• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
edibg - помощник
Здравейте, знае те ли в BG дали продават вертикални бойлери с обем 100-120л. които да имат възможност за поставяне на два нагревателя ?

Идеята ми е, че в апартамента ще имам изградена DC шина(22-28V) - на последния етаж съм и имам около 10м2 пространство за photo voltage.
Не искам да слагам соларни(вакумни) тръби от там помпи и т.н. за да топля бойлера. В целия апартамент осветлението ще е на DC шина, както и след време DC-AC за термопата(или климатици въздух/въздух).

В момента си разработвам и контролер ( базиран на Linux И Beagle bone black + няколко PIC-a) който да контролират целия "цирк"...но не мога да намеря вариант за бойлер с фланец за два нагревателя :(. Първичен и основен нагревател, ще е се ползва 220V/AC, но когато има излишък, ще искам да подгрявам и бойлера с нещо като това.

Ще се радвам на всякакви идеи :), т.к. остава месец до закупуването на бойлера и прекарването на кабелите.
miroki - майстор
На елдом има с два сухи нагревателя. Всеки се включва с отделен ключ.
Аз взех такъв 80л за село.Тока е слаб и се ползва на един нагревател. Другия си почива.
iliya_i - майстор
miroki написа:
Аз взех такъв 80л за село.Тока е слаб и се ползва на един нагревател. Другия си почива.
Те тези и двата са за 220 V - просто се включват на две степени.
LazarGanev - "Велик майстор"
Разбира се, че има такива бойлери - ето един такъв:
http://www.tesy.com/bg/products/visokoo ... 0_f40_tp3/

На долния фланец слагаш соларния нагревател, който топли целия бойлер с безплатна енергия, а по средата има муфа с резба, на която ще монтираш нормалния нагревател на 220V, който ще доподгрява горната част на бойлера и ще се включва само ако долния нагревател не е успял да загрее бойлера до нужната температура, т.е. да гарантира кпомфорт, без да пречи на работата на соларния нагревател.
edibg - помощник
LazarGanev написа:
Разбира се, че има такива бойлери - ето един такъв:
http://www.tesy.com/bg/products/visokoo ... 0_f40_tp3/
...
Нещо подобно търся, но да е с възможност за окачване на стената, за това ми трябва 100-120л. максимум...максималния диаметър също е извън лимитите, трябва да го побера м/у стената и душ кабината - 580мм :(.

По принцип на фланците на Елдомските бойлери, ако ги дам на стругар, дали може да ги преработи, за да се добави един отвор 1" ? - ясно, че и гаранцията ще отпадне...
miroki - майстор
iliya_i написа:
miroki написа:
Те тези и двата са за 220 V - просто се включват на две степени.
Да тези са на 220, но са два отделни с отделни ключове, за всеки един. По един киловат и двата, в моя случай. Не са на степени.
Единия може да се замени с каквото се пожелае.
Те са сухи (външни, в тръби) и се издърпват от бойлера, без да се отваря / източва.
hrpankov - специалист
edibg написа:
......В момента си разработвам и контролер ( базиран на Linux И Beagle bone black + няколко PIC-a) който да контролират целия "цирк"...но не мога да намеря вариант за бойлер с фланец за два нагревателя .....
.....у туз, написънуту, шъ намерити тъквозгулиаму прутивуречии, чинаправу шъвъ забули главътъ!!!.. ух, дъбягъм ду аптекътъ, чи якумъ зацепи тиквътъ!!!!...
Последна промяна от hrpankov на нед сеп 20, 2015 6:03 pm, променено общо 1 път.
edibg - помощник
Това последното не го разбрах :).

Това със сухите нагреватели е добре, само дето не мога да намеря подобен сух нагревател за ~600W/DC 24V.
Следващата седмица, ще се разходя до магазина на елдом, но съм скиптичен, т.к. и преди съм ходил и бяха доста груби и на дали ще ми обърнат внимание.
miroki - майстор
http://apogee99.com/index.php?main_page ... ts_id=3119
Виж им диаметъра. Има подобни за каравани. Но понеже са сухи може и да се майстори.
Кактио и в гугъл нагреватели 24v
edibg - помощник
Здравейте, днес минах през Елдом, както и още няколко места(включително фирми занимаващи се със соларни системи) - пълен провал!
От елдом нямат бойлер за окачване, който да има място за два нагревателя, но техния фланец, най-лесно би се пригодил за подобен нагревател, т.е. има място спокойно да се направят 2 дупки по 10мм, за поставяне на втори накгревател - говоря за фланеца с два сухи нагревареля.

Най-вероятно ще е елдомски, но се чудя какво губя ако е със сухи нагреватели, а и дали да е 100л. или 120л.? При бойлерите важи ли, колкото по-голям толкова по добре ?:)

ПС. За информация, 80л. водосъдържател на елдом е реално около 67л. - ползвам го разрязан да варя бира :)... :drinkers:
  • 1
  • 2

Тема "Бойлер с два нагревателя" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: