• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Здравейте и поздрави на всички форумци, които поддържате Направи Сам идеите живи и актуални. Смятам, че този форум е изключително полезен и интересен с конкретните практически съвети и стъпка-по-стъпка описания на немалко ремонтни (и не само) дейности, както и различните съпътстващи идеи. Тъй като съм в процес на довършителните дейности в ново жилище, обикновено не оставям непрочетена тема или мнение тук по всеки конкретен етап, с който мисля, че мога да се справя без съответните майстори. Досега нещата вървяха наред с монтаж на мивките, тоалетни, шлайфане и лакиране на врати, полагане на конструкция за газово котле и радиатори в апартамента, и др.

За съжаление вчера се сблъсках със следния неприятен проблем при опит за монтаж на душ-коритото в банята, и имам нужда от спешен съвет от хора с опит в тази област.

Оказа се (както и при други хора, вярвам), че единия (предвиденият) ъгъл на банята за монтаж на душ-корито не е точно 90 градуса, а е по-голям, и сега стените "отзяват" с около 5 см общо от коритото (или по 2.4 см на страна, ако то се постави по средата). Какво се прави в такъв случай (не мога да върна кабината?)

Мислех си, че ако има решение случая, то трябва да е в посока как да се уплътнят/запълнят/фугират тези кухини отстрани на коритото, за да не се стича вода извън кабината, както и да може да се монтират крайните алуминиеви профили за стените, за да не се допусне вода извън кабината. На това отгоре, нямам идея дали тези крайни профили могат да се отместят толкова (2.4 см) от крайните стъкла посока стени и все пак да ги държат. Дали да не подложа нещо като уплътнение под профилите върху стената, знам ли? И с какво могат да се запълнят тези кухини сега, след като плочките са отдавна налепени (знам че е най-добре да се монтира кабината заедно с лепенето на плочките, за да се хване правия ъгъл, но майстора беше на зор - налепи и замина, а и ние чакахме 2 месеца за доставка на кабината след това). Четох тук, че монтажната пяна, както и теракола са хигроскопични - дали пък нещо с смесено цимент да не стане, и после изрязяни парчета плочки отгоре???

Моля, помагайте - все пак много от форумистите работят това от години, всякаква идея ще бъде полезна. Благодаря предварително!

П.С. Прилагам схема за улеснение на проблема!
[/img]

Прикачен файл

dushkoritoto.jpg
dushkoritoto.jpg (23.74 KиБ) Видяна 9378 пъти
Rumen Iankov - специалист
Покрай душкоритото можете да сложите силикон и най отгоре да сложите фуга с цвета на плочките.А за уплътняване нагоре потърсете някой алуминиев профил мисля че с него ще свършите работа.
Да, благодаря за съвета, Румене, но дали толкова много силиконов пълнеж с фугалит отгоре само ще се държи стабилно, когато човек се къпе и движи върху коритото (страните на коритото са по 90 см., а височината му е стандартна - мисля поне 15 см - това е доста силиконова маса), а и от външната страна трябва да се запуши/запечати някак си... А дали ще е по-лесно, ако фиксирам коритото и кабината към едната стена, и търся решение за запълване само на другото рамо, макар и с по-голям процеп (5 см в края)? А някаква идея за алуминиеви профили/лайсни за наставяне - поръчват ли се някъде или... Има ли по-директен начин за оправяне на ситуацията (без разбиване на плочки, разбира се:-)? Мерси отново.
Osiris - специалист
монтажна пяна и теракол точно са ти решението на проблема запълваш фугата с пяна и отгоре с теракол дограмата ми е монтирана така а сигурно и много други вече години няма грижи а върху теракола може да си налепиш плочки или да сложиш пвц или добре лакирана дървена лайсна :? алуминия много бързо се осислява от влагата задължително трябва да има защитно покритие :shock:
Аха, Osiris, а няма ли да има проблем с водата за пяната евентуално... Ами нещо за луфта между крайните раменни профили и стените?
Теди - специалист
3см. пластмасов Гпрофил за вани и душ кабини ще ти свърши работа. Има ги на гара Пионер за да скриеш, а отделно ако ти е акрилно коритото сложи му отдолу по оребрението силикон и го остави да залепи. Вярвай няма да мръдне!
Да, задължително мислех да я фугирам с прозрачен санитарен силикон (бях взел на BISON - май е най-на почит тука), отстрани и отпред, и също и отдолу, под 6-те регулируеми крачета (без да слагам и топка теракол, защото все пак е акрилно и живота му не е дълъг като на керамичните). Да, мерси, чудесна е идеята за тези PVC лайсни, не знаех че има такова нещо за бани, но затова е форума :-) Още днес отивам след работа в един магазин да проверя какво имат (в Благоевград съм, и тук е по-трудно с материалите), а със силикон или дюбели да ги фиксирам на стените, или и с двете? Мислите ли, че тези лайсни ще свършат работа и за уплътняване отстрани на коритото (и отгоре силикон), а не само за вертикалните..?
Osiris - специалист
монтажната пяна набъбва от влажноста на въздуха и на всяка опаковка пише че повърхностите може и да са мокри теракола от своя страна лепне добре върху нея и не позволава влага да влиза навътре но и със силикон става ако ти е малка фугата внимавай има едно монтажно лепило което при висока влажност не съхне остава си бяло и като дъвка трябва да е санитарен силикон :?
Osiris, фугите не са малки (започват от 0см от ъгъла на банята и стигат до 2.4 см в продължение на 90 см и по двете рамена на коритото). За кое монтажно лепило говориш - този линк копирах от друга тема, има пълно описание на продуктите на Bison. Тук има Монтажно лепило, т.н. Течен пирон, който не е силикон (твърди се, че е водоустойчив и дори се препоръчва за монтаж на аксесоари в банята - около 10 лв в Метро), също така Строителен силикон, който се препоръчва при монтаж точно на акрилни вани и други пластмаси (мисля, че такъв е използвал Крум при монтажа на неговото корито в темата за неговия тотален ремонт на баня - 15 лв според него, но не се намира), и обиковения Санитарен силикон (бял и прозрачен - 4-5 лв), с който се запълват фуги на вани, мивки, и др.?

http://www.lagery.bg/opencms/export/sit ... /BIZON.pdf
rendo - специалист
За Съжаление не само ти си с такъв проблем .

Аз лично направих така:

Има едни ъгълчета за кухненски плотове

представлява пласмасов тиъгълен профил с декоративна лицева част която в двата си края има силиконови ленти и много добре се захваща за плочки.

незнма кка по добре да го опиша съжелявам. дано да ме разберете

от долу сложих пяна за да не "шава" коритото след което изрязах пяната и сложих тези.

уви не мога да ви покажа снимки но все пка се получи и това е варянт
  • 1
  • 2

Тема "Помощ - поставяне на душ корито в крив (>90) ъгъл на баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: