Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Здравейте,

Ще започваме довършителните работи на апартамента ни и искаме да сложим вана, но тя да бъде вградена и отпред да се наредят плочки, подобно на ето това:


Сторителят, който ще прави и довършителните работи ни спомена, че трябва да се остави място за ревизия, но аз не мога да си представя как ще се получи, едно че ще е супер грозно на фона на плочките, а като гледам разни такива снимки(като горната например) не виждам никаква ревизия да има.
Ние никога не сме имали вана и наистина нямам представа какво е възможно или не.
Моля за съвет, нужно ли е за ваната да се остави ревизия и голям ли е риска, ако няма?

Хубав ден!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Запушвал ли ви се е сифон в баня? Мивка? Е, рискът да се запуши, размести и да протече ПОД ваната е същият. Ще разбивате плочки. Не е баш често, но все някога се случва. В края на клипчето се вижда колко чаркалаци и съответно компрометиращи се връзки ще има в/под ваната ви. А самата ревизия може да се изпълни и невидимо. По принцип, моето мнение е, че хората се втеляваме твърде много във визията.
miliad - майстор
В ютуб бях гледал руски клип. Имаше вградена вратичка със залепени плочки върху нея /като водомерните/. Руснака фугира/запечата/ процепа със санитарен цветен силикон и практически не си личеше къде е вратата.
kozl - майстор
Па ние сме без ревизионна врата на стената пред ваната и стана вече над 16 г. така. Като се запуши сифоня го отпушвам с вакум тампона.
Ама по-спокойно се живее га има ревизионен отвор.
naster - майстор
За децата купих вана с челен панел. Ако стане проблем, се демонтира.
Antonii - майстор
Ако ваната ви е акрилна, то вгадения монтаж е забранен от инструкцията на производителя.
Всичко останало си е на ваша отговорност.
jekasus - майстор
Може или не може,акрилка за вграждане - е дълъг вопрос...
Не съм фен на тия "легени" по принцип, даже монтажа не ми е приятен, мразим ги.
Акрила заради заобления си край по-добре изглежда, когато зазидан под плочките, хидроизолация е задължителна при всички варианти, щото това е по-голям проблем, отколкото задръстен сифон.
За достъп към сифона има много варианти -
Стандартна ревизия - тъпо и просто,
Отворяема скрита вратичка/споменаха тук руския стил за бани/ - скъпо и сложно.
Под ваната да е газобетон/ гипскартон не препоръчвам, вече такъв ташак, че не го искам да виждам/, там, близо около сифона се прави отвор спрямо размерите на плочките и тези плочки да се държат само на силикона по фугите - евтино, лесно и пак евтино, демонтажа е бърз/ако се наложи/, плочките остават здрави и пак ще се монтират на същото място.
Преди почти 7 години така направих ревизия на вана в едната баня в къщата на radius, може и на магнити, вече не помня :-D , но силикон вместо фугираща смес - това го помня :-D
kozl - майстор
Аквапанел, циментофазери - все материали де не ги е страх от водата, но в пъти по-скъпи от гипсокартона и доста по-трудно се работи с тях.

Наша вана отпед е с ръчно изработен циментофазер. Найлон в-у ладка площ, теракол, стъклофибърна мрежа, теракол, циментопясъчен разтвор, теракол, стъклофибърна мрежа, теракол и финиш с маламашка. А да + 4 закладни части за закачване към стената. Гърба и под ваната са плочки. Ваната е на оригинални, нивелиращи се крака. Под предния панел има луфт, така че вода влиза и излиза под ваната. И както вече писах в една друга тема под ваната се образува ретензионна площ, от която след забърсан под се стича вода и около сифона се появява локвичка.
Мога да добавя и една хитрост дето срещнах - сифона да е под ваната зад ревизионната врата в челния панел на ваната. Струва ми се тва да е особено подходящо за вани със сваляеми акрилни панели :?

На щанда на Мапей в Баухаус до всеки пакет фуга на прах има и силикон в същия цвят. И аз го ползвах за някои от фугите и най-вече го купих заради ревизионните вратички.
Благодаря за отговорите. Ваната ще е чугунена, не знаех че акрилните не е добре да се зидад(чудно защо е пълно с модели за “вграждане”....), ние бяхме решили по принцип да си е чугунена, че другите ни се струват като боядисани легени.
Ще говоря със строителя да направят вратичката на ревизията с плочки, това звучи като добър вариант. Относно как ще го правят отвътре ще ми е трудно да им казвам, предвид че аз не съм специалист.
Хибав ден!
radius - майстор
Със силикон е, минуса е че като отваряш трябва да имаш силикон от същия. Е, може и с безцветен, то толкова се и забелязва долу до пода.

Тема "Вградена вана с плочки" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: