Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Alfa_D - специалист
Класически въпроси - ново строителство, с всичките плюсове и минуси :-)

На пода на банята има два сифона, не се предвижда душ кабина, как да направя наклоните на пода? Някъде видях 1.8 градуса на линеен метър. Размерите на пода са приблизително 2.2 м х 1.8 м.

Самите тръби, предвидени за сифоните, стърчат на около 4-5 см от пода. Това означава ли, че трябва да се прави някаква замазка 4-5 см, за да се изравнят с нов под и съответно да се постигнат наклоните?

За какво служи вторият сифон, този под мивката?

Трябва ли да се поставя втори слой гипсокартон преди слагането на плочките? Сега е 12.5 мм, не ми харесва и закрепването към профилите.

Изображение
brum - майстор
При мен с двата сифона банята е разделена на две от бордюр. Където се къпем наклона а по-голям, а в другата част по-малък. Баните са малко по-големи обаче. Бордюра е успореден на късата страна и разделя банята на два правоъгълника.
kozl - майстор
съб сеп 21, 2024 7:03 amAlfa_D написа:
Класически въпроси - ново строителство, с всичките плюсове и минуси :-)

На пода на банята има два сифона, не се предвижда душ кабина, как да направя наклоните на пода? Някъде видях 1.8 градуса на линеен метър. Размерите на пода са приблизително 2.2 м х 1.8 м.

Самите тръби, предвидени за сифоните, стърчат на около 4-5 см от пода. Това означава ли, че трябва да се прави някаква замазка 4-5 см, за да се изравнят с нов под и съответно да се постигнат наклоните?

За какво служи вторият сифон, този под мивката?

Трябва ли да се поставя втори слой гипсокартон преди слагането на плочките? Сега е 12.5 мм, не ми харесва и закрепването към профилите.

Изображение
От писаното не се разбира има ли замазка на пода в банята или няма. В новото строителство апартаментите се продават без направена замазка в баните. Това позволява по-лесна промяна на канализационните тръби в банята в съответсвие с желанието на собствениците за промяна на разположението на аранжировката на банята спрямо проектното такова.
Ако вместо скицата беше показан архитектурния проект на банята, предполагам щеше да стане ясно за какво са 2 стърчащи от пода тръби.
Моето предполажение е, че тръбата до мивката е за сифон и ако има замазка наклона е към тази тръба. А другата стърчаща тръба до ГК куфар е за поддушово корито.
В общи линии в новото строителство куфарите от ГК в баните също не се изпълняват.
chapara - майстор
Ако беше отбелязал ВиК изводите щеше да е по лесно, не че не могат да се преправят!
За мен до мивката е предвидена по дължината вана.
Alfa_D - специалист
Нямам чертеж на ВиК, затова направих снимка. Тръбите са скрити в замазка и стърчат на около 50 мм от нея. Като сложа и сифоните, които са високи около 100 мм, излиза, че трябва да правя допълнителна замазка около 150 мм. Това колко торби по 25 кг са? :)
Както е показано на първия чертеж, няма място за душ кабина или поддушово корито ,а по-скоро за класическа баня.
В момента всичко е с гипсокартон 12.5 мм и не ми е ясно ще издържи ли 2.7 м фаянс, затова мисля да сложа още един слой и допълнително да укрепя профилите.
Налконите към сифоните не са ми ясни - банята трябва да е на две нива или какво?

Изображение

Изображение
miroki - майстор
Изкъртваш си около тях и си слагаш сифона където искаш. Това не е бетон, а замазка и се кърти лесно до плочата.
Така повдигат за вана или душ корито, корито за кабина, които вече не се ползват толкова.
Ревизирай всички тръби преди плочките, да не къртиш после. В нашия блок имаше пробити тръби при поставяне на дюбели за гисокартон.
Имаше и такива които след плочки сваляха плочките за ремонти.
chapara - майстор
Кой ще прави банята, защото вероятно няма да си ти?
jekasus - майстор
вт сеп 24, 2024 10:35 amchapara написа:
Кой ще прави банята, защото вероятно няма да си ти?
Никой не знае... А е много лесна да се направи хубава.
kozl - майстор
вт сеп 24, 2024 9:20 amAlfa_D написа:
Нямам чертеж на ВиК, затова направих снимка. Тръбите са скрити в замазка и стърчат на около 50 мм от нея. Като сложа и сифоните, които са високи около 100 мм, излиза, че трябва да правя допълнителна замазка около 150 мм. Това колко торби по 25 кг са? :)
Както е показано на първия чертеж, няма място за душ кабина или поддушово корито ,а по-скоро за класическа баня.
В момента всичко е с гипсокартон 12.5 мм и не ми е ясно ще издържи ли 2.7 м фаянс, затова мисля да сложа още един слой и допълнително да укрепя профилите.
Налконите към сифоните не са ми ясни - банята трябва да е на две нива или какво?

Изображение

Изображение
Няма как да проверя наклоните на замазката по снимката. Предполагам че идеята от проекта е наклона в банята да е към тръбата до начертаната мивка.А при другата тръба да се оформи като душ кабина. С преправяне на нивата и наклоните тази тръба при мивката може и да не се ползва и да се затапи и замаже и наклона да води водата към сифон на мястото на другата тръба.
Възможно ли е куфара за вертикалните щрангове да се намали по ширина?
Аз не бих ползвал предстенна обшивка от ГК в тази малка баня. Щях да пусна водопровода за мивката в замазката и да ползвам мивка с долен шкаф по поръчка. И конзолно седало със структура в куфара за вертикалните щрангове.

Тема "Два сифона в банята баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: