Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
vaniosl - специалист
Здравейте,

имам малък проблем с новоизградената ми баня и ще се радвам да ми помогнете със съвет или идея как да го реша. Въздуховода ми за вентилатора е изведен директно през стената навън с тръба Ф100. Проблемът ми обаче е че зимно време си мисля,че от там ще навлиза студен въздух и при минусови температури ме е страх да не ми замръзне нещо в банята, а също така и в банята зимно време ще е много студено.Та според вас как мога да реша проблема? Насочил съм се към вентилатор с вградена възвратна клапа уж да ограничи поне донякъде притока на студен въздух. Според вас има ли смисъл да купя и отделна втора възвратна клапа която да монтирам от другата страна на тръбата.По този начин ще стана с две клапи и дали ще има ефект в спирането на студа? Вентилаторите към които съм се насочил са:

http://ventilator.bg/silent/31-silent-1 ... 3c-sp.html - като този ми харесва с това, че има степен на защита от вода 5.И може да издържа на водни пръски.Вентилатора ще бъде монтиран точно над душкабината.

http://www.elbulgaria.com/c448/p58155/v ... -cata.html - това е и втория модел. На този ми харесва, че има и автоматични жалузи, които да се затварят. Само не съм сигурен дали има възвратна клапа.С по-ниска степен на защита от влага е и не знам дали ще издържа на пръски от вода.
kozl - майстор
Може и с две клапи или само с една от външната страна, но............. С обратните клапи имам известен опит. Монтирах обратна клапа с две крила на външния зид и като духа вятър е отвратително клепало. Така че не препоръчвам. За вентилаторите САТА с комплект обратна клапа - клапата на тези , които съм ползвал е от прозрачно фолио, много еластична и лека и не издава значителен шум.
Вентилаторите с щори или бленда пък не пропускат без да има подадено захранване към тях, което лишава банята от естествена вентилация.
EDI - майстор
Нищо няма да ти замръзне.На няколко приятели съм слагал най-обикновени ММоторс български вентилатори по този начин и до сега никой не е замръзвал.
Christo - майстор
Поне на тези вентилатори, които съм виждал, клапите им са малко смешни. Притварят някак си изхода на вентилатора при наработещ вентилатор, но ако отвън вее вятър се създава подналягане, което отваря клапата. По-добре с клапа, отколкото без нея, но не може да се разчита на някакво стабилно затваряне.
iliya_i - майстор
Christo написа:
Поне на тези вентилатори, които съм виждал, клапите им са малко смешни. Притварят някак си изхода на вентилатора при наработещ вентилатор, но ако отвън вее вятър се създава подналягане, което отваря клапата. По-добре с клапа, отколкото без нея, но не може да се разчита на някакво стабилно затваряне.
То щом отваря клапата, значи потока на въздуха е отвътре навън. Сам казваш подналягане отвън. Какво по-хубаво от това? Постоянна естествена вентилация, а не само при включен вентилатор.

Тема "Вентилатор за баня - проблем с въздуховода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: