Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
boqnkov - специалист
Здравейте! Става въпрос за апартамент ново строителство. Пожелах пералнята и сушилнята да бъдат на показаното на чертежа място и сега изводите са там. Исках да са към коридора, но колоната пречеше. Лошото е, че сега ми дойде на ум, че ако изградя стена от итонг 5см мога да ги вкарам в сухата тоалетна. Така в банята ще стане още по - тясно - итонг, лепило,плочка, междина между стената и пералнята... , Всичко е изградено, измазано с майки и готово за плочки. Няма да има душ кабина или стъклен параван, защото мястото не е много, а и не съм фен на душ кабините. Виждам го да има праг (2 сифона) и завеса от вътрешната му страна за да остава пода извън него сух. Според вас заслужава ли си цялата гимнастиката в името на това около пералнята и сушилнята да няма пара?

Прикачен файл

Ситуация.jpg
Ситуация.jpg (87.89 KиБ) Видяна 320 пъти
MIRO_073 - майстор
За мен да заслужава си.
jekasus - майстор
И лавици отгоре машините за различни домашни "боклуци" - аз съм за това решение, ако вратите могат да се отварят към коридора - пишем го идеален вариант.
zz_stefanov - майстор
Моята сушилня е в килера. Може да работи само на отворена врата. Кондензна е и с нагревател. Отделя много топлина. Това е уред който трябва да е добре вентилиран
Сега новите дето са с термопомпа не знам дали не отделят по малко топлина.
Иначе и пералнята и сушилнята според мен не трябва да са в банята.
kozl - майстор
И аз падкрепям идеята за сухото.
Нещо тякавя стяня и при сина. Сушилнята е над пералнята и ползвах помощ и дъски над съединявящата част, за да може след като се вдигне сушилнята да се изпързаля в нишата.
Максимално доближих гърба на пералнята до стената и остана луфт 2-3 см. Доколко помня луфта се получи заради извода за ст.вода и дебелината на аквастоп маркуча. Та там де беше извода, пералнята издадена и опря. Ако имах данни за пералнята щях да съобразя изхода да попада във вдлъбната част на пералнята.
boqnkov - специалист
За съжаление, очаквах точно такива отговори. Благодаря за мненията. А как е по - добре? С гипсокартон или с Итонг 5 см? И още един въпрос. Изводите за обратната вода задължително ли е да са с ф50? Искам да направя изводите за права и обратна вода така че да се "изяде" възможно най - малко място. Ако се вградят в стената на гърба на пералнята трябва да се изреже цялата (ако е ф50). За сушилнята извода може ли да е долу до този на пералнята? Една У-тка и над нея дъга и така и двата извода ще излизат на 45гр. от стената. Достъпа до крана за правата вода ще стане невъзможен. Това проблем ли е?
Svetoslavoff1 - специалист
"Сухият" вариант е за предпочитане. Жеката го е споменал - ако може вратата на тоалетната да се отваря навън, иначе ще се затрудни работата с пералнята. За обратната вода аз на едното си място я направих с ф35 и втора година няма проблеми, но не съм профи, та да препоръчам.
Ако можеш да изнесеш сушилнята някъде, пералнята може да е по-плитка с предно зареждане или с горно и така ще осакатиш по-малко банята. Спестяваш около 20см.
Бих проверил на място дали може тоалетната чиния да е максимално в ъгъла, разположена по диагонал, казанчето да е ъглово над нея, а до нея да е сушилнята, под бойлера. Така няма да и търсиш друго място и пак ще спестиш 20-ината см, за които споменах по-горе. Но си иска проиграване на място, за да се прецени дали резултата би бил задоволителен, щото зависи силно от габаритите на живущите :).
kozl - майстор
Пусни си тръба отделно за перялнята от ВиК пакета с кран до ревизионната вратичка. Аз така направих в подобна на твоята ситуация дето пералня и сушилня са една в-у друга.
На първата пералня на моите родители Candy от 1980 (още пере) вградих маркуч в стената с диеметъра на маркуча ня миялната и така работи години наред. С херметизирани връзки на вградения маркучя с канала и с щуцера към маркуча на пералнята.
С маркуча на пералнята се прави сифона към канала.
Стената може с аквапанел или друг циментофазерен панел. По добре от гипсокартон, но значително по скъпо.

Тема "Пералня и сушилня в суха или влажна част" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: