• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
Здравейте,
Искам да сложа вентилатор за баня може би Pax norte или fresh intellivent 2.0.
Размера на банята го изчислявам на 10.296 м3. Банята е в стар панелен блок. С плочки е цялата, без тавана. Отдушник 123 мм

Проблема идва с това къде да се върже вентилатора. Няма кабели в отдушника, а не искам да рабивам. Към крушката не мисля, че е добре да се върже. Затова мисля за вентилатора кабела върви в кабелен канал и излиза през дупка във вратата към коридора и от там има различни варианти

1.Взимате на ток от двоен ключ (за осветление) и свързване към стар ключ (отдолу двойния има стар ключ, който не работи и не се ползва за нищо). Не е свалян и не знам какво има.
2.Взимане на ток от контакта и добавяне на външен нов ключ до него.
3.Влиза в контакт чрез щепсел
4.Свързване зад контакта

Въпросите са:
1. Кой от вариантите е най-безопасен ?
2. Безопасно ли е изобщо да минава кабел от вентилатора в банята по тавана ? Практика ли е ?
3. Какъв кабел и кабелен тунел да взема, за да са влаго, водоустойчиви и да не го убие някой тока или да стане някой проблем ?

А относно вентилаторите, ако някой знае дали моделите като pex norte и intellivent 2.0, ако се монтират по тоя начин и понякога се изключват дали им е проблем?
Последна промяна от Askyou на ср яну 22, 2025 9:00 am, променено общо 2 пъти.
iliya_i - майстор
вт яну 21, 2025 4:45 pmAskyou написа:
.... ако някой знае дали моделите като pex norte и intellivent 2.0, ако се монтират по тоя начин и понякога се изключват дали им е проблем?
А какъв да им е проблема.
Не се сещам за електрически уред, който да има проблем ако му се спре захранването.
Все пак си купувате просто електромотор с перка, а не атомна подводница.
kozl - майстор
Вентилаторите от този тип нямат обратна клапа (ОК), която да спира въздушен поток с посока навлизане в банята.
За да спират обратен въздушен поток тези вентилатори трябва да са включени.
Това им е "проблема" с изключването.
Кабел с двойна изолация, примерно ШВПС, ПВВМБ, СВТ. Не си писал каква е инсталацията, вероятно кабелите са с 2 проводника. Снадки към вентилатора в корпуса му и извън банята.
Кабелен канал пластмасов, може и тръби с пластмасови държачи. Захващането препоръчвам да е с дюбели с неръждаеми винтове.
В конзолните кутии за ключове за осветление вероятно няма нула, така че най-сигурно е захранване от контакта.
iliya_i - майстор
ср яну 22, 2025 8:15 amkozl написа:
Вентилаторите от този тип нямат обратна клапа (ОК), която да спира въздушен поток с посока навлизане в банята.
Имат клапа в опциите. Ако се купи ще имат.
kozl - майстор
ср яну 22, 2025 8:33 amiliya_i написа:
ср яну 22, 2025 8:15 amkozl написа:
Имат клапа в опциите. Ако се купи ще имат.
То такива опции има и по нашите магазини. Това не е клапа точно за вентилатора Pax, а а клапа към въздуховода.
Тази точно клапа Pax Backdraft Damper е гравитачна и не може да се ползва над вентилатор към тавана.
iliya_i - майстор
ср яну 22, 2025 2:06 pmkozl написа:
Тази точно клапа Pax Backdraft Damper е гравитачна и не може да се ползва над вентилатор към тавана.
Кой каза "над вентилатор към тавана"?
kozl - майстор
ср яну 22, 2025 6:13 pmiliya_i написа:
ср яну 22, 2025 2:06 pmkozl написа:
Кой каза "над вентилатор към тавана"?
А кой писа, че това е клапа към вентилатора?
Това е допълнителна клапа, която не може да се прикачи към вентилатора.
Дали Askyou ще ползва допълнителна клапа той ще решава.
По припцип една от рекламните точки на умните шведските вентилатори Pax norte е, че те заместват обратната клапа, но за да изпълняват тази функция трябва да имат постоянно захранване.
Аз монтирах 2 такива в бани, като в последствие ползвателите ме накараха да шунтирам ключа към вентилаторите.
Ако трябва да се спират по някаква наложителна причина те имат вграден ключ в корпуса.
Аз все още държа на вентилатори САТА, без електроника, в комплект с прикачена за тях клапа и захващане с "котешки нокти" в PVC тръба.
По шумни са от Pax, но са по мощни.
iliya_i - майстор
Kozl, уникалната функция на тези вентилатори не е, че се ползват без обратна клапа, а че се управляват по Bluetooth.
По принцип всеки вентилатор който не се спира може да се ползва без клапа. Ама няма проблем да се ползва и с клапа.
А тоя Bluetooth на вентилатор за баня не знам за какъв .уй му е.

В края на краищата всеки вентилатор Ф100 е 100 +/- 10 куб. м/час, а на ф120-125 какъвто позволява отвора е 150 +/- 10 куб. м/час.
chapara - майстор
Ето отговори на някои от въпросите.

• 1
  • 2

Тема "Безопасно връзване на Вентилатор за баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: