• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
XpacTa - специалист
Здравейте,

Предстои ми ремонт на стара баня. Иска ми се да набутам в нея двойна мивка, тоалетна, душ, пералня, сушилня и евентуално вана и някоя и друга колона или мебел за съхранение. Отоплението ще е водно подово, но ако има място за лира бих сложил. Както ще видите има място, но заради особеностите на помещението (има скосение и прозорец точно на най-подходящото място за душа) няма много избор кое къде ще се сложи. Опитах се да разиграя разни варианти и ще се радвам ако някой успее да измисли нещо по-добро. При всичките варианти сушилнята и пералнята са с нормален размер, но мисля да намеря някои по-плитки, тъй като и без това са за смяна. Ще се ползва от четири човека, затова и е двойната мивка.

На схемата по-долу се вижда една стеничка, която ще отпадне. Прозореца е срещу вратата в долния десен ъгъл. Скосението започва от чертата над вратата и в най-ниската част височината е 1,40:
Изображение

Първоначалната ми идея. Тъй като в скосението не може да се сложи кой знае какво реших да сложа там вана:
Изображение
Изображение

Ако сложа пералнята и сушилнята в скосението се получава голяма загуба на място от двете им страни, а и заради отварянето на вратичките им тоалетната и мивката трябва да дойдат още по централно:
Изображение

При този вариант прозореца се пада точно в душа и ще трябва да го зазидам, а не ми се иска:
Изображение

В този вариант мога да сложа няколко глидера под прозореца и според мен няма да е проблем при къпане (в момента положението е подобно):
Изображение
Това между ваната и пералнята е писоар, но смятам да не слагам, вместо това пералнята ще отиде малко по навътре в скосението. Също така се чудя дали да не е със стъклена стена затваряща изцяло пространството на душа.
zz_stefanov - майстор
Не знам с какво друго място разполагаш, но според мен пералнята и сушилнята не им е мястото в банята.
XpacTa - специалист
Сега са в коридора и не мога да ги ползвам с отложен старт, защото се чуват в спалнята. Виждам че хора си ги слагат и в кухните - според мен и там не им е мястото, ама къде тогава?
vladtod - специалист
Тъкмо взех едно бойлерче от сервиз за проблем с дефектно токовата защита която падаше от получения конденз вътре . А в банята става мъгла как мислиш да опазиш техниката ? И защо ти са две мивки, обикновено сутрин има струпване ама и пред тоалетната е същото , представям си как двама си мият зъбите а трети разтоварва с надупени хора в лицето му, имай го в предвид не се заяждам .
XpacTa - специалист
Е тогава да направя като в блоковете - отделно тоалетна, отделно баня, че може и за едно мокро помещение за пералнята да остане...

Като е единична мивка по поносимо ли е - само един ти е надупен докато разтоварваш?!?
ulieliadi - специалист
Най ми харесва първи вариант. Няма нужда да се зазижда прозореца, просто едно фолио да не те гледат. Може и една завеска да не пръска толкова върху него.
На пералнята и сушилнята нищо им няма ако има хубава вентилация и не се мокрят директно. Те и без това едвам си изкарват гаранциите вече, не са вечни.
ky-kyy - майстор
За да ти е мирна главата, както каже жената, така разпределяй.
zz_stefanov - майстор
Ако сте многочленно семейство, сложи уредите навън, раздели помещението с тънка преграда на две във всяко да има тоалетна и мивка, сложи две врати. Ваната в едното душа в другото и ще рахатясате.

От отложения старт на тези уреди няма много да изкяриш.
XpacTa - специалист
Това е интересна идея, малко трудна за осъществяване заради скосенията и прозореца... както и да го погледна този прозорец се пада в душ кабината.

Втората врата трябва да се пада точно до другата - няма как да е по в страни, заради скосението. Ваната я завъртях, за да може да се ползва и за душ. Да кажем че лявото помещение е доста добре разпределено, само мивката е малко рискова точно срещу вратата, но ако е с някакви заоблени ръбове няма да е драма. Но другото помещение както и да го гледам става свръх тясно:
Изображение

Тук дясната тоалетна е доста сгъчкана - само 50 см ширина:
Изображение
vladtod - специалист
Това е друга бира :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Разпределение на баня - съвети" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: