• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
kozl - майстор
съб авг 02, 2025 9:36 amPIP написа:
За колоните е по-опасно, когато усилвателя е по-слаб, отколкото по-мощен.
Може би имаш в предвид изкривяване на сигнала поради ограничение на амплитудата на променливото напрежение към колоните, което се получава при неоразмерено усилване на сигнал подаван към колоните при "волуме на мах". :?
Pioneer VSX-1015 може ли да влезе в такъв режим?
А в слуая още няма информация за мощността на колоните.
PIP - майстор
съб авг 02, 2025 10:48 amkozl написа:
съб авг 02, 2025 9:36 amPIP написа:
За колоните е по-опасно, когато усилвателя е по-слаб, отколкото по-мощен.
Може би имаш в предвид изкривяване на сигнала поради ограничение на амплитудата на променливото напрежение към колоните, което се получава при неоразмерено усилване на сигнал подаван към колоните при "волуме на мах". :?
Pioneer VSX-1015 може ли да влезе в такъв режим?
А в слуая още няма информация за мощността на колоните.
Почти всеки усилвател над определено ниво почва да криви, което води до нечист сигнал/правоъгълна синусиида и да изгори високочестотните говорители. По-големите говорители се повреждат основно от тоя дето върти волумето. Не си заслужава да се притеснява с импеданса.
brum - майстор
Слушай си ги така или не усилваш до край.

Резистор е страшна тъпотия. Имаш качествени колони, качествен усилвател. Резистора ще влоши контрола на усилвателя при резонансните честоти и ще изпъкнат повече резонансите на говорителят. Язък за качествените компоненти.

Пренавиване е потенциален вариант, ама е сложен и ще промени пак характеристиките на говорителите. Едно, че трудно ще намериш кой да го направи читаво, второ, че има риск и при тоя вариант.

Остава усилвателят. Там имаш няколко варианта.

Първият е да смъкнеш захранващото напрежение за да ограничиш максималният ток. Примерно ако е по 30V на рамо при 6 ома го смъкваш на 20V на рамо при 4 ома. Занимавка дето според мен е излишна. Дава една идея спокойствие, ама до там.

И най-разумният за мен вариант е едно наум с копчето за усилване. Ако говорителят не криви и не пращи шанса да го повредиш е малък. Усилвателите имат запас. Тия 6 ома дето са дадени там като подходящ товар гарантирано са с резерв. Няма да му стане нищо с 4 ома товар ако не го пържиш като на студентски купони. Точно това дето са писали по-горе. ПИП е много прав тук.
prasse - специалист
съб авг 02, 2025 3:19 pmbrum написа:
Резистор е страшна тъпотия. Имаш качествени колони, качествен усилвател. Резистора ще влоши контрола на усилвателя при резонансните честоти и ще изпъкнат повече резонансите на говорителят.
Недей да си толкова сигурен [-X
Прочети малко по темата, например изследванията на Аудиокилъра:
https://electroclub.info/articles/stati ... combinos1/

И има логика...
brum - майстор
Преди 20 години съм чел достатъчно. Ако се е сменила теорията и физиката от тогава до сега - здраве да е.
hidrazin - майстор
пет авг 01, 2025 11:26 pmniko_iotov написа:
Ще търся нещо подобно значи...
Значи нищо недей да търсиш ами вземи си прочети книжката/инструкцията на ресивъра бре.
- 1-во Тоя ресивър си има автоматични и ръчни настройки (калибриране) за тонколоните. Такава се прави при първоначален монтаж и след разполагане на тонколоните.
- 2-ро Ресивъра сам си разпознава какви тонколони има включени към него и до колко да ги "надува".
- Ако автоматичното калибриране не ти харесва, има и ръчно.
- Калибриране се прави при промяна вида или мястото на тонколоните.
- В крайна сметка ресивъра си има ЗАЩИТИ.
Те ще го изключат при много нисък импеданс на тонколоните и прекомерно "надуване".

Прикачен файл:
Ресивър защита.jpg
Ресивър защита.jpg (107.9 KиБ) Видяна 316 пъти

Четене му е майката ... и бащата...
Само не знам що не четете преди да питате? Или така е по-лесно, някой да ви го налее на готово...? :?
:partyman:
P.S. А тук уважавани от мен хора започна да измислят ... нова аудиотехника.
Бива ли такива ми ти работи? :cool:
prasse - специалист
съб авг 02, 2025 6:04 pmbrum написа:
Преди 20 години съм чел достатъчно. Ако се е сменила теорията и физиката от тогава до сега - здраве да е.
Да, и аз започнах да чета преди 37 години (като не ставам за слушане #-o ), но наскоро ми се объркаха представите...
Руснаците (често ги чета) го наричат ИТУН - Източник на Ток, Управляван с Напрежение. Това предполага сравнително висока стойност на изходния импеданс на усилвателя и управление на звуковата бобина с ток. А силата на отместването на звуковата бобина в полето на постоянния магнит е правопропорционална на силата на тока през нея. Това предполага ниски нива на нелинейни и интермодулационни изкривявания и по линейни АЧХ и ФЧХ.
Много е сложно, когато има филтри, особено от висок ред, буквално над 1-ви ред. Може и да не стане, това което си мисля.
В никакъв случай не споря с теб!
Все още не съм експериментирал по въпроса, но подготвям постановката...

С въпросите колони на автора може да се направи експеримент с добавено последователно съпротивление, по съвет на Уважаван член на Форума.
hidrazin - майстор
Дрън, дрън, дрън... :-D
:partyman:
niko_iotov - помощник
Така. Явно аз съм виновен, понеже не съм дал изчерпателна и формация, макар, че писах, от какво се притеснявам и какво искам да постигна.
Линк с инфо за озвучителните тела:
https://hi-fi-zone.com/produkt/quadral-rubin-1/
Линк с инфо за реаийвъра:
https://www.manualslib.com/manual/86842 ... e=6#manual
Обичам да има баланс между звук и сила, макар, че набляга на силата. Поради тази причина, за да се подсигуря и за здравето на усилвателя, и за здравето на колоните, пуснах темата. Колоните за мен свирят много качествено в този ценови диапазон. Слушал съм и Jamo x 850 и S606 и Infinity reference 61 и 81 и смело мога да кажа, че нямат този звук?
Бях чул, че със допълнителен резистор може да се взигне съпротивлението, нещо подобно на това, което беше писал потребител на преднта страница, но беше обяснил, че има вариант да имам проблем във високочестотни диапазон. Такива информации и насоки са ми полезни!
  • 1
  • 2

Тема "Повишаване на Импеданс на озвучителни тела." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: