Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
dragonn2 - специалист
Здравейте, мисля да направя следното разположение и съответно имам груба схема на канала.
Изхода е маркиран с Х на схемата. Тоалетната е доста близо до него, но от три страни ще идва канал на ф50.
От ляво ще има пералня, от дявно мивка и сифон на душ, а срещуположно идва канал от кухня (мивка и миялня).
Въпросът ми е дали ще стане това което съм нарисувал или ще трябва да се мисли нещо друго? Какви преходни елементи биха ми свършили работа?
За първи път сам ще си правя банята и всеки съвет ще ми е от полза.
Прикачен файл:
c5c563a2-4942-467f-81ab-357bf7d611d7.jpg
Прикачен файл:
20250112_145230-min.jpg
Прикачен файл:
20250112_141535-min.jpg
iliya_i - майстор
Това което не ми стана хич ясно е, каква е причината да пускаш пералнята до пода и от там в канала, а не директно вкопана в стената. Също и мивката.
Какви са тези чупки под кенефа и каква им е ролята, освен усложняване на инсталацията?
И как смяташ да разклониш канала на 18 в пода, който предполагам е плоча с 5-6 см замазка.

Помисли си за развитие с вкопаване по стените и разклонения над пода!
Само с кухнята няма да ти се получи и тя трябва да е в пода. Също и сифона за душа.
Изисква се наклон минимум 1 см/1 м.
За по-целесъобразно бих сменил местата на душа и пералнята - за да е максимално близко подовия сифон до канала.
Така пералнята и мивката може да са с обща тръба по стената, тръгваща от пералнята, с разклонение за мивката и включваща се в канала зад кенефа.
dragonn2 - специалист
Благодаря ви за идеята! Не се бях замислил че може да има и по-добра подредба на зоните. Може би защото старото разпределение беше такова и основната ми задача беше да намеря място и за пералня/сушилня. Има резон в това душът да мине от ляво, не само заради това че ще е по-близо до изходящият канал, ами и защото на лявата стена има прозорец 50 на 50см който мислех да изместя защото ще се закрие частично от сушилнята. Мисля че ми спестихте малко главоблъсканици, но ще го помисля още малко. Утре ще ида до обекта пак и ще преразгледам схемата на канала.
dragonn2 - специалист
Само едно ме гложди - много трудно ще намеря пералня с ляво отваряне. А ако е до дясната стена и се отваря от дясно както са всички перални на пазара, достъпа за зареждане и вадене на дрехи ще е много неудобен. По мои изчисления ще имам около 60 см пред пералнята. Не е невъзможно ама ще е неудобно.

ПП: След малко ровене в нета се оказа че не е невъзможно да се намери такава пералня. Например Миеле са с ляво отваряне или са с реверсивна врата.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон яну 13, 2025 10:11 amdragonn2 написа:
Само едно ме гложди - много трудно ще намеря пералня с ляво отваряне. А ако е до дясната стена и се отваря от дясно както са всички перални на пазара, достъпа за зареждане и вадене на дрехи ще е много неудобен. По мои изчисления ще имам около 60 см пред пералнята. Не е невъзможно ама ще е неудобно.

ПП: След малко ровене в нета се оказа че не е невъзможно да се намери такава пералня. Например Миеле са с ляво отваряне или са с реверсивна врата.
Пералнята с гръб към късата стена и си я отваряй напредкакто дойде. Между мивката и пералнята коша за пране
В другата тема те питах за разстоянието между тоалетната чиния и стената,ще бъде ли удобно ставането или ще си удряш главата в стената? Така като гледам, ширината на помещението е 120см и май няма място за моноблок
dragonn2 - специалист
Да, мислех си за такова положение на пералнята и може би ще стане. Поне вече имам варианти.
Относно тоалетната, да, малко тесничко става. Ще бъде със структура за вграждане, като ще се стремя куфара да е с дебелина до 20 см. По мои сметки и мерене на тоалетната вкъщи, може би ще е неудобно, но не и чак проблемно. Ако не ставам със засилка от тоалетната, няма да имам проблеми :)
iliya_i - майстор
Всъщност у нас пералнята се отваря наляво. Терта по ред и все наляво, на 180 градуса.
Но сушилнята се отваря надясно, на 180 градуса. А е от една марка и серия с актуалната пералня!

Някъде беше писал вила, а не къща (основно жилище). Колко ще се ползва това?
chapara - майстор
Сега пералнята или канала?
Ту би, или ? :?
dragonn2 - специалист
Аз имам предвид отваряне от ляво на дясно, демек пантата да е в дясно. Като изключим Миеле, не намирам други модели, които да имат такова отваряне или реверсивна врата. Както и да е, не мисля че това ще е проблем. Има достатъчно място да се отвори нормално и да позволи достъп.

Сега за тръбите - днес имах малко време да изкъртя замазката, за да се покаже хубаво изходната тръба. Мисля по идеята на iliya_i, да пусна отляво сифона на душа, а от дясно тоалетната, като в куфара на структурата ако има място да изкарам канала от мивката и пералнята от стената и да влезе там в общия канал. Канала от кухнята мисля че е ясен - там промяна няма. Не знам все още какви елементи ще трябват, но мисля да се получи нещо такова (заиграх се малко да правя 3Д репрезентация на идеята :))

Прикачен файл:
3d pipe.jpg

Ето разпределението и близък план на сегашната тръба, която идва от тоалетната. Мисля да я извадя там, където е последната наставка.
Прикачен файл:
20250113_195038.jpg

Прикачен файл:
20250113_195017.jpg

А относно мястото за тоалетната, премерих със старата, която е моноблок и се оказва че мястото е напълно достатъчно. Ще гледам куфара на структурата да не надвишава дебелина 20 см и би трябвало всичко да е наред. :?
Прикачен файл:
20250113_180912.jpg
iliya_i - майстор
Тази стена, под която минава тръбата външна ли е?
И накъде продължава тръбата след банята?
Нещо като скица на околните помещения.

Тема "Сложна схема на канала в банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: