• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
DundyTheCroc - майстор
Има зарядни и зарядни, примерно това от клипчето си е смъртоносно

На същия канал има още много анализи на зарядни, най-често критикува изолацията на трансформаторите.
hidrazin - майстор
ср май 14, 2025 8:40 pmDundyTheCroc написа:
Има зарядни и зарядни, примерно това от клипчето си е смъртоносно...
Клипа изгледа ли го целия? :-D
Изкефи ме второто зарядно след 2'30" - ЗАРЯДНО ЗА ПОЛИТИЦИ !!! :prayer:
Колко да струва едно такова? Бих дал по 4-5 кинта за 240 броя за да ги подаря на ... едни 240 "елемента", не хора...
Какво тук значат някакви си 1000 кинта?!
Бууум, и след бумтряс – червеи.
Това е толкоз просто и логично.
А България ще пребъде с 240 по-малко.
:partyman:
kozl - майстор
Причината ще си остане загадка - така мисля.
Галванично неразделено захранване (като това с гасящия кондензатор) за слушалките може да срещне фаза от захранването с нула от шасито на телевизора.
Обаче напоследък китайските зарядни, които съм отварял са с импулсни трафове за избягване на галванична връзка м-у първична и вторична намотка. Е има некъв кондензатор с малък капацитет м-у двете намотки, който при неизправност може да направи белята :?

Съдейки по случка със зарядно за Парксайд батерии 12V, което гръмна с фоерверки, а причината беше по веригата към вторичната намотка на импулсния траф от зарядното и вероятно пробив в товара с късо. А аз причинителя, като махнах шлиците на батерията и така пина Т на батерията можеше да се свърже към плюса или минуса от захранването при завъртане на +/- 120 градуса от правилното положение на батерията към зарядното. Последвалата волтова дъга в зарядното беше опроводила платката и така фазата би могла вече да е навсякъде по изхода от зарядното. И тази хаза да е причинила повреда в звуковата платка на телевизора.
За да се потвърди подобна причина трябва да се разгледа схемата как се превключват високоговорителите от блутуд към обикновени слушалки и дали това превключване не е причина за претоварване на зарядната верига към зарядното.
hidrazin - майстор
чет май 15, 2025 9:04 amkozl написа:
Галванично неразделено захранване (като това с гасящия кондензатор) за слушалките може да срещне фаза от захранването с нула от шасито на телевизора.
На "шасито" на телевизорите няма нула. Нито фаза.
kozl - майстор
чет май 15, 2025 10:21 amhidrazin написа:
чет май 15, 2025 9:04 amkozl написа:
На "шасито" на телевизорите няма нула. Нито фаза.
Зависи от телевизора, за който пък няма информация в темата.
Аз лично съм се занимавал с дърти телевизори и мога да дам пример за кинескопен "Велико търново", на който шасито е галванично свързано или към нула или към фаза според зависи от тва как е завъртян щепсела спрямо контакта :-D
Е изхода за слушалки беше през галванично разделителен траф :roll:
DundyTheCroc - майстор
Не се знае какво има на шасито на телевизора, има едни Y кондензатори в захранването, които принципно ако пробият прекъсват, ама знае ли човек китайците дали не са сложили стандартни там.
kozl - майстор
А и като се позамисля, то телевизора, който няма конструктивна галванична връзка към нула или земя, но е с вързан с ширмован кабел към шасито с друго устройство, което има и на практика масата на телевизора, към която е и масата на слушалките имат галванична връзка с нулата.
mower - напреднал
Благодаря на всички за компетентните мнения. Телевизора е едно старо LG, над 10 годишно.В момента модел не помня. Както вече казах, звука се оправи с ръчна промяна на настройките.
Сега ме е яд,че снощи хвърлих зарядното,можех да ви го снимам какво има вътре,така и така беше почти разглобено след като гръмна.
petromaniq66 - специалист
Конструктивно има земя - примерно тунера му и особено свързан към кабелна.
kozl - майстор
чет май 15, 2025 12:20 pmpetromaniq66 написа:
Конструктивно има земя - примерно тунера му и особено свързан към кабелна.
То тази "земя" може и да не е земя :-D
От собствен опит от некаква такваз "земя": :wink:
Изображение
  • 1
  • 2

Тема "Гръмнали Аудио слушалки.Причина?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: