• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
minix - напреднал
Здравейте колеги. Вчера сменихме бойлера вкъщи и го взехме от познат.. това май беше и грешката.
Сложихме новия бойлер и от тогава като се къпим в банята налягането на водата е много слабо.. преди да сменим бойлера налягането беше много силно. Понеже съм гол и бос по тези неща реших да отида при майстора да го питам да не е от някоя врътка понеже под бойлера има 4-5 и и да не е развита достатъчно.. но той ми каза че уж тези врътки не бил ги пипал само централния кран за водата спрял и после го пуснал но знам ли може и да е забравил.... той малко на възраст..
Другот нещо което е сменял е някакъв предпазен клапан каза...

Изображение

Имате ли идея защо налягането на водата в банята стана слабо след смяната на бойлера? В кухнята мисля че налягането е добре(но не съм 100% сигурен) там моята жена действа :).. но в банята не е ок 100% защото аз обичам със силна вода да се къпя а сега тече с 50% по слабо от преди 2 дена...
rado_ev - специалист
Развийте цедките на водопроводните батерии и ги почистете. След развиването им пробвайте без тях какво е налягането. Ако е добре, цедките са проблема. Ако не е добре трябва да търсите проблем във връзките и тръбопровода от бойлера до батериите.
minix - напреднал
Преди да се смени бойлера всичко беше супер от към налягане.. възможно ли е да е от бойлера нещо или от клапана който зъм заоградил с червено на снимката ?
jekasus - майстор
Само на топлата ли падна налягането?
rado_ev - специалист
възможно е от клапана, но 20%. :) За проба развийте гъвкавата връзка на топлата вода и вижте директно от бойлера какво налягане излиза. В района в който живеете водата варовита ли е. Обикновено при такива дейности след смяна на бойлер остават твърди частици из тръбите и като се пусне водата се набиват в цедките на батериите и ги запушват. Новият бойлер отваряхте ли го за почистване преди да го монтирате?
За човек който е "гол и бос по тези неща", както казвате, най-лесно и елементарно е да развиете цедките на батериите и без тях да прецените какво налягане идва от бойлера. Ако цедките не се развиват на ръка, трябва ключ 17 или 19, че не го помня точно, или клещи.
minix - напреднал
jekasus и на топла и студена вода падна налягането.

rado_ev падналото налягане е на топлата и студената не само на едната. Новия бойлер не е чистен.. директно е сложен.

Бихте ли ми казали стъпка по стъпка какво да развия и да тествам.. и трябва ли преди това да спирам водата от главния кран. и ако може по снимката да ми кажете коя връзка трябва да развия и от коя страна от към бойлера горе или долу ниско .. ако може като за 1во класник
jekasus - майстор
minix написа:
само централния кран за водата спрял
Според мен, там е проблема.
Тръбите и кранове са доста дърти - поне на 40 години.
Но и аератори(цедките) на смесители трябва да се проверят, много често проблема е лесен и бързо се решава...
Спиране на вода и рязкото отварене надига буклуците, които се отлагат по вътрешна страна на тръбите.
rado_ev - специалист
:) Направете така.
първо по-лесния вариант.
1 С клещи , ако нямате подходящи гаечни ключове, развийте цедките на батериите.
2. Пускате водата и виждате какво налягане върви от чешмата, като трябва да помните какво е налягането преди развиването на цедките, за да усетите има ли разлика.
3. Ако има разлика и налягането е по-голямо почиствате цедките и ги монтирате обратно на батериите.
4. Пускате водата и трябва да се радвате на силна струя.

Сега по-сложния вариант.
1. Спирате водата на бойлера от крана който е накрая на металния водопровод. На снимката е този кран който е преди меката връзка към клапана, ограден с червено.
2. С ключ №23 развивате другата мека връзка от страната на бойлера. Там трябва да пазите гарнитурата на меката връзка, че по това време няма отворен магазин откъдето да купите нова гарнитура. Този ключ 23 е нестандартен и ако нямате такъв пробвайте с № 24 кото може да се намери по-лесно в едно домакинство.
3. Задължително спирате тока на бойлера от Предпазителя /бушона/. Подлагате една кофа, за да не пръска навсякъде. Внимателно пускате спрения кран от т.1 и наблюдавате дали налягането на водата е достатъчно силно. Ако ви удовлетворява, спирате крана от т.1
4. Съединявате разкачената меката връзка от т.2 към бойлера. Там трябва да внимавате за гарнитурата. Тя трябва да е здрава, защото е единствен начин за уплътняване. Кълчища или тефлонова лента не помагат. Уплътняването е челно, а не по резбата. Не пренатягайте гайката, защото ще прережте гарнитурата.
5. Пускате крана от т.1 Пускате водата от батерията и трябва да се радвате на нормално налягане.

Ако не се опрами налягането и има съмнение за повреда в клапана, трябва да се смени с нов.

Да не забравите да пуснете тока, който беше спрян в т. 3, че дори да оправите налягането няма как да стоплите водата. :)

Ако и това не помогне, молете се утре нещо да се оправи от самосебе си.
Така де, "На коледа стават чудеса"
Весели празници!
ky-kyy - майстор
Най-напред провери, дали добре си пуснал крана. Понякога в крайно положение, не пуска най-много вода.....Става въпрос, за оня на металната тръба, до розовото пръскало.
minix - напреднал
Така нови изводи след като се загледахме с жена ми.
И в кухнята и в банята го прави като при топлата вода е много забележимо.. като се пусне топлата вода и тръгва с добро налягане но 2 секунди след това почва водата да тече по бавно и по бавно и след 30 секунди вече е много бавно. Каро спра крана и почва да се чува едно бучене един вид почва да се пълни трабопровода.. кат спре да бучи след около 10 секунду кат врътна и пак голямо налягането и пак почва да отслабва постепенно и бученето си го има всеки път.. но само когато си играя с топлата вода.. със студената това бучене го няма. Като съм в банята при бойлера там това бучене се чува най ясно а с предния бойлер никога не се е чувала нищо.. а сега чувам бучене при пускане на топлата вода на 3-те чешми, и на 3-те чешми тръгва с ряс а после намаля постепенно
  • 1
  • 2

Тема "Запитване за бойлер и слабо налягане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: