• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
infomar
Прочетох темите касаещ подобен тип бойлер, но не ми станаха ясно много неща.

1. Общо е мнението, че газов бойлер е по-икономичен от електрически. Има ли промяна в това мнение?
2. На половина са мненията, че удобството при ползване е по-добро. Има се в предвид, трудното регулиране на топла вода при къпане и миене на ръце.
3. Какво се прави при наличие на варовита вода? Кой/къде се върши почистване на топлообменника ако се задръсти? Може ли средно сръчен човек да се справи с проблема и как?
4. Каква е най-добрата мощност за къпане - 5,10,15 литров бойлер или 10,15,17 киловатов за нормално средно статистическо семейство от двама души с едно дете?
5. Разход една бутилка за месец ми се вижда много. Дайте примерен разход в бутилки при 30 къпания месечно и нормално миене на посуда от две домакинства. Без да разбирам, една бутилка ако стига за 2 месеца би трябвало да е нормално.
6. За димоход, обикновено алуминиево гофре ще свърши ли работа, необходима ли му е допълнителна изолация от вънка?
7. Необходимо ли е в стаята където е бойлера да има постоянен приток на свеж въздух.... или е препоръчително. Не става дума за херметично затворено помещение, а за нормална кухня в която да се монтира.

При това очаквано увеличаване цената на тока се замислям да мина на газов бойлер.... :?
fbr - майстор
1. Когато става дума за пропан-бутан, твърдението не е вярно.
2. Е не е като да ползваш обемен бойлер.
3. Поради загряване до около 40 градуса варовика не създава проблем.
4. Има хора на които им е комфортно и на 9 киловата проточен.
5. Може да се сметне това, като се има предвид че за загряване на обикновен 80 литров бойлер са нужни приблизително 6 киловатчаса.
6. Ще свърши работа.
Не ти трябва таралеж в гащите. Да обикаляш с газови бутилки наляво-надясно не е от най- приятните преживявания. Пробвал съм, бързо омръзва.
infomar
fbr написа:
1. Когато става дума за пропан-бутан, твърдението не е вярно.
2. Е не е като да ползваш обемен бойлер.
3. Поради загряване до около 40 градуса варовика не създава проблем.
4. Има хора на които им е комфортно и на 9 киловата проточен.
5. Може да се сметне това, като се има предвид че за загряване на обикновен 80 литров бойлер са нужни приблизително 6 киловатчаса.
6. Ще свърши работа.
Не ти трябва таралеж в гащите. Да обикаляш с газови бутилки наляво-надясно не е от най- приятните преживявания. Пробвал съм, бързо омръзва.
Цената на газта се очаква да намалява, а на тока да се увеличава. Учудва ме, че цената на затопляне водата на газ пропан/бутан, ще е по-скъпо от това на ток.
Имал съм 9 киловата проточен бойлер и съм се къпал на него без проблем дори и зимно време, но гледам, че масово рекламират и препоръчват 17 киловатовите. Затова ще ми е интересно практически мнения на колеги които имат различни по мощност бойлери.
При мощните ми се струва, че може да има проблем при малка проточност - измиване на посуда примерно. Вана няма да пълня - ползва се душ.
Гледам на схемите, че поставят филтър на входящата вода... не знам дали се продават такива и ако има какви са (не допускам, че ще са онези голеемите по 20 см) :?
Здравейте имам проблем с газов бойлер. Като се пусне топлата вода, температурата се отчита на един дисплей. Като пусна топлата вода на дисплея показва как температурата се покачва, като го спра или пусна студената вода индикатора за температурата изчезва. Така функционираше до преди няколко месеца. От известно време като спра топлата индикаторът на температурата продължава да работи, все едно бойлера е включен и не се изгася. Това не разрешава бойлера да запали наново. Остава си така с часове да отчита все едно върви. Случайно открих, че ако пусна студената вода, дисплея угасва и мога наново да пусна топлата вода. Но като съм под душа това е адски неудобно, хаби се вода, изнервящо е и това не е нормалното функциониране на бойлера. Мисля, че е някакъв дефецт в електрониката или термостата. Само по описанието моксете ли да ми кажете къде е проблема?
Andri01 - майстор
Проблема е в електрониката или пресостата - ти си го открил!! Решението - сервиз. :partyman:
пет сеп 25, 2020 12:33 pmAndri01 написа:
Проблема е в електрониката или пресостата - ти си го открил!! Решението - сервиз. :partyman:
Бойлерът е китайски, надали някой сервиз ще се наеме да се занимава с него. Мислех, ако е нещо дребно да го отстраня аз. Имам някакви познания, сам си го инсталирах. Мислех даже да откача връзката с електрониката да видя дали ще работи, но не смея да ровя там.
Andri01 - майстор
Потърси в нета "сервизи за газови уреди град ....."!
MamaMy - майстор
Ми недей да спираш топлата вода докато се къпеш. Ще откриеш, че не е толкова неикономично и даже си е много комфортно. Дали някой който е на ТЕЦ спира топлата вода докато се сапунисва?
Газовия бойлер е хубаво да се комбинира с термостат и предварително да се настрои комфортната температура. После повече не го закачаш. Аз ползвам два такива вече повече от три години и съм супер доволен. Имах в началото разни досадни проблеми с качеството на пропан-бутана. Има едно лигаво вещество (мисля, че е ароматизатора) което постоянно задръстваше клапанчетата. Това се реши с добавяне на филтри веднага след редуцир вентила. Тези филтри се употребяват в автомобилите, но съвременните битови газови уреди са даже по-прецизни и също имат нужда от такива.
На топлата вода съм вързал и пералнята и съдомиалната. С една бутилка карам повече от два месеца. Естествено имам няколко бутилки. Една ми е резерва около 5л. Другите са ми за газов котлон голяма мисля 27л и още една такава за газова печка в сервиза. Една имам на другия бойлер. Абе силно съм газиран. Същевременно ел. бойлера си ми седи. Дори онзи ден се сетих да му ползвам таймера за друг уред. Не го бях включвал от миналата есен. С изненада установих, че таймера се е забакнал и сочи 88:88. Явно някой токов удар го е довършил. Ще го гледам тия дни.
Настроил съм термостата , така няма нужда да се разхлажда допълнително водата. Но това не е нормалното функциониране на бойлера и може в един момент да откаже.
  • 1
  • 2

Тема "Отново за газов проточен бойлер на пропан бутан в кухнята." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: