От мобилни телефони до цифрови камери
2v6 - майстор
Някой правил ли е?
Лесно ли се преработва компютърното захранване, така че да дава стабилно 12 V без да има консумация по другите изходи?
bobykafe - специалист
То дори и китайските захранвания си имат вече резистор за осигуряване на минималната необходима консумация по другите вериги. 12 Волта ще ги изкараш и ползваш много време без проблеми, ако:
- Захранването ти е направено както трябва
- Обратната връзка не е по 5Волта линия, а има и по 12 Волта
- Никога не го натоварваш на повече от 49% от максималната указана мощност /за китайските/ и 65-85% от останалите... така или иначе не са предназначени за неравномерно натоварване.

О да... забравих да спомена за кофти кондензаторите и ментарка вентилаторите, нали?
2v6 - майстор
bobykafe написа:
То дори и китайските захранвания си имат вече резистор за осигуряване на минималната необходима консумация по другите вериги. 12 Волта ще ги изкараш и ползваш много време без проблеми, ако:
- Захранването ти е направено както трябва
- Обратната връзка не е по 5Волта линия, а има и по 12 Волта
- Никога не го натоварваш на повече от 49% от максималната указана мощност /за китайските/ и 65-85% от останалите... така или иначе не са предназначени за неравномерно натоварване.

О да... забравих да спомена за кофти кондензаторите и ментарка вентилаторите, нали?
Моето е от по-простите без горните екстри - някакво старо тайванско. Затова трябва да се преработи.

Благодаря на petromaniq за линка. Надявам се схемата да е максимално близка до това което искам да преработя. На 12V му дават 9 A, на мен ми трябват около 4. Засега мисля само да прехвърля обратната връзка от 5-те волта на 12-те.
petromaniq - специалист
Аз ползвам също едно старо за захранване на 12V/20W луна без преработка-само допълнителен товарен резистор 33 ом/2W на +5V.
2v6 - майстор
petromaniq написа:
Аз ползвам също едно старо за захранване на 12V/20W луна без преработка-само допълнителен товарен резистор 33 ом/2W на +5V.
Проблема е че ми трябва стабилно 12 V при различни товари.
Лесно намерих обратната връзка - един джъмпер. Махнах го и вместо него свързах резистор 4.3к към 12 V. Стана работата, тествах го с крушка за фар 60 W. По едно време гръмна филтриращия кондензатор на 5-те волта...
Но има нещо нередно - повишава се на моменти напрежението (лампата светва по-силно) :?
petromaniq - специалист
Някой,някъде беше писал ,че ОВ на +5В са с приоритет.Братята затова са разкарали всичко.Симетриращия дросел и той може да бърка работата!!!!!

Тема "12V от импулсно компютърно захранване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: