Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
unicata - специалист
Здравейте, онзи ден сменях бойлер, и извадих от него почти един леген ръжда/пясък и реших че трябва да сложа някакъв филтър или утайник не съм сигурен точно какво е, но знам че не искам за вбъдеще да намирам в бойлера такава гняс, попрочетох малко по въпроса и разбрах, че филтрите се сменят доста често или са скъпи, та се интересувам дали има някакъв утайник, който само да се чисти.
Абе приемам всякакви идеи, готов съм да вложа и малко пари първоначално, но да не се налага да сменям филтри през месец-два(струва ми се доста често), знам че някой от вас ще ми препоръчат първо да си сменя цялата система, но това смятам да го правя лятото, а сега поне филтър да сложа.
Е, чакам съвети и предложения
crez - майстор
1.Варовита ли е водата?
2.Съда на бойлера подцинкован, емайлиран или керамичен е?
Отговори ми на тези въпроси и ще получиш съвет.
unicata - специалист
Незнам дали е варовита, мисля че не е, съда е гладък, мисля че е емаилиран, със сигурност ръждата не е от самия водосъдържател, тъй като бойлера е на 3-4 години, пък и на пипане не ми се струва да е от него.
crez - майстор
unicata написа:
Незнам дали е варовита, мисля че не е, съда е гладък, мисля че е емаилиран, със сигурност ръждата не е от самия водосъдържател, тъй като бойлера е на 3-4 години, пък и на пипане не ми се струва да е от него.
Постави на входа /на студ. вода/ преди обратния вентил месингов механичен филтър. Ако тръбите са ти подцинковани те са ръждясали отвътре и водата пренасят ръждата вътре в бойлера. Ето виж тук какво представлява и се казва се У-филтър
http://www.jordan-em.com/files/price/Rastelli.pdf или тук
http://vik.bg10.com/hd.pdf води се под № 2442 Филтър месингов
Отдолу се развива и има мрежижка в която се събира ръждата, чисти се периодично. Ако водата е варовита /твърда/ ти трябва и специалено магнитно у-во за предварителна обработка и тогава решаваш и проблема с варовития накип в бойлера. Можеш да провериш дали е твърда водата,като сложиш малко вода остави я да се изпари и ако остава бял варовит остатък значи водата е варовита. Има и друг начин от някой хим.лаборатория лакмусова хартия за определяне на твърдост на водата.Провери я, и ако е, ще ти кажа откъде да вземеш у-вото.
unicata - специалист
Не е твърда водата, а тоя У-филтър може ли да се върже вертикално?
crez - майстор
unicata написа:
Не е твърда водата, а тоя У-филтър може ли да се върже вертикално?
Да, може само има посока на свързване указана със стрелка на самия филтър.
Механичния филтър няма да помогне. Това най-вероятно е котлен камък Получава се от калция който се съдържа във водата. При загряване, калция се превръща в калциев карбонат(котлен камък).

Тема "Филтър/ утайник за целия апартамент? Дайте съвет." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: