• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Здравейте,
от няколко дена наблюдавам тавана, от който непрекъснато капят 3 големи капки. Съседите казаха, че не са правили нищо и не е имало наводнение.
Прикачвам снимка, за да ме посъветвате от какво може да е мокрия таван и как да разбера, преди да разбивам цялата баня.

Поздрави
Прикачен файл:
0-02-0a-ff6c97155509114663bcf2e1d2227d289ce2dd3d2d38ddd237d5db4ac4d2dce4_970cb4f5.jpg
0-02-0a-ff6c97155509114663bcf2e1d2227d289ce2dd3d2d38ddd237d5db4ac4d2dce4_970cb4f5.jpg (111.26 KиБ) Видяна 469 пъти
jekasus - майстор
logimen написа:
преди да разбивам цялата баня.
На комшията отгоре...
chapara - майстор
Щтрангова исгория , Вероятно водомери.
nikolson - майстор
Вода и жена тръгнат ли, няма спиране. :lol:
kozl - майстор
Тя причината е в горната баня или по-горните бани, обаче трябва да се разкрие, за да се предвиди и ремонт.
Тва, че на горния комшия не му тече е така, тече на долния ама това е ЕС. Ми ако беше негов и долния апартамент може би щеше да разсъждава по друг начин за теча.
И понеже скоро имах теч от горните комшии поради пробит сифон та те пример как сифона е подменян преди няколко години при ремонт на банята и комшиите не са правили нищо от тогава ама на теча се появи.
Аз направих оглед в комшиите и веднага видях дупката в сифона (алуминиев), а те имаха застаховка в Алианц и се обадиха на застрахователя. Чест за Алианц, който изпрати специалисти от фирма - подизпълнител за оглед на канали. Провериха каналите с камера. Какво може да видят с камерата :? Дупки в PVC-то, направени примерно от дюбел за тоалетна чиния или структура, извадени снадки. Нещо такова. Лоши уплътнения за съжаление се не виждат на камерата. Но пък дупката в сифона се вижда и без такава камера.
Обаче теча може да е от по-горен етаж и като замонолитването е изпълнено по-плътно само на един от етажите то там ще се разпострани теча в плочата, защото няма да се дренира в посока надоле.
Та възможни причини за теч бол. Отнякъде трябва да се почне. И понеже все още в магазините се продават алуминиеви сифони, почни с оглед на сифона на горните комшии. Ако не разбираш и нямаш опит, търси специалист, ама не с диплома, а с опит.
А да и търси закономерност в теча. Примерно ако е постоянен, вероятно е от водопровода, ако е променлив по-скоро причината е в канализацията.
torbalan - Дървен философ
Случвало ми се е теча да е през етаж и на етажа над мен наистина нямаше никакви проблеми, нито се виждаше теч.

Първо трябва да се открие от къде идва водата. После да се правят планове.
За много години!
Благодаря за отговорите. Говорих (отново) със съседа отгоре и той каза, че е забелязал влага в долния ъгъл, там където е теча при мен. Сега остава да разбереме, какъв е проблема :)
Chefo77 - майстор
Изронен фугин и баня без хидро - и като нищо локвата в ъгъла ще чезне в посока твоята баня.
Ама като гледам, че там са ти комуникациите, какво е дереджето при тях?
Забравих да добавя, че капките на моя таван са постоянни. При тях не знам още, ще ходя при тях тия дни да видя.
kozl - майстор
Преди няколко години си разбих част от банята, за да видя, че теча иде отгоре през един етаж. При мен протече в хоризонталния куфар за моноблока в ъгъла м-у плочките на пода и стената на куфара и при това по-далече от куфара на вертикалните щрангове, та се усъмних в тръбите за моноблоковете и започнах да разбивам от там.
Оказа се, че хоризонталния куфар се е напълнил с вода от теч по вертикалния и това обаче констатирах чак като разбих и част от вертикалния куфар. Та за това е добре да има някаква ревизионна вратичка да да може да се прави оглед вътре в куфара.
Та съвета ми е избери си място за рев.вратичка и разбивай от там. Горния комшия ако не разреши да се разбива, какво може да се види в куфара на вертикалните щрангове при него :?
И ако теча е малък, трудно се забелязва. Ако няма изолация на тръбата за студена вода, конденза по нея може да се приеме за теч.
Къде се намират водомерите? Ако са в куфара трябва да има рев.врата. Но ако не са както при мен няма начин за оглед. След като си разбих банята оставих отвор в долния край на вертикалния куфар, през който мога да опипвам канализационния верт.клон, но за оглед на водопроводните тръби трябва да ползвам камера с удължител. Ма все пак има отнякъде достъп за частичен оглед. А и като протече от горните комшии водата изтича през този отвор вече и не ми пълни другия куфар. Но явно вертикалните тръби са добре замонолитени и уплътнени при мен, че течовете над мен се отразяват в моята плоча.
  • 1
  • 2

Тема "Съвет за наводнен таван" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: