Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Прикачен файл:
20210120_114649.jpg
Здравейте колеги. Ситуацията е следната: в мокро помещение тип килер са поставени пералня и над нея голям бойлер. Изградена е инсталация с PVC тръби с алуминиева вложка pex/al/pex. Забелязах ,че тръбата където минава топлата вода от бойлера леко сълзи. Сълзенето се изразява в следното-на около две минути и половина се появява капчица която пада на пода. Знам че е най-добре да се смени цялата тръба, но ще е доста трудоемко най-вече където минават покрай централните щрангове. Знам че при тези тръби отвият ли се един път трябва да се сменя всичко наред тройници, колена,гайки и така нататък. Искам на първо време да пробвам да спра сълзенето с подръчни материали. Прочетох доста за самовулканизираща се лента, скоби за аварийно спиране, пресфитинг и други неща. Мястото където е сълзенето се засича с още две тръби, една отдолу и една вертикална нагоре, а и самата тръба е много близко до стената. Единственото което може би ще стане без голям проблем е самовулканизиращата се лента, евентуално пристегната с обикновена скоба за водно съединение. Мога да добавя и някакъв вид двукомпонентно лепило, за повече здравина и сигурност. До сега не съм се занимавал с подобни материали и ще помоля някой да ме насочи каква лента и лепило да избера.
nikolov333 - майстор
Така като я гледам снимката изглежда като "херния"на ал.вложка.. :rolleyes: :shock:
kozl - майстор
Ленти, лепила едва ли ще удържат на налягането. И кво е тва лепило дето лепи ПОЛИЕТИЛЕН :?
Не че няма такова ама и заглавието ти грешно :wink:
Сменяй тръба от връзка до връзка. Като гледам снимката връзките ти са разглобяеми и ако всички са такива е напълно възможно и не особенои трудно да подмениш цял участък от тръбата от връзка до връзка. Е мое би на всеки да не му се отдава :?
Тогава може да минеш и само с муфа или две муфи и парче тръба според зависи колко е дълъг повредения участък от тръбата.
brick - специалист
Самовулканизиращата лента се размеква от гореща вода и налягането или я изхвърля изпод скобата, или й прави мехур. И накрая пак ще стигнете до замяна на тръбата.
ср яну 20, 2021 12:20 pmnikolov333 написа:
Така като я гледам снимката изглежда като "херния"на ал.вложка.. :rolleyes: :shock:
Най-вероятно заради попаднала искра от ъглошлайф.

Тема "Сълзене от PVC тръба" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: