Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Vesiv531 - напреднал
Здравейте, да започна първо със старото разпределение: 5кв/м2 разделено на 3 помещения - тоалетна, съблекалня и баня като банята беше около 2.5кв/м2, а останалите 2.5 бяха разделение между тоалетната и съблекалнята, а сега всичко стана на едно помещение. В тоалетната има отдушник който със запалена свещ пробвах да видя дали дърпа и пламъка не помръдна (може би е запушен някъде от горните етажи). В банята има и прозорец към тераса. Досега проветряването в банята се случваше главно през прозореца и отворен прозорец на терасата и мухъл не съм виждал никога да има, но минуса е, че зимата след проветряването си става хладничко. Въпроса ми е заслужава ли си да пускам кабели за вентилатор към отдушника или да си нанивам един таймер в главата за след къпане когато се отвори прозореца и ходя и да го затварям да не изстива много. Също така имам и радиатор в самата баня.
chapara - майстор
Не се занимавай, щастливец с прозорец си ти, както и аз. Гледай си кефа!
kozl - майстор
Значи има прозорец и вентилация има.
Доколкото усещам тормози те управлението на вентилацията (отваряне/затваряне на прозореца).
С вентилатор е по-лесно, има умни вентилатори. Вероятно има и умни прозорци, но умните вентилатори са превзели ел.магазините, а умни прозорци са по поръчка и то в специализирани производители. А поръчковата цена :shock:

А дали пък ще е възможно до прозореца да се направи отвор с PVC тръба за вентилатор :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср апр 24, 2024 11:16 pmVesiv531 написа:
... Въпроса ми е ...
През прозорец се проветрява най-бързо и икономично. Явно го правиш неправилно. Отваряш широко прозопрец, топлият и влажен въздух веднага отлита навън, направо като засмукан и затваряш прозореца. За минута работа. Ако държищ дълго отворено, "да проветрява", просто изстиват стените, а няма нужда
chapara - майстор
И лятото се къпеш на отворено, вместо да се душиш.😉
MamaMy - майстор
На самия прозорец лесно се слага вентилатор. Повечето стъклари спокойно изрязват кръгли отвори с точни размери. Вземи си читав вентилатор и го залепи с полиуретан направо на стъклото.

ПП Не забравяй да монтираш долу ниско на вратата на банята решетка за да има от къде да влиза въздух. В противен случай ще дърпа през сифоните и ще ти смърди в банята. Ако запечаташ сифоните, вентилатора ще прави вакуум в банята и няма върши работа. Последното се усеща по-трудно (затваряща)отваряща се врата при пуснат вентилатор.
Lutchezar - майстор
Може да се опиташ да отпушиш отдушника. Пробвай примерно с водач на кабели, да не е с ендоскоп.
Но прозорецът е голямата благинка която имаш.
chapara - майстор
Пак се втелясваме, а отсреща няма никой😄
Vesiv531 - напреднал
Прозореца попринцип жената го оставя отворен да седи 24/7 макар и многократните ми опити да я накарам да го затваря след най-много час проветряване. Въпроса ми като цяло се зароди от това, че всеки познат, роднина, колега ми вика 'слагай вентилатор, че иначе мамата си тракало от влага', но повечето живеят в панелки, а моят апартамент е тухла и както казаха имам 'благинка' от това, че имам прозорец в банята. Вентиалтор на самия прозорец няма да сложа никога, сякаш и не ми се занимава да отпушвам отдушника, че кой зная каква кутия на пандора ще си отворя и там. Решението е взето - остава само прозорец и никакви обувки за жената докато не се научи да го затваря навреме :-D

А сега се сетих, че имам още един въпрос който не вързан с вентилацията. Тези дни ще слагам замазката на пода взех Weberfloor basic, че не искам да вдигам много нивото и на места замазката ще е около 1.5-2см, но където и колкото и да четох не успях да намеря след колко време я дават, че може да се върви по нея. Зора ми е, че си живеем в апартамента и къпането сме го решили с ходене до апартамента на родителите ми, но ходеното по малка и голяма нужда си го правим в къщи (тоалетната е вързана с гофра към тръбата). Мислех да сложа замазката на 2/3 от банята като оставя една пътечка до тоалетната и под смата тоалетна без замазка докато дръпне новата и след това да я преместя и да сложа замазката на останалата част, но така и не намерих след колко време препоръчват да стане това (под тоалетната ще бъде най-тънка замазката).

Тема "Вентилация в баня." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: