• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
alex63 - специалист
Как се изчислява консумацията на лед лентите?
Имам лента около 3 метра със 100 или 120 диода на метър, но така и не разбрах каква е консумацията.Всички крушки в къщи са лед и са по 5;8;10 вата.По навик ползваме лентата, но не зная кое е по -икономично.
Предварително благодаря за информацията.
toolegittoquit - майстор
Зависи от диодите, от които е съставена лентата, както и самата лента и броя диоди/чип диоди на линеен метър. Има няколко вида диоди, които се използват като 5050, 3528, 3020, 3014, 2835 и т.н. Мощността обикновено се изчислява на метър лента. Много е субективно, зависи каква лента си сложил. Например въобще няма какво да се учудиш, като видиш ленти с консумация от 5 до 15W на линеен метър.
Като купува лентата, не пита ли в магазина? Не можеш ли да попиташ някой път като минаваш, те би трябвало да знаят спецификацията на това, което продават?
nikolov333 - майстор
Най-просто е, ако виждаш захранването на лентата да прочетеш на него, колко W е максималната му мощност, или ако искаш да е по-точно, ще трябва да разбереш каква е лентата. Ако имаш шублер или с линийка, може да премериш размера на един от диодите в милиметри и да преброиш, колко броя диоди има на разстояние от 10 см, което умножаваш по 10 за да получиш броя диоди на метър. Модела на диодите всъщност е съставен от размерите им. Означението на диодите 3030 например идва от размера им 3х3мм а 3014 са 3х1.4мм. След като разбереш какви са диодите и колко броя са в 1 метър, пишеш в Google примерно "лед лента 12v 3014 120" и четеш в намерените линкове, каква мощност имат на метър.. После умножаваш по метрите лента, които сте монтирали и получаваш консумацията им. Другия още по-точен метод е с амперклещи или мултицет, да помолите някой съсед, който има такива уреди да премери тока, който консумират в Ампери. После умножаваш измерените Ампери по напрежението, на което работят лентите. Примерно 4Ах12V=48W. Има и уреди, които мерят консумацията от контакт, в който трябва да се включи захранването на лентите и след определен период да провериш, колко е консумирало захранването им. :partyman:
Lisko - майстор
Гласувам за измервателния метод. Тва кво пише е само за обща култура.
Уж горе долу 12 волта, ама ако захранваш с 11.5 волта или с 12.5 волта, разликата в мощността е съществена. Не е под 10% както изглежда на пръв поглед, а доста повече. (Защо - излиза от рамките на темата и сигурно е дискутиррано много пъти другаде).
alex63 - специалист
До тук благодаря.Значи лентата е 3028 и 120 диода на метър, дължината точно е 2,5 метра.Цъкам в Google-то и ми показва руски сайтове и начин на монтаж и идеи за дома, а консумация и каквито и други характеристики не.За информация трафа е 50W. :cry:
torbalan - Дървен философ
Амперметър нямаш ли?

Мериш тока, умножаваш по напрежението и те така...
nikolov333 - майстор
Щом захранването е 50 w и имаш 2,5 метра лента според моя шарен боб, сигурно харчи между 20 и 25 w. Не вярвам да ти е нужно по-точно измерване понеже метрите не са много и +-5w не са от значение. Това изчисление важи за 2.5m лента 3528 120 диода 9,6w/m :cool:
Прикачен файл:
3528-120.jpg
3528-120.jpg (49.6 KиБ) Видяна 8836 пъти
alex63 - специалист
Благодаря на всички!Значи има смисъл от лед крушките, те са 5 и 8 вата.
Весели празници!
ПП. Това с меренето го знам, но преди години имах едно Ц20, което вършеше страхотна работа, но брат ми реши да го ползва и направи от стрелката светкавица и повече не тръгна, а на мен ми забраниха да купувам каквото и да е свързано с тоците...
Lisko - майстор
alex63 написа:
Благодаря на всички!Значи има смисъл от лед крушките, те са 5 и 8 вата.
Кой ти каза че са 5 и 8 вата ?
Не може да сравняваш чуто с неизмерено. Даже и чуто с чуто не може. Само измерено с измерено !
Весела Нова година !
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Как се изчислява консумациятана лед лентите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: