от аксесоарите.
jekasus - майстор
GROHE Bs написа:
Ако работиш без удър професионално бая зор ше видиш да изкараш лев от аксесоарите.
Има си бургии за професионалисти...Да, за направи сам не си струва, скъпичко...
рашкета - специалист
Не мога да разбера последните 2 поста??????????Особено на бургаския.
Никога не съм пробивал с удар плочката, след като я пробия да.......и ако 6мм свредло на цена 7-8лв е скъпо здраве му кажи.....За мен най-важно е да се знае какво има зад плочките на местата за пробиване..........тръби, кабели.......

Тема "Пробиване отвори за дюбели - монтаж на аксесоари за баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: