Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
GRENLOULD - помощник
Здравейте приятели. Въртят ми се едни идеи, но незнам дали е възможно и за това се допитвам до вас. Възможно ли е с 1 бойлер да се захранват две бани, като не е задължително да се използват двете едновременно. Бойлера ще е на първи етаж в банята, като ми се иска да пусна тръба към вторият етаж към другата баня. Разстоянието е около 6..7 метра. Също ще се захранват и 2 чешми (една в първата баня и една в другата). Има ли вариант за такава система или е невъзможно да се постигне с бойлер примерно 200 литров? Знам, че идеята е шантава, но съм длъжен да Ви попитам, благодаря предварително.
MamaMy - майстор
Че какъв е проблема? След като може да захранва кухня и баня защо да не може и половин блок. Ако е достатъчна водата остава единствено едновременното ползване. Ако се пуснат по-дебели тръби няма да има проблем и с дебита. Ако сега пускаш тръбите ползвай колектор при бойлера и отделни тръби за различните консуматори. Може да ползваш два колектора 3/4 по един на етаж. Така само връзката между тях и бойлера ще е 3/4, а всичко друго на 1/2.
jekasus - майстор
GRENLOULD написа:
Възможно ли е с 1 бойлер да се захранват две бани, като не е задължително да се използват двете едновременно. Бойлера ще е на първи етаж в банята,
Стандартен вариант при къщите, само че бойлера е в отделно техническо помещение, където е всичко събрано и свързано с отопление и водата.
ivanovbg - майстор
Аз съм така. Бойлера ми е на третия етаж, а захранва две кухни и бани съответно на първия и втория. Тръбата ми е ф20. В началото бях пуснал ф25, но я смених, че като не си я пускал по дълго време трябваше много да се източва за да дойде топлата.с по дебелата идваше за около минута, а след смяната времето се скъси на около 20 сек. Нямам проблем с едновременноото ползване , но налягането на водата ми е 3 бара.
GRENLOULD - помощник
ср юни 21, 2023 9:06 pmMamaMy написа:
Че какъв е проблема? След като може да захранва кухня и баня защо да не може и половин блок. Ако е достатъчна водата остава единствено едновременното ползване. Ако се пуснат по-дебели тръби няма да има проблем и с дебита. Ако сега пускаш тръбите ползвай колектор при бойлера и отделни тръби за различните консуматори. Може да ползваш два колектора 3/4 по един на етаж. Така само връзката между тях и бойлера ще е 3/4, а всичко друго на 1/2.
Радвам се, че това е възможно. Иначе става дума за къща в случая 1-ви и 2-ри етаж. Смятам, че с 1 бойлер ще е по икономично отколкото 2 по малки да работят нон стоп. Сега обмислям нещата, та за това всяка информация ще ми е много полезна. Ще го имам в предвид това за колекторите 3/4. Много благодаря. :partyman:
GRENLOULD - помощник
ср юни 21, 2023 9:25 pmivanovbg написа:
Аз съм така. Бойлера ми е на третия етаж, а захранва две кухни и бани съответно на първия и втория. Тръбата ми е ф20. В началото бях пуснал ф25, но я смених, че като не си я пускал по дълго време трябваше много да се източва за да дойде топлата.с по дебелата идваше за около минута, а след смяната времето се скъси на около 20 сек. Нямам проблем с едновременноото ползване , но налягането на водата ми е 3 бара.
Благодаря за инфлацията. Интересува ме, след като бойлера е на 3-тия етаж, там го държите в отделно помещение само него ли, тоест помещението е само за бойлера и там няма баня? И колко литра е самият бойлер? Ние вкъщи също сме на 3-етажа, но на този етап 3-тия етаж не съм го ремонтирал и за това мисля да използвам само 1-ви и 2-ри, като бойлера мисля да стои на 1-ви етаж в отделно помещение извън банята. Иначе знам, че е субективно спрямо домакинството според членовете в семейството, но чисто информативно. В нашето домакинството сме 5 , та и за това си мисля, че 200 литра може и да стигнат.
brassSob - специалист
Така и така ще го правиш, защо не си пуснеш и рециркулация, за да не чакаш топлата вода. Ако мислиш да го караш на ток 200 литра мисля, че ще ти е добре. Ако слагаш слънчеви панели занапред по-добре 300л.
kr1100 - майстор
ср юни 21, 2023 9:35 pmGRENLOULD написа:
...Радвам се, че това е възможно. Иначе става дума за къща в случая 1-ви и 2-ри етаж. Смятам, че с 1 бойлер ще е по икономично отколкото 2 по малки да работят нон стоп. Сега обмислям нещата, та за това всяка информация ще ми е много полезна. Ще го имам в предвид това за колекторите 3/4. Много благодаря. :partyman:
Зависи какво е налягането на водата. Да не стане така, че като се къпиш на 2 я етаж да забраняваш да се ползва вода на 1 я етаж.
С редуктор на налягането и ограничение на 4,5 бар а става номера.
yanko78 - специалист
Абсолютно никакъв проблем, като изключим, че колкото по далеч е консуматора (банята) ще имаш голямо изчакване. В сегашния ми апартамент който правя, дори няма в кухнята връзка с бойлера, а е оставен байпас, на който да се вържи малък бойлер под мивката.
А дали ке имаш две бани или една баня и три мивки, всичко е едно и също, до къде ще стигне топлата вода.
LazarGanev - "Велик майстор"
ср юни 21, 2023 9:35 pmGRENLOULD написа:
Смятам, че с 1 бойлер ще е по икономично отколкото 2 по малки да работят нон стоп.

Не, няма да е по-икономично, но ще е по-практично. А за 5 човека - по-добре 300л бойлер

Тема "Използване на 1 бойлер за 2 бани?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: