• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Здравейте, Мога ли да попитам за мнение относно приложената схема за свързнаве на бойлер и по-точно за байпаса са източване отбелязан в жълто. Той отива към студената магистрала и смесители. Според вас има ли някакъв проблем този тръба за изтоване на бойлера, отбелязана в жълто да се свърже към топлата магистрала и смесителите, плюс 1 кран, който да я насочва по посока смесителите, а не обратно към бойлера. Идеята ми е, че боълерът вече е загрял водата и ако ще се изтова е логично затоплената вода да се източи от студения изход, но през топлата магистрала, а не през студената. Благодаря. /Първи пост. Извинявам се, ако не съм спазил някое правило на форума/

Прикачен файл

Boiler.PNG
iliya_i - майстор
пет фев 18, 2022 6:41 pmJohnny B.Goode написа:
Здравейте, Мога ли да попитам за мнение относно приложената схема за свързнаве на бойлер и по-точно за байпаса са източване отбелязан в жълто. Той отива към студената магистрала и смесители. Според вас има ли някакъв проблем този тръба за изтоване на бойлера, отбелязана в жълто да се свърже към топлата магистрала и смесителите, плюс 1 кран, който да я насочва по посока смесителите, а не обратно към бойлера. Идеята ми е, че боълерът вече е загрял водата и ако ще се изтова е логично затоплената вода да се източи от студения изход, но през топлата магистрала, а не през студената. Благодаря. /Първи пост. Извинявам се, ако не съм спазил някое правило на форума/
Ти колко често смяташ да го точиш този бойлер, та са те налегнали такива тежко кахъри?

Аз моя бойлер до точа веднъж на 5-6 години за почистване и смяна на анод.
И не ползвам специални кранове и тръби за точене. Слагам един шлаух на клапана. Другия край на мивката. И като го пусна да се точи вечер, преди лягане, на сутринта е готов за работа.
Ти колко често смяташ да го точиш този бойлер, та са те налегнали такива тежко кахъри?

И не ползвам специални кранове и тръби за точене. Слагам един шлаух на клапана. Другия край на мивката. И като го пусна да се точи вечер, преди лягане, на сутринта е готов за работа.
[/quote]

Става въпрос за вила, която се зазимява всяка есен. И за последното миене на чинии и т.н. преди /или дори след/ спиране на водата, мисля е готино от чешмата да се побзват тези няколко десетки литра.
iliya_i - майстор
пет фев 18, 2022 7:47 pmJohnny B.Goode написа:

Става въпрос за вила, която се зазимява всяка есен. И за последното миене на чинии и т.н. преди /или дори след/ спиране на водата, мисля е готино от чешмата да се побзват тези няколко десетки литра.
Ей те на такива, дето смятате, после им гърмят бойлерите.
И като го караш на режим вода - въздух после ще ревеш, че се пробил на първия месец след гаранцията.
За зимата се точи еднократно за годината. Първо му спираш тока, да не загрява повече. После пускаш чиниите за миене. Накрая (като си използвал вече топлата вода) го пускаш да се точи и заминаваш на топло.
За другото - помисли си, дали не мислиш грешно, та да спестиш едни 5 лева на година за ток, дето после няма да стигнат за нов бойлер.
[/quote]

Човек, благодаря за отговорите, но не става дума за пестене на пари, а за иновативно и чисто решение. Освен това бойлер да е включен цяла зима без да се ползва ми се струва ненужно. Да се зазимява къща си е съвсем разпространена практика. Питам просто дали има нещо опасно или невъзможно в идеята ми за свързване. Искам сега в сезона, когато е празен да се позанимавам.
iliya_i - майстор
пет фев 18, 2022 8:26 pmJohnny B.Goode написа:
Питам просто дали има нещо опасно или невъзможно в идеята ми за свързване. Искам сега в сезона, когато е празен да се позанимавам.
След като е вила, естествено се замимява, но веднъж в годината, а не всеки ден.
Но идеята ти е доста абсурдна, от гледна точка на това, че сигурно имаш жена и деца.
А това дето го мислиш, не е за тях. Веднъж ще спре водата, докато си на магазина, ще източат бойлера и после БУМ.
Как смяташ да го защитиш от работа на нагревателя при празен бойлер?
jekasus - майстор
Грешна схема от интернет, няма как да работи при източване на бойлера.
iliya_i - майстор
Понеже схемата е надписана на Руски, предполагам, че автора го разбира.
Руснаците имат един термин "дуракоустойчивост".
Всеки производител се стреми да направи продуктите си възможно най-дуракоустойчиви, срещу неправилна експлоатация.
Например някои производители залепят още във фабриката клапана на входа на бойлера.
Да ама нашия герой е решил, че това му пречи много и го затруднява. И търси схеми за елиминирането му.

Та аз твърдя, че източването на водата от бойлера трябва да става трудно, а не лесно.
И трябва да се прави рядко и челенасочено - за вилата само веднъж годишно.

ПП. Като точа бойлера на вилата през ноември му откачам и изолирам фазовия проводник. На пролет го свързвам, когато го пълня. Не съм сам. Имам и семейство. И гледам да елиминирам възможността друг да се опита да прояви някаква инициатива, без да знае как.
kozl - майстор
пет фев 18, 2022 6:41 pmJohnny B.Goode написа:
Ако начертаеш тва в червеното и вероятно сам ще си отговориш за безмисленото предложение.
1. Какво е значението на това по коя тръба ще се източва бойлера през смесител, щом е спряна студената вода по схемата. Оно пак в смесителя ке има само топла вода :shock:
2. Като се източва от къде ще влиза въздух в бойлера :? Ако се източва през студената тръба се отваря смесител за топлата и въздуха влиза от там и от високо в бойлера и без да преотдолява водно ниво в бойлера. Ако източването по схемата се свърже към топлата тръба и се отвори смесител към студената въздуха ще се сблъска с водното ниво. Т.е. като се получи вакум в бойлера струята в неков момент ще сопре, да си глътне въздух бойлерот :-D Тва нещо като да изливаш пълна бутилка с тесно гърло обърната надолу :wink:
3. Не разчитай на дебит при източване. Еднаж бех на подобна схема дето да се ползва водата от студения бойлер, по тръбата за студена вода, когато спре водата в общинския водапровод. Обаче дебита през смесителя слаб и требе мноо да се внимава некой да не щракне тока на бойлера доде е празен.

И от любопитство - колко е обема на бойлера и за кво ще го ползваш този обем преди зазимяването на бойлера?
kozl - майстор
пет фев 18, 2022 11:29 pmjekasus написа:
Грешна схема от интернет, няма как да работи при източване на бойлера.
Жека оти е грешна схемата :? Оно имаше и все още има предпазни вентили без палец и за източването на бойлера требе да се разкача от нейде :? Та тая схема е за вентил без палец, но аз бих ползвал секретен кран за източване и аз не видам нужда да го връзвам към студената тръба - само за източване. Секритен оти поне да има неков замисъл от неумишлено врътване на тоя кран :roll:
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: