• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
lyubo000 - помощник
Здравейте колеги. Дойде и моя ред да правя ремонт на жилището в което мислим да живеем, за жалост е панелка от 80-те. Ще се започне с банята която е в трагично състояние с "n" на брой слоя боя по стените. Пробвах с какво ли не да махна боята нито с препарати става, нито с нагряване с пистолет за горещ въздух, нито с горелка, явно ще има да блъскам като луд с брадвичката. Въпросите засега са ми следните:
1. След като сваля боята от стените с какво да намажа стените- с какъв грунд преди лепенето на плочките.
2. Ще трябва ли да изравня стената с след грундиране, да слагам мрежа нещо преди полагане на плочките
3. Където е душа ще има параван или душ кабина, но без поддушово корито, ще има линеен сифон около 50 см- той до стената ли трябва да бъде, самото стъкло на паравана как се захваща за пода, за да не тече вода като се къпе някой. Гледам имат някакви уплътнения, но ми се струва паянтава работа.
4. Тръби, водомери, всичко ще се сменя. Въпроса ми е как да ги скрия, с конструкция от ГК (зеления) или да го иззидам с тухли етонг. Мисля там да се примести мивката (но се притеснявам как ще се захване за да стане стъбилно, също и тоалетната- нея мислим да е със структура на Грое.
5. тръбите за парното ще ги стържа с диск за шлайфане понеже никак не се маха боята от тях, и после грунд и боя. Няма да ги крия понеже си изпълняват ролята зимата.
6. Бойлера дали е удачно да се сложи над тоалетната чиния, за да не пускам тръби до другата стена чак.
7. Има ли смисъл да свалям боята от стената която ще се скрие зад ГК или Итонг. Мисля да я поучукам колкото мога и поне да я грундирам. Какво мислите.
Имам още много въпроси, но стъпка по стъпка ще питам. Големия ми проблем са стенитес боята.
Банята ще ми я прави майстор, но искам да знам кое след кое следва долу горе понеже няколко майстора ми казаха в/у боята да лепя ГК с лепило и дюбели и върху него плочките и се виждам в чудо с намирането на майстор.

Прилагам и някоя снимка на ужаса който ме чака.
Прикачен файл:
20150411194819.jpg
Прикачен файл:
20150411194836.jpg
Прикачен файл:
20150411194906.jpg
Прикачен файл:
20150411194912.jpg
Прикачен файл:
20150411194931.jpg
jekasus - майстор
1.- Циментов шприц или гребен със лепило за плочки за основа на мазилката.
2.- Със сигурност не са равни стените. Мрежата, ако си правиш куфар от гипскартон.
3.- Има и профили за стъкло(не дограмаджийски), сифона можеш да госложиш къде то искаш.
4.- Минах на итонг, където е възможно да се мине без ГК. За монтаж на мивка може предварително да се заложат шпилки.Има и структури за мивки...
5.- Пропускам, при нас няма парно и ги махаме тия тръби...
6.- Бойлер над тоалетна е вече стандартно изпълнение.
7.- Зад куфара няма смисъл да се маха боята.
lyubo000 написа:
понеже няколко майстора ми казаха в/у боята да лепя ГК с лепило и дюбели и върху него плочките
Няма такава технология, но има много технологии за сваляне на боя - https://www.youtube.com/results?search_ ... ку+с+стены
bagera1 - специалист
Боята мисля че ще падне лесно но и доста мръсно с шлайф с ламелен диск
chapara - майстор
То и да намериш майстор едва ли ще ти изчука блажната боя от стените :wink: , това е приоритет на собственика :wink:

Иначе по принцип избягвай картона за банята. Има си бетонконтакти след изчукването на бл. боя от стените, а след това е за препоръчване ПВЦ мрежа, като при желание с вграждането и могат да се поизправят стените. Зависи от технологията на майстора. А тия "майстори" дето искат да ти лепят картона на блажната боя ги пускай бързо по пързалката :lol:
lyubo000 - помощник
chapara написа:
То и да намериш майстор едва ли ще ти изчука блажната боя от стените :wink: , това е приоритет на собственика :wink:

Иначе по принцип избягвай картона за банята. Има си бетонконтакти след изчукването на бл. боя от стените, а след това е за препоръчване ПВЦ мрежа, като при желание с вграждането и могат да се поизправят стените. Зависи от технологията на майстора. А тия "майстори" дето искат да ти лепят картона на блажната боя ги пускай бързо по пързалката :lol:
Всички майстори дотук дето идваха все ми говореха за ГК с дюбели за стената за скриване и на боята и изравняване, и започвам да се чудя дали да не се захвана с каквото мога сам, затова се извинявам предварително, ако въпросите ми са твърде глупави, но все пак никой не се е родил научен.
Какво мога да ползвам вместо ГК, което е по добро. След като изкъртя боята и грундирам стената с бетоноконтакт с какво да шпакловам стените с ПВЦ мрежата. За да не става реклама може да ми препоръчате марки грундове, лепила мрежи и др. на лични.
egomen66 - майстор
Гледам , че четеш темата , но нищо нека да я има и за гостите на форума...viewtopic.php?f=4&t=15670&start=20#wrapheader #-o
jekasus - майстор
lyubo000 написа:
След като изкъртя боята
Днес си припомних един стар метод(защо ли го забравих :? ) - горелката, става и със пистолет за горещ въздух, имат си приставка за сваляне на боя...
lyubo000 - помощник
jekasus написа:
lyubo000 написа:
След като изкъртя боята
Днес си припомних един стар метод(защо ли го забравих :? ) - горелката, става и със пистолет за горещ въздух, имат си приставка за сваляне на боя...
Пробвах и 2-та варианта. С пистолета за горещ въздух става, но с много много много нагряване, не-знам колко пистолета ще ми трябват за цялата баня. С горелката изгаря горния (последен слой боя), но другите слоеве от 80-те години стават като локум изтърквам го от едното място, но се размазва на другото изчистено. Ще пробвам някой от руските методи от линка по горе.
lyubo000 - помощник
Да повдигнем темата. Ремонта е в сила и имам няколко въпроса. За какво е едната тръба от снимката и как и на какво разстояние надолу още мога да монтирам коляно за мръсен канал (какво да е и как го захвана залепя за тръбата на мръсния канал- каква е технологията ако има такава). Идеята е да прекарам мръсен канал на нивото на пода с минимално навдигане (ако е възможно и без). Пода в банята е навдигнат 10-тина см от пода в коридора и др. помещения.
Прикачен файл:
20150524084949.jpg
Прикачен файл:
20150524085002.jpg
chapara - майстор
За мръсна вода и покривните води :wink: без фекалии :-D
  • 1
  • 2

Тема "Ремонт на баня в панелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: