Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Здравейте майстори! От скоро забелязах че когато съседката отдолу си пусне водата водомера в нашата тоалетна върти. Нямаме възвратен клапан преди или след водомера, но съм на последният етаж. Някой има ли представа как е възможно това и какво мога да направя за да не се получава?
zz_stefanov - майстор
Накъде върти. Нарастват ли ти показанието, или върти на обратно. Имаш ли централно топла вода,ако да нейния водомер също ли върти.
Здравейте, мерси много за отговора. Водомера ми навърта или поне се движи в същата посока както като пусна водата, нямаме централно топла вода. Аз първо си помислих че се отича вода надолу като си пусне нейната, но водомера навърта ?? :?
Andri01 - майстор
Ами съседката "отдолу" защо се къпи в твоята баня,а? :? Или съседа ти се е вързал към твоя водопровод ,след водомера...без да разбереш :?
kuger - майстор
Като нямаш/не ползваш централно топла вода е редно да затвориш крана към централното.
chapara - майстор
То вероятно не само ти върти водомера, а се върти и електромера, Т.Е. ползва ти и топлата вида, ако имате прокарани щрангове за топла вода и не си затворил крана :-D на топлия щранг.
kozl - майстор
Да вероятно инсталацията е трипроводна 1 тръба студена и две за топлата и на входа на топлата няма обратна клапа или има неработеща такава. Така примерно у наша сграда водомерите с топла вода, дека има инсталирани бойлери връткат наопаки, за сметка на водомерите за студена вода. Ама ние сме на топлофикация.
А като няма топлофикация следва преточване на бойлера по сметка на комшиите.
Разликата в двата случая:
При топлофикация :finga: са комшиите, оти ке плащат топлата вода на тоя без ОК дека му не отчита верно водомеро за топлата вода и ще се къпят със смес от топла+студената от комшията, която е вкарал в тръби на топла вода. :axe:
При случай без топлофикация :finga: е тоя с бойлера, дека къпе съседите с неговия бойлер :lol:
chapara - майстор
съб ное 03, 2012 10:28 pmPCL82 написа:
Тези клапани са дадени като изискване в действащата наредба 4 или 15 беше за водопровод и канализация. Там се казва, че всеки водомерен възел трябва да се състои от спирателен кран->филтър->водомер->възвратен клапан->спирателен кран с изпразнител.

Възвратният клапан предотвратява връщане на вода от частния водопровод към уличния водопровод при спиране на водата. С това се предотвратява заразяване на уличния водопровод с бактерии. Тъй като водоснабдителните дружества не могат да контролират дали от някоя отоплителна система няма да се върне етилен-гликол или пък от някое клекало преработено с завряна тръба с кран, вместо казанче да плъзнат бактерии от лайната по водопроводните тръби.

Има изискване между водите, които могат да бъдат заразени с бактерии и изходите на вентили за чиста вода да има поне 3см въздушна междина. Така поплавъковият вентил на казанчетата трябва да пуска водата от поне 3см над водата в казанчето, която може да бъде заразена от тоалетната. Това обаче не се спазва и често за да не шуми поплавъковите вентили изливат водата под нивото в казанчето.

Освен това възвратният клапан отделя от водопровода собствените съдържатели на резервна вода (резервоари, хидрофори, бойлери) и им пречи да изтекат към водопровода.
нещо коментирано тук през 2012г.
Andri01 - майстор
"... нямаме централно топла вода...." !!!! :)
chapara - майстор
Това не означава че при строежа и не е изградена инсталация за ТЕЦ, в Сф има хиляди такива. :roll:

Тема "Водомер върти от съседите" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: