Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Semiuser - напреднал
Привет! В банята ми има отвор с розетка за вентилация, обаче оттам само влизат миризми и прах, затова я плътно с хартия. Най-удачно ще бъде да се сложи вентилатор с обратна клапа. Основният въпрос е как може той да се свърже със захранването, дали може да се изведе кабел от лампата? Евентуално вентилаторът да работи, когато е включено и осветлението. Другият фактор са плочките, които обхващат една част от отвора и ако вентилаторът се подравни с тях ще остане въздух между него и мазилката. Много благодаря!

Изображение

Изображение

Изображение
шоп - майстор
Може да се върже към осветлението.

Фугата можете да запълните със силикон
Успехи!
iliya_i - майстор
Има вентилатори ф125 мм. Ако навиеш малко тиксо, ще влезе почти плътно в отвора.
chapara - майстор
Тука
http://www.elbulgaria.com/c155b103/vent ... -cata.html
има с дълъг корпус "Сат", за връзването са ти казали :wink:
Kokar - специалист
Въпросът има различни решения в зависимост от предвидените средства.

Аз поне не съм попадал на битов вентилатор, който да не пропуска при подналягане, т.е. при висока външна температура през лятото да не се получава ефекта на комина и при работещи съседни вентилатори да връща миризмите от съседите. Това, ако не работи моят вентилаторът през това време.

За себе си намерих решение с един от посочените по-горе вентилатори. Две скорости - постоянна нискооборотна, безшумна и нямаща отношение към сметката за ток и висока скорост, включваща/изключваща се при достигане на зададена влажност. През цялото време, комфортна визуализация на температура и влажност в помещението. Със съвпадащи стойности с други уреди в помещенията. :)
170 - 180 лв ...

P.S., Да добавя, че парите горе, човек ги дава, след като e бил причастен месеци или години с гозбите на съседите...
iliya_i - майстор
Kokar написа:
Въпросът има различни решения в зависимост от предвидените средства.

Аз поне не съм попадал на битов вентилатор, който да не пропуска при подналягане, т.е. при висока външна температура през лятото да не се получава ефекта на комина и при работещи съседни вентилатори да връща миризмите от съседите. Това, ако не работи моят вентилаторът през това време.

За себе си намерих решение с един от посочените по-горе вентилатори. Две скорости - постоянна нискооборотна, безшумна и нямаща отношение към сметката за ток и висока скорост, включваща/изключваща се при достигане на зададена влажност. През цялото време, комфортна визуализация на температура и влажност в помещението. Със съвпадащи стойности с други уреди в помещенията. :)
170 - 180 лв ...

P.S., Да добавя, че парите горе, човек ги дава, след като e бил причастен месеци или години с гозбите на съседите...
Така е щото те мързи да идеш да разгледаш клапите в някой магазин. Поне в 5 теми вече препоръчах една клапа за вентилатор която затваря добре. Омръзна ми да повтарям, затова ще те оставя сам да я откриеш. Струва около 5 лв. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen.
Semiuser - напреднал
Благодаря за участието до момента!

Разгледах ситуцията малко по-подробно и ми изникнаха следните въпроси:

1. След като отстраних розетката се разкри отвор (много мръсен) чиито диаметър в действителност е 140 мм. В такъв случай какъв диаметър на вентилатор трябва да се търси?
2. Както се вижда от снимката, лампата е плътно допряна до плочките. За да се изведе кабел оттам не трябва ли да се пробие отвор в пластмасовия корпус на лампата?
3. Има ли смисъл и удачно ли е да се постави прекъсвач между лампата и вентилатор, просто ако има нужда?
4. Не може ли вентилатора да се залепи със силикон, за да се избегне пробиване за дюбели? Пак мерси!

Изображение

Изображение
jekasus - майстор
Semiuser написа:
1. След като отстраних розетката се разкри отвор (много мръсен) чиито диаметър в действителност е 140 мм. В такъв случай какъв диаметър на вентилатор трябва да се търси?
125мм, за тиксото са писали по-нагоре, по-големия размер на вентилатори са май 160мм...
Semiuser написа:
2. Както се вижда от снимката, лампата е плътно допряна до плочките. За да се изведе кабел оттам не трябва ли да се пробие отвор в пластмасовия корпус на лампата?
Да, пробива се отвор, за по-красиво с кабелканал.
Semiuser написа:
3. Има ли смисъл и удачно ли е да се постави прекъсвач между лампата и вентилатор, просто ако има нужда?
Според мен е излишно.
Semiuser написа:
4. Не може ли вентилатора да се залепи със силикон, за да се избегне пробиване за дюбели?
Няма никакви проблеми за лепенето със силикон.
Semiuser - напреднал
Добре, но от 125 мм вентилатор до 140 мм отвор има 15 мм. Или с други думи трябва да навия 7-8 мм тиксо, което е доста тиксо. Не, че ми свиди, но не става ли тежко по този начин?
jekasus - майстор
Виждал съм много такива направени вентилатори,и си работят...
Можеш и да сложиш подложка за ламинат за пълнеж.

Тема "Монтаж на вентилатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: