Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Здравейте,

Ще започваме ремонт в апартаментът, който беше на прабаба ми и решихме, че е най-адекватно да започнем от тръбите на парното/лирата в банята, които са доста ръждясали, но все пак доста топли през зимата и отопляват цялата баня, въпреки, че за мен е безмислено да отопляваш банята си с тези тръби а и въобще, майка ми си ги иска, а и най-важното и други съседи в блока. Вертикални тръби, които минават през всички съседи, ние сме на 3 тият етаж от общо 6. Викнах човек, който е сменял същите в съседния вход и ми беше препоръчан. Каза ми, че може да се сменят с полипропиленови, но тогава няма да излъчват топлина и няма смисъл да се оставят, защото целта им е единствено и само да топлят помещението, нямат щранг, не могат да се спрат. Можело да се сменят и с поцинковани, което било по-добрия варянт и по-скъп. В крайна сметка като се чухме по-късно ми даде една и съща цена и за двата материала, което не ми хареса, много защото самия той ми каза, че поцинкованите са по-скъпи.
Въпросите ми са:
*Тези поцинковани лъскави тръби, няма ли да започнат да изглеждат гадно само след година, когато вече има въздействие от вода и влага върху тях? Имайки предвид, че тръбите в монета са на почти 60 години и не текът все още-самите те :Д
*Какъв би бил вашият съвет? Някой който ги е сменил, какви е избрал и защо...
На мен се пада честа да убеждавам съседите ми, да ги сменим преди да стане проблем и искам да знам преди това, че офертата която имам е добра и, че е взето най-добро решение. Както и ако знаете добър довек, който се занимава с това, предпочитам да чуя поне още едно мнение и тарифа за тази услуга.
Благодаря предварително за отделеното време. 8-[ :) :)
kozl - майстор
Ми що не помислите за ПП тръби ама не като щранг-лира, а да ги скриете в стената и от тях да се захранва лира за баня. Така ще може на лирата да се монтира измервателен уред и да се контролира дали да топли или не.
А за подмяна на тръбите има и трети най, най-скъп вариант с неръждаеми тръби.
Днес говорих с друг човек, който ми каза, че ако съседите не искат да слагат лири(доста възможно в момента) можем да сложим или железни, за което ще си викне оксиженист/заварчик или медни, които били най-добрия варянт защото отдават най-голяма топлина. Вие какво мислите? :Д
Аз не разбирам въобще, но в монета "събирам" знания по темата и искам да разбера, кое ще е най-добре като цена-качество за да тръгна да убеждавам останалите 5 апартамента от блока :?
jekasus - майстор
Майстор от вчера написа:
или медни, които били най-добрия варянт защото отдават най-голяма топлина.
За тези забрави - медно и поцинковано не се смесва, щото вреди на поцинковани тръби след медните...
muhala - специалист
Дай някоя снимка да видим как изглеждат. Моя съвет е ако са здрави да не ги пипаш. Ще те надживеят. Всякакви варианти със знаждане на ппр, pex и т.н. изискват фитинги, които текат.
Опитах се да кача снимка, но казва, че е много голяма. Ще опитам да направя нова. Изгнили са доста, засега не текът а ще се прави ремонт на банята, която е в окаяно състояние и хора, които са идвали с термокамера, са казали на майки ми, че трябва задължително да започнем от тях, както и вътрешните тръби, от които вече течеше от горния етаж. Да разбирам, че и медните, въпреки, доста топлопроводими, са със оплътнения, които текат? Значи ли това, че е най-добрия варянт е да се купят същите като сега и да се заварят? Иначе, да тези са на 50,60 години и все още си вършат работата много добре.
chapara - майстор
kozl ти е дал най елегантния вариант. По подобие го направихме у нас и съм много доволен като цяло. При премахването на старите, те буквално се счупиха на мястото което е в плочата :!: а са поставяни 1990 година, т.е. на 30 години.
Mitashki_MM - специалист
Аз лично бих те посъветвал да не ги пипаш ако ще го правиш само ти а при съседите ти ще остават старите и някой ще трябва да навива им резби и да ги наснажда. Как точно си разбрал, че са ръждясали - това отвънка как изглеждат не е меродавно за цялостното им състояние. Преди 2 години и аз в апартамента на баба ми (строен 1956) рязах такива тръби и под горния 1/4мм от ръжда си бяха лъскаво сини и съвсем здрави. За тръбите по-бих се притеснил ако бяха не от 50-те ами от края на 80-те - период печално известен с хронични липси на всякакви материали, неспаването на никакви производствени норми и гонененто на план-петилетки без оглед на качесвото. На брат ми апартамента е строен 1988-90 - 2002 водопровода беше леш - никакъв цинк не бяха слагали в тия тръби - един крехък ръждив скелет беше останало от тях.
Твоите може да ги минеш за половин час с телена четка за бормашина и да си ги боядисаш с някои от онези - боя/грунд/преобразувател в едно - за 10-15лв може да станат като нови и не се притеснявай толкова за евентуални бъдещи проблеми - дори и да възникнат вертикалните щрангове се сменят относително лесно и ако не попаднеш на някакви пълни питекантропи смяната им няма да ти разбишка направената баня.
miroki - майстор
Ако се спука се затваря парче там. Така или иначе може да се спука между етажите и пак къртене.
Сменете от първи до последен етаж.

Тема "Смяна на тръбите за парното/лирите в банята" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: